Νανόπουλος και Πανταζής τοποθετούνται για τα Περιβολάκια - Υπεύθυνος ο Πνευματικός

Δείτε παρακάτω:

 

Η θέση του Βασίλη Νανόπουλου για τα Περιβολάκια:

 

Στις αιτιάσεις του Δημάρχου περί ευθυνών της μειοψηφίας στο ζήτημα της ανάπλασης της πλατείας «Παναγή Τσαλδάρη» και το πάγωμα των εργασιών της απαντά σήμερα η «Συμμαχία Πολιτών» και ο Βασίλης Νανόπουλος υπενθυμίζοντας στον κ. Πνευματικό την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί της επιλογής του 1ου μειοδότη για την υλοποίηση του έργου. «Η θέση μας δικαιώθηκε, ο κ.Πνευματικός έκανε στροφή 180 μοιρών ψηφίζοντας την πρόταση μου στην οικονομική επιτροπή της 20ης Φεβρουαρίου 2018.

 

Η δική του θέση ήταν να αγνοήσουμε τις τρείς καλύτερες οικονομικές προσφορές και να δοθεί το έργο στον 4οεργολάβο . Η θέση μου από την αρχή ήταν να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σε επίπεδο ιδεών και με βάσει την μελέτη αυτή να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό. Δεν έγινε δεκτό αυτό! Στην οικονομική επιτροπή τέθηκε θέμα αξιολόγησης προσφορών. Εγώ είχα πει ότι δεν είναι δυνατόν οι όροι του διαγωνισμού να αλλάξουν.

 

Είχαμε προβλέψει τα προβλήματα της διαδικασίας όπως και συνέβη» δήλωσε τότε ο Βασίλης Νανόπουλος με το θέμα να μπαίνει την επομένη στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων και εν τέλει να λαμβάνεται η απόφαση το έργο να το αναλάβει ο πρώτος μειοδότης ο οποίος είχε δώσει και την καλύτερη προσφορά. «Οι εταιρίες που έδωσαν προσφορές έχουν αναλάβει πολλά και σημαντικά έργα , δεν έχουν κηρυχθεί έκπτωτες ούτε έχουμε στοιχεία ότι έχουν κάνει κακούς χειρισμούς συνεπώς δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν θα ολοκληρώσουν το έργο.

 

14 μήνες μετά από αυτήν την απόφαση το έργο δεν προχωρά και ο κ.Πνευματικός αναζητά ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν! Ξεχνά ποια ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , πως ο ίδιος και η παράταξή του υπερψήφισαν και υπεκφεύγει ενώπιον των πολιτών και λόγω εκλογών των δικών του ολιγωριών που έχουν οδηγήσει σε παύση τις εργασίες στην πλατεία.

 

Η «Συμμαχία Πολιτών» και ο Επικεφαλής της Βασίλης Νανόπουλος αταλάντευτα μένουν στις θέσεις που και τότε εξέφραζαν επικαιροποιώντας τις, για την σωστή ενημέρωση των πολιτώνπαραθέτοντας συνέντευξη τύπουτο μεσημέρι της Τρίτης. «Είπε ο κ.Πνευματικός ότι υπάρχουν ένοχοι για την πλατεία και θα πρέπει να σιωπούν.

 

Εγώ ούτε ένοχος είμαι ούτε σιωπώ! Εκείνος είναι ένοχος και θα πρέπει να σιωπά! Είπε επίσης πως ο Νανόπουλος και ο Σταυρέλης δεν μπορούν να διοικήσουν το δήμο. Θεωρώ πως τόσοεγώόσο και ο κ.Σταυρέλης πολύ καλύτερα μπορούμε να διοικήσουμε το δήμο.

 

Εγώ δεν θα κάνω βέβαια τα ίδια λάθη που έκανε ο κ.Πνευματικός ο οποίος μετά από 10 χρόνια στην αντιπολίτευση και 13 στην διοίκηση του δήμου δεν έχει μάθει να κάνει μια σωστή σύμβαση και να την εκτελεί. Συνεχίζει να ακολουθεί την συνήθη τακτική του επιρρίπτοντας ευθύνες σε άλλους όταν αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ίδιος! Για το έργο της πλατείας πραγματοποίησε διαγωνισμό με μελετητή ο οποίος ήταν υποψήφιος του και χωρίς ανάλογη εμπειρία, η δε διαγωνιστική διαδικασία δεν ακολουθήθηκε όπως έπρεπε.

 

Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου είπαν πως το έργο μπορούσαν να το κάνουν 4 εταιρίες. Ο κ.Πνευματικός μίλησε να δοθεί το εργο την 4η την ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (είναι η εταιρία που έχει φτιάξει τους πεζοδρόμους στην Κόρινθο) χωρίς να εξηγήσει επαρκώς γιατί οι άλλες τρείς που είχαν δώσει οικονομικότερη προσφορά δεν ήταν κατάλληλες.

