Μια διαφορετική - γαστριμαργική βόλτα στο Λουτράκι

Ένα άρθρο- διαφήμιση για το Λουτράκι και τα Κορινθιακά προϊόντα δημοσιεύθηκε χθες (28/10) στο protothema.gr από την blogger Ελένη φωτίου με την ευκαιρία της επίσκεψης της στην πόλη  και της φιλοξενίας της από τον κ. Πάνο Μαυροπάνο ιδρυτή του Corinthian Taste.

 

Διαβάστε την ανάρτηση του κ. Μαυροπάνου στο facebook αλλά και ολόκληρο το άρθρο που επαινεί τόσο τον τόπο μας όσο και τα πρoϊόντα της περιοχής:

 

"Μεγάλη τιμή για το Corinthian Taste και μένα προσωπικά από μια καταξιωμένη δημοσιογράφο, blogger την Ελένη Φωτίου και τώρα πια καλή φίλη που κατέγραψε την εμπειρία της στο Πρώτο Θέμα και το Μαμά Κοίτα-Ταξίδια με παιδιά κατά την βόλτα της στο Λουτράκι και στο κατάστημά μου οικογενειακώς. Φάγαμε ήπιαμε και πέρασαν 2 ώρες αξέχαστες .
Ελένη είμαι πολύ τυχερός που σας γνώρισα και εύχομαι την επόμενη φορά να έχουμε περισσότερα πιάτα και χρόνο να απολαύσουμε τον γαστρονομικό πλούτο της Κορινθίας".

 

 

Η Κορινθία είναι η γη του αμπελιού και όπου υπήρξε η αμπελοκαλλιέργεια, υπήρξε πολιτισμός. Πλούτος και πολιτισμός, η κορινθιακή σταφίδα, το νεμεάτικο κρασί και όλα τα παράγωγά τους, όπως το πετιμέζι, τα ξίδια και οι υπετροφές με βάση τη σταφίδα. Αυτά τα εξαιρετικά προϊόντα, όχι μόνο βιολογικής, αλλά και βιοδυναμικής καλλιέργειας, στην πιο εκλεπτυσμένη τους μορφή, έχει συγκεντρώσει ο Πάνος Μαυροπάνος στο κατάστημα “Corinthian Taste” στο Λουτράκι, με σκοπό να τα αναδείξει όχι μόνο τοπικά, αλλά κι ακόμη παραπέρα.

 

 

gorithian-taste-5

 

 

«Ευτυχώς που δεν φάγαμε πρωινό», μου είπε η κόρη μου όταν είδε το τραπέζι. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και θα βουτούσαμε για ένα φθινοπωρινό μπάνιο. Περάσαμε όμως πρώτα από το μαγαζί του Πάνου στο Λουτράκι, γιατί μας είχε ανοίξει την όρεξη η ιστοσελίδα. Μερικά από τα προϊόντα που είχε στο ράφι, τα είχαμε ήδη γευτεί οικογενειακώς στις πολλές εξορμήσεις μας στην Κορινθία. Κάποιους παραγωγούς μάλιστα τους έχουμε επισκεφτεί στα αγροκτήματά τους: «Πριγκίπισσα Σταφίδα», άλειμμα κορινθιακής σταφίδας με αμύγδαλο ή με καρύδι είχαμε δοκιμάσει πάνω σε γιαούρτι, κρέπες και φρέσκα φρούτα στο Daphnes Club στη Συκιά. Πετιμέζι από ρόδι από τις «Δρύπες» δοκιμάσαμε σε πράσινη σαλάτα και σε κόκκινο κρέας (μερικές σταγόνες κατά το ψήσιμο) όταν επισκεφτήκαμε τη φάρμα του Παναγιώτη Γιαννάκαινα στο Βασιλικό (Αρχαία Σικυώνα). Γλυκόξιδο «Σοφία της Φύσης» με γεύση… μανταρίνι, μέλι, από αγιωργίτικο, από ροδίτη γευτήκαμε στη μονάδα παραγωγής τους στο Κούτσι Κορινθίας τις Μεγάλες Μέρες Νεμέας. Όλα ένα κι ένα. Και τα προϊόντα και οι παραγωγοί τους! Αυτό που μας περίμενε αυτή τη φορά όμως ήταν όλα αυτά τα καλά μαζί και άλλα πολλά σε ένα υπέροχο κορινθιακό τραπέζι. 

