Μητροπολίτης Κορίνθου: Εμείς οι Έλληνες ούτε φοβόμαστε ούτε λυπούμαστε»

Εορτάστηκε κι εφέτος η Μνήμη της Αγίας Ενδόξου Οσιομάρτυρος Παρασκευής στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Συγκεκριμένα το Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020, παραμονή της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό του Πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Πισσίων.

 

Στον λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας και ιδιαιτέρως στον τρόπο με τον οποίο αποδίδουν την μορφή Της οι αγιογράφοι και στα μαρτύρια τα οποία υπέστη, για την αγάπη του Χριστού. Ακολούθως επεξήγησε την σημασία του ονόματός Της, που σημαίνει την προετοιμασία για την πίστη στον Θεό, την ομολογία αυτής της πίστεως και το μαρτύριο. Τόνισε δε ότι, εάν θέλουμε να τιμούμε την Αγία ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να μένουμε πιστοί στο όνομα του Θεού και να παραμένουμε εδραίοι στην πίστη των πατέρων μας και στην Αγία Εκκλησία μας! Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε όπως η Άγια πρεσβεύει στον Κύριο για ενίσχυση τόσο ατομική όσο και σε εθνικό επίπεδο!

 

 

Την ίδια ημέρα και στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Βραχατίου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος και ομίλησε προς τους ευσεβείς Πιστούς για τον βίο και τα μαρτύρια της Αγίας Παρασκευής. Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και ευχήθηκε όλοι να παραμείνουν στερεωμένοι στην πίστη και να έχουν ανδρείο και ιεραποστολικό φρόνημα!

 

Ανήμερα της Εορτής Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος τέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Βραχατίου. Τον Ι. Άμβωνα διηκόνησε, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος, αφού ερμήνευσε την Ευαγγελική περικοπή, αναφέρθηκε στην εορτάζουσα Αγία Παρασκευή επεξηγώντας το απολυτίκιο Της.

 

 

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης απηύθηνε εόρτιες ευχές στους παριστάμενους Πιστούς και με αφορμή τις πρόσφατες προκλήσεις των Τούρκων και την βεβήλωση της «Αγιάς Σοφιάς» τόνισε ότι πιο σημαντική και από την ίδια την Αγία Σοφιά είναι η Σοφία του Θεού, που μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες της ζωής. Οι Χριστιανοί και ειδικότερα εμείς οι Έλληνες ούτε φοβόμαστε ούτε λυπούμαστε, αντίθετα χρησιμοποιώντας το υπέρ-όπλο της προσευχής και της μετάνοιας αντιπαρερχόμεθα κάθε πειρασμό και παραμένοντας σταθεροί στις παραδόσεις της Εκκλησίας και του Έθνους μας στο τέλος πάντοτε νικάμε!

 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής στο Πετρί Νεμέας. Στον λόγο του προς τους Πιστούς ο Θεοφιλέστατος, που σημειωτέον ευλαβείται τα μάλα την Αγία Παρασκευή λόγω της στενής γειτονίας της πατρικής του οικίας με τον Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Μεγάρων, αναφέρθηκε στην ευλογημένη συγκυρία να συμπίπτει η εορτή της Αγίας Παρασκευής με την ανάγνωση την Ευαγγελικής περικοπής που αναφέρεται στην θεραπεία των δύο τυφλών. Τόνισε δε ότι τα λόγια του Χριστού είναι διαχρονικά και όπως ο Ίδιος ενήργησε θεραπεύοντας τους τυφλούς έτσι και η άνθρωποι, που πιστεύουν σε Αυτόν, λαμβάνουν δύναμη εξ’ Αυτού και ενεργούν θαύματα στους συνανθρώπους τους, όπως η Αγία Παρασκευή γιάτρεψε τον Αντωνίνο και λύτρωσε τους Χριστιανούς της εποχής Της από τους διωγμούς.

Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις πατρικές ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου και ευχήθηκε, όπως διαχρονικά η Αγία θεραπεύει, ακούει και μεταφέρει τις προσευχές των Πιστών στον Θεό, ας μεσιτεύσει, για ακόμη μία φορά, ώστε να λυτρωθούμε από τα δεινά της εποχής μας!