Νέα υπόθεση ψευτογιατρού που έσπερνε το θάνατο - Ερευνώνται περιπτώσεις ασθενών που κατέληξαν

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης για μια νέα υπόθεση με ψευτογιατρό. O ψευτογιατρός που δήλωνε φυσιοθεραπευτής και νευρολόγος, μαζί με το Γερμανό συνεργό του φέρονται να έχουν εξαπατήσει 15 άτομα, οι περισσότεροι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς τους χορηγούσε «θεραπείες» με βλαστοκύτταρα.

 

Για θανάτους ασθενών που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας, τους οποίους είχε πείσει να δοκιμάσουν μία «πρωτοποριακή θεραπεία» με ενέσεις βλαστοκυττάρων, κατηγορείται φυσιοθεραπευτής από την Αθήνα.

 

Την υπόθεση έφερε στο «φως» η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από πολύμηνες έρευνες που διενήργησε, ενώ, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η δικογραφία απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

 

Σύμφωνα με τη δικογραφία, εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια εξαπάτησε δεκάδες ασθενείς, από τους οποίους αξίωνε μεγάλα χρηματικά ποσά για να τους χορηγήσει τις υποτιθέμενες «πρωτοποριακές» ενέσεις βλαστοκυττάρων. Αρκετοί φαίνεται πως πείστηκαν να σταματήσουν τις φαρμακευτικές αγωγές τους. Στην δικογραφία περιλαμβάνονται πέντε περιπτώσεις θανάτων.

 

Μέχρι 15 με 20.000 για μία ένεση

 

Τα ποσά αντιστοιχούσαν σε 15.000 με 20.000 ευρώ ανά ένεση, ενώ, είναι χαρακτηριστικό ότι από μία μόνο ασθενή φέρεται πως απέσπασε περισσότερα από 150.000 ευρώ.

 

 

 

Είχε και συνεργάτη

 

Ο φυσιοθεραπευτής που παρίστανε το γιατρό, φαίνεται πως συνεργαζόταν με έναν ηλικιωμένο Γερμανό γιατρό που έχει έδρα το ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης. Το όφελος που είχαν αποκομίσει εκτιμάται σε 1.000.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναζητούσε τα υποψήφια θύματά του ακόμη και σε εκκλησίες, ενώ εκτός από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα οι παθόντες εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Δείγματα φιαλιδίων που φέρεται να χορηγούσε στάλθηκαν για εργαστηριακή ανάλυση και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν απολύτως καμία φαρμακευτική ιδιότητα, όπως αναφέρεται στην πορισματική έκθεση.

 

Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις.

 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των θυμάτων

 

Συγκλονιστικά είναι τα όσα αναφέρει καταγγέλλουσα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για τη δράση του ψευτογιατρού: «Το παιδί δεν είχε καμία βελτίωση, αντιθέτως είχε επιδείνωση και του σταμάτησε το φάρμακο, που του έδινε ο γιατρός. Είχε πόνους, δεν μπορούσε να σηκωθεί, κοιμόταν 20 ώρες το 24ωρο. Άρχισα να το ψάχνω και στράφηκα στον ιατρικό σύλλογο για να δω αν υπάρχει τέτοιος γιατρός. Τελικά μάθαμε ότι ήταν φυσιοθεραπευτής. Και όλα θα πάνε καλά και θα δεις και ήδη έχουν αρχίσει να κινούνται κάποιο νευρώνες. Αερολογίες.

 

Του λέω εγώ θα την σταματήσω την θεραπεία, ό,τι και να γίνει. Πήρε τηλέφωνο την κόρη μου και της είπε ότι επειδή στην Γερμανία αλλάζει η νομοθεσία πρέπει να αγοράσουμε πεπτίδια ενός χρόνου. Ζήσαμε έναν Γολγοθά μέσα στο σπίτι. Το παιδί να είναι σε χάλια ψυχολογική κατάσταση, να κατηγορεί εμένα. Η κόρη μου τον είχε πιστέψει, τον θεωρούσε θεό. Εγώ του ζήτησα τα χρήματα πίσω που του είχα δώσει. Ήταν 135.000 ευρώ. Δεν εμφανίστηκε. Εγώ τον έπαιρνα τηλέφωνο, αλλά τελικά στο τηλέφωνο είχε κάνει αποκλεισμό».

 

Σε άλλη περίπτωση, άλλο θύμα ανέφερε: «Δεν είχε τις απαντήσεις, όταν του ζήτησα κάποια στοιχεία πιο πάνω και κάποια στιγμή του ζήτησα να μου δώσει τα χρήματα πίσω. Δεν έγινε αυτό. Και είχα δεχθεί και απειλητικά τηλεφωνήματα. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί. Εσύ να υποφέρεις με μια αρρώστια και ο άλλος να έρχεται να σε εξαπατά, να χρησιμοποιεί τον πόνο και την αρρώστια του άλλου για να βγάλει χρήματα. Μεγάλη κομπίνα, έτσι; Όταν βρεθεί με μία πάθηση πολύ βαριά και προσπαθείς να βρεις το καλύτερο για σένα, ακούς τα πάντα.

 

Πόσα χρήματα σας απέσπασε;

 

«Εμένα ήταν ένα ποσό της τάξεως των 35.000 ευρώ και μάλιστα έχασα το σπίτι μου για αυτό. Μπήκα στο νόμο Κατσέλη καθώς είχα πάρει δάνειο για αυτό».

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 όταν ο αδελφός ασθενούς από τη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε τον 65χρονο ψευτογιατρό στους αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

 

Ο ασθενής έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και ο ψευτογιατρός, που δήλωνε νευρολόγος αντί φυσιοθεραπευτής, του είχε προτείνει ήδη από το 2015 θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Η υγεία του ασθενούς επιδεινώθηκε, και εν τέλει κατέληξε μερικούς μήνες αργότερα.

 

Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ο αδελφός του ασθενούς κατήγγειλε τη δράση του ψευτογιατρού.

 

Από έρευνα των στελεχών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στο αρχείο της Αστυνομίας προέκυψε ότι σε βάρος του υπόπτου είχε ήδη σχηματιστεί δικογραφία το 2019 για απάτη.

Είχε αποσπάσει 135.000 ευρώ προκειμένου δήθεν να εφαρμόσει θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε μια νεαρή κοπέλα που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

 

Κατόπιν τούτου αποφασίστηκε να γίνει έρευνα την οποία ανέλαβε η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

 

Συνολικά, ο ψευτογιατρός φέρεται να έχει εξαπατήσει 15 άτομα, οι περισσότεροι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

Μάλιστα, πέντε ασθενείς απεβίωσαν και επομένως η δικογραφία που έχει κατά πληροφορίες σχηματιστεί σε βάρος του 65χρονου αφορά εκτός από το αδίκημα της απάτης και αυτό της ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