 

 

gorithian-taste-1

 

 

Ο Πάνος Μαυροπάνος είναι από του Λουτράκι με πολλά χρόνια εμπειρίας στην εστίαση και στον τουρισμό. Μας υποδέχτηκε με ένα στρωμένο τραπέζι με φάβα Φενεού από το Δικότυλον, κορινθιακή φέτα λουσμένη στο ελαιόλαδο Δήμα, κορινθιακή μπύρα Karma και εξαιρετικό ροζέ Λαυκιώτη. Αλλά επειδή ξέρει ότι κυκλοφορούμε με πιτσιρίκια, είχε φροντίσει και γι’ αυτά με τη βοήθεια της σειράς Lenas gourmet, την οποία - η αλήθεια είναι- πρώτη φορά δοκιμάζαμε: άλειμμα ταχινιού με ξηρούς καρπούς, μέλι και πετιμέζι ή μαστίχα Χίου. Ανάρπαστη η κρέμα φιστικιού με σοκολάτα υγείας.

 

Τα προϊόντα αυτά είναι τα καλύτερα της κορινθιακής γης. «Προσπαθώ να συγκεντρώνω στο κατάστημά μου ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Κορινθία, ως καλλιέργεια, ως τυποποίηση και ως εικόνα», μου εξηγεί ο Πάνος Μαυροπάνος, ο οποίος έχει συγκεντρώσει στο ηλεκτρονικό κατάστημα τα πιο γευστικά, πρωτότυπα, υγιεινά και εκλεπτυσμένα προϊόντα της Κορινθίας και διοργανώνει και συναντήσεις γευσιγνωσίας στο κατάστημά του στο Λουτράκι, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη και προώθηση των προϊόντων σε ξένους που επισκέπτονται την περιοχή. 

 

 

gorithian-taste-3

 

 

«Είναι πολύ χρήσιμο να τα δοκιμάζει ο κόσμος, αλλά και να μαθαίνει για την παραγωγή τους. Έχουμε για παράδειγμα προϊόντα βιοδυναμικής καλλιέργειας, που είναι ένα βήμα πέρα από τη βιολογική. Είναι προϊόντα με την επισήμανση DEMETER και πρόκειται για μια ολιστική μέθοδο καλλιέργειας που λαμβάνει υπ’ όψη της τις φάσεις της σελήνης», μου εξηγεί κι εγώ θυμάμαι το κτήμα βιοδυναμικής καλλιέργειας που είχα επισκεφτεί πριν λίγο καιρό κάτω από τον Ακροκόρινθο και το πώς είχα συναισθανθεί ότι ακόμα και η γη, το χώμα, δεν είναι «απρόσωπο» αλλά «μοιάζει» τελικά με αυτόν που την καλλιεργεί. 

 

«Συγκεντρώνω από τους παραγωγούς και τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους. Συνταγές παραδοσιακές ή πειραματικές που έχουν πετύχει!», αναφέρει ο Πάνος, την ώρα που τα παιδιά κοιτούν με ενδιαφέρον τις υπέροχες φωτογραφίες με τις οποίες έχει στολίσει το ημερολόγιο που έχει εκδώσει ο ίδιος για το Λουτράκι.

 

 

gorithian-taste-2

 

 

 

«Μαμά πάμε στο Φάρο Με-λα-γκά-βι;», συλλάβισε η δεύτερη μου κόρη. Η μέρα ήταν τέλεια για μια βόλτα στο Λουτράκι. «Παραλίες Μυλοκοπή, Σκάλωμα, Στραβά… πού να κάνουμε μπάνιο;», αναρωτηθήκαμε. Η Μυλοκοπή είναι η καλύτερη, αλλά πας μόνο με σκάφος. Απέναντι από τις Αλκυονίδες. «Πάμε μια βόλτα στο Φάρο, να δούμε και τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, αλλά Οκτώβρης πια! Μάλλον η λίμνη Βουλιαγμένη είναι για εμάς!», συσκεφτήκαμε και τελικά είχαμε δίκιο.

 

Επισκεφτείτε τη σελίδα Corinthian Taste και τη σελίδα στο Facebook, καθώς και τη σελίδα Βόλτα στο Λουτράκι