 

Δεν μας είπε ποτέ γιατί η 2η εταιρία η ΓΕΩΓΕΝΕΣΙΣ δεν ήταν κατάλληλη αφού είναι μια εταιρία που και έχει συνεργαστεί ο δήμος μαζί της και συνεργάζεται. Ήταν καλή η ΓΕΩΓΕΝΕΣΙΣ να κάνει το πολυδύναμο νηπιαγωγείο και όχι την πλατεία; Είναι καλή να κάνει το εργοστάσιο κομποστοποίησης αλλά όχι την πλατεία; Είναι ικανή να ολοκληρώσει το νηπιαγωγείο στο Σοφικό, πεζοδρόμια στην πόλη, το κτίριο της Συνεταιριστικής αλλά όχι την πλατεία; Όλα τα παραπάνω έργα που ανέλαβε από το δήμο εκτελέστηκαν η εκτελούνται κανονικά .

 

Γιατί επίσης καλή δεν ήταν η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΣ, η 3η εταιρία και ο κ.Πνευματικός μίλησε για την 4η;

 

Λέει ότι η επιτροπή αξιολόγησης απέκλεισε τις 3 πρώτες αλλά αν δείτε τους λόγους είναι επουσιώδεις! Άλλωστε, δεν κάνουμε κάποιο διαστημικό έργο, ανάπλαση πλατείας κάνουμε και από ότι βλέπουμε το πιο μεγάλο κόστος είναι μαρμαροστρώσεις και σιδηροκατασκευές. Αυτό είναι το έργο για το οποίο καμαρώνει ο κ Πνευματιικος.

 

Ο κ.Πνευματικός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εξέλιξη του έργου στην πλατεία και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Δεν μπόρεσε να συνεννοηθεί σωστά με τον εργολάβο και να του δώσει να καταλάβει ότι οι προδιαγραφές θα τηρηθούν και πρόσθετα έργα ή απρόβλεπτα θα τιμολογηθούν όπως πρέπει για να μην περιμένει από εκεί να βγάλει κέρδος υπερβολικό.

 

Ένα έργο που ακριβώς επειδή θα σημαδέψει την πόλη για δεκαετίες δεν θα έπρεπε να γίνει βιαστικά και προεκλογικά! Άραγε γιατί μέσα στα 5 χρόνια θητείας του δεν το υλοποίησε ο κ.Πνευματικός; Εμείς, σαν νέα δημοτική αρχή, θα υλοποιούμε έργα σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας και όχι μόνο πριν από τις εκλογές.

 

Η θέση του Βασίλη Πανταζή για τα Περιβολάκια:

 

Η διακοπή εργασιών στο έργο της πλατείας στο κέντρο της Κορίνθου, ένα έργο στο οποίο ο δήμαρχος είχε επενδύσει τα όνειρα του για μείωση των τρομακτικών απωλειών του σε ψηφοφόρους, έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για πολιτική εκμετάλλευση από όλους.

 

Ας δούμε όμως τα πραγματικά γεγονότα.

 

Ο δήμαρχος αποφάσισε κάποια στιγμή για τους λόγους που προανέφερα να ξεκινήσει την περίφημη ανάπλαση της πλατείας, παρουσιάζοντας μια πρόταση η οποία μια συρραφή τμημάτων διαφόρων πλατειών στην Ευρώπη και χωρίς να τον ενδιαφέρει αν αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να προσδώσει μια ταυτότητα στην πόλη της Κορίνθου και στον δήμο γενικότερα.

 

Η θέση μου η οποία υιοθετήθηκε και από την παράταξη Συμμαχία πολιτών στην οποία ανήκα μέχρι το 2017 ήταν ότι αφενός δεν ήταν αυτήν την περίοδο αναγκαία η ολική ανακατασκευή μάλιστα με έναν πανάκριβο προϋπολογισμό (τεσσεράμισι εκατομμύρια ευρώ) αλλά μπορούσε να γίνει αισθητική παρέμβαση με εμπλουτισμό και αισθητική αναβάθμιση του πρασίνου και των πλακών, με πολύ μικρό κόστος και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα τα οποία έχει τεράστια ανάγκη ο Δήμος.

 

Αν όμως η πλειοψηφία θέλει να υλοποιηθεί η πρόταση του δημάρχου, είναι ανάγκη σύμφωνα με το ΦΕΚ 1427/Β/2011 να προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών (διαδικασία η οποία δεν κοστίζει και δεν απαιτεί χρόνο) και να υλοποιηθεί η πρόταση η οποία θα προκύψει από αυτόν, αφού φυσικά δοθεί στους μελετητές το τι θέλουμε να αντιπροσωπεύει τα επόμενα χρόνια για τους Κορίνθιους η πλατεία.

