Μωβ μέδουσες: Στο καλό και να... μην μας γράφουν! Πεντακάθαρος ο Κορινθιακός και ο Σαρωνικός

Αισιόδοξες είναι οι καταγραφές του τελευταίου 10ημέρου για την παρουσία των μωβ μεδουσών στις ελληνικές παραλίες. Ειδικότερα, οι άνεμοι της προηγούμενης εβδομάδας απομάκρυναν τις μέδουσες από τις περισσότερες παραλίες Αιγαίου και του Ιονίου και βλέπουμε σταθερή μείωση σε εμφανίσεις στις ελληνικές παραλίες, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

 

Την εβδομάδα 18/7-24/7, με τους βοριάδες που αναμένονται υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε ακόμα μια μεγάλη και σημαντική μετακίνηση των μωβ μεδουσών προς το Νότο και απομάκρυνση από τις περισσότερες περιοχές.

 

 

Καταγραφές Pelagia noctiluca για το τελευταίο δεκαήμερο (από 7 Ιουλίου μέχρι και 17 Ιουλίου) στην πλατφόρμα του iNaturalist.
Καταγραφές Pelagia noctiluca για το τελευταίο δεκαήμερο (από 7 Ιουλίου μέχρι και 17 Ιουλίου) στην πλατφόρμα του iNaturalist.

Πάντα όμως εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το πού θα μετακινηθούν οι μέδουσες.

 

Οι άλλες μέδουσες που βλέπουμε αυτή την περίοδο

 

Αυτή την περίοδο, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δεν είναι μόνο οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) που βλέπουμε στις θάλασσες μας, αλλά έχουμε ταυτόχρονα και τις άλλες εξάρσεις, όπως της γαλάζιας μέδουσας (Rhizostoma pulmo), Olindias muelleri, αλλά έχουμε ταυτόχρονα και τις πρώτες δειλές εμφανίσεις της Cotylorhiza tuberculata, που είναι ακίνδυνο είδος και τις βλέπουμε σε μεγάλες εξάρσεις τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

 

Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε και σημαντική πτώση της μωβ μέδουσας και ίσως είναι τα πρώτα στοιχεία ότι τελειώνει η έξαρση της. Ενώ οι ελάχιστες καταγραφές νεαρών μωβ μεδουσών ίσως να μας δώσουν ένα καθαρό καλοκαίρι του χρόνου από αυτό το είδος, αλλά αναμένουμε να δούμε και τις καταγραφές μέχρι το φθινόπωρο για να είμαστε σίγουροι τι θα γίνει του χρόνου, αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.