 

Αυτήν την πρόταση την υιοθέτησε πέραν του κυρίου Νανόπουλου και ο σύλλογος αρχιτεκτόνων αφού φυσικά είναι γνώστες των διαδικασιών.

 

Ο δήμαρχος, ενώ ο σύλλογος αρχιτεκτόνων για ανεξήγητο λόγο σιώπησε, ως συνήθως αγνόησε τα πάντα και προχώρησε σε αυτό που είχε στο δικό του μυαλό αφού φυσικά μοναδικός του στόχος ήταν οι εκλογές που πλησιάζουν. Έτσι έγινε ο διαγωνισμός και σαν αποτέλεσμα παρουσιάστηκαν τεράστιες εκπτώσεις με την πρώτη προσφορά να είναι ποσοστό έκπτωσης.

 

Η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού πρότεινε την μη κατακύρωση του διαγωνισμού στον πρώτο μειοδότη (ΈΚΠΤΩΣΗ 63,17%) αλλά στον 4ο αφού ήταν εμφανές ότι με αυτές τις εκπτώσεις (οι τρεις πρώτοι είχαν κοντινά ποσοστά εκπτώσεων) θα υπήρχε πρόβλημα εκτέλεσης.

 

Προσωπικά πήγα στις τεχνικές υπηρεσίες, μελέτησα τα έγγραφα και τις αιτιολογήσεις των εργολάβων και πείστηκα ότι η πρόταση της επιτροπής ήταν σωστή.

 

Όμως αυτή η πρόταση είναι φυσικό να δημιουργεί υπόνοιες για μη σωστή διαχείριση, αφού οι προσφορές μεταξύ 1ου και 4ου μειοδότη δημιουργούσαν μια οικονομική διαφορά 450.000 ευρώ περίπου η οποία μπορεί να δημιουργήσει εύκολα υπόνοιες σκανδάλου.

 

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής στην οποία παρευρέθηκα χωρίς δικαίωμα ψήφου λόγω της ανεξαρτητοποίησης μου, προσωπικά και δημόσια αφού επαναδιατύπωσα τις διαφωνίες μου, είπα ότι η επιτροπή αξιολόγησης είχε δίκιο και αν δοθεί το έργο σε κάποιον από τους 3 πρώτους με τις υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις, το έργο θα «κολλήσει».

 

Ο κύριος Σταυρέλης παρέμεινε στην άποψη του ότι πρέπει να δοθεί στον πρώτο μειοδότη και ο κύριος Νανόπουλος για μια ακόμη περίπτωση, εγκατέλειψε την θέση που είχε υπερασπισθεί με πομπώδεις δηλώσεις και συμφώνησε με το έργο με την προϋπόθεση να εκτελεστεί από τον πρώτο μειοδότη. Ίσως η ευχή να ήταν «ελπίζω να μείνει τρύπα στην πλατεία στις εκλογές».

 

Προσωπικά επειδή ούτε εγώ ούτε η παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ την οποία εκπροσωπώ είμαστε οπαδοί της φιλοσοφίας «ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΑΧΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» αλλά και σαν γνώστης των διαδικασιών σαν εργολάβος δημοσίων έργων, δεν δίστασα να υπερασπιστώ την θέση της επιτροπής και του δημάρχου, παρά το ότι με χωρίζουν από αυτόν έτη φωτός στη φιλοσοφία και την αντίληψη περί του τι είναι πρόοδος του τόπου μου.

 

Η εντυπωσιακή βέβαια στροφή της θέσης του κυρίου Νανόπουλου, ουσιαστικά μου αφαίρεσε και το ηθικό δικαίωμα να υποβάλω την προσφυγή αφού αυτός και ο κύριος Πνευματικός εκπροσωπούσαν (ευτυχώς δεν εκπροσωπούν πια) την πλειοψηφία των Κορινθίων.

 

Όμως η τελική απόφαση ήταν του κυρίου Πνευματικού, ο οποίος δεν βρήκε το θάρρος να υπερασπιστεί την πρόταση της επιτροπής και υποχώρησε φοβισμένος στις πιέσεις των αντιπάλων του.

 

Αν πρέπει λοιπόν πρώτα να κατηγορεί κάποιον για την τεράστια αποτυχία του στο ζήτημα της πλατείας και για το πολιτικό κόστος που ήδη αναλαμβάνει, είναι Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

 

Βασίλειος Πανταζής

 

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη ΔΥΝΑΜΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ του Πελοπίδα Καλλίρη