Νέο ΑΣΕΠ: Οι τρεις αλλαγές που εξετάζονται. Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις

Σειρά από αλλαγές εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο για τη διαδικασία των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ που θα έχει ως στόχο στην επιτάχυνση των διορισμών.

 

Oπως είχε διαμηνύσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Υπουργικού Συμβουλίου «το πιο αποτελεσματικό κράτος» είναι ως μία από τις στοχευμένες προτεραιότητές μας» με τη νέα κυβερνητική σύνθεση το περασμένο Σάββατο, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη προγραμματίζει σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών με αιχμή το νέο ΑΣΕΠ.

 

Σύμφωνα με Τα ΝΕΑ εξετάζονται 3 αλλαγές και μια εναλλακτική για το νέο ΑΣΕΠ.

 

Ψηφιακά δικαιολογητικά: Στα σκαριά είναι ένα νέο, σύμφωνα με Τα Νέα, αυτοματοποιημένο μοντέλο ελέγχου των δικαιολογητικών που υποβάλλονται.

 

Πρόσληψη σε 12 μήνες: Η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις μελετώντας κάθε στάδιο ενός διαγωνισμού πρόσληψης, που σημαίνει ότι επίκειται διαβούλευση με τα στελέχη της Αρχής για θέματα εσωτερικής λειτουργίας.

 

Ο «κόφτης»: Σε ράγες υλοποίησης μπαίνει από τον επόμενο γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό ένας «κόφτης» στον αριθμό των θέσεων που θα μπορούν να επιλέξουν οι επιτυχόντες.

 

Το επικουρικό σχήμα: Συζητείται και μία εναλλακτική: Η δημιουργία ενός μίνι ΑΣΕΠ, δηλαδή το σενάριο συγκρότησης ενός επικουρικού οργανισμού ως υποβοηθητικού στη διαχείριση του όγκου των προσλήψεων, ο οποίος θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

 

Σοκ: 700.000 Ελληνες πεινάνε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

 

Σοκ και κόλαφος κατά της κυβέρνησης: 700.000 Ελληνες πεινάνε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Γροθιά στο στομάχι και κόλαφος κατά της κυβέρνησης είναι η αποκάλυψη της ΕΛΣΤΑΤ πως περίπου 700.000 αντιμετωπίζουν προβλήματα διατροφής. Κι΄ αυτό συμβαίνει την ώρα που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οικονομία… απογειώνεται με ρυθμούς ανάπτυξης πολλαπλάσιους από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

 

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία αναδεικνύουν το πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, «να μην έχει να φάει», κατά το κοινώς λεγόμενο.

Το πρόβλημα, αντί να αντιμετωπιστεί, οξύνθηκε και διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, λόγω της έκρηξης της ακρίβειας και τη διατήρηση στα ύψη των συντελεστών του ΦΠΑ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που  αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ το έτος 2023, το 6,5% του πληθυσμού δήλωσε ότι αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής.

 

Επίσης, το 1,4% του πληθυσμού δήλωσε ότι αντιμετώπισε μόνο σοβαρή ανεπάρκεια τροφής (σύμφωνα με την παγκόσμια τυπική κλίμακα ανεπάρκειας τροφής – FIES).

 

Τα ποσοστά για τη μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής κατά τα προηγούμενα έτη ήταν 6,6% το 2022, 6,0% το 2021, 6,1% το 2020 και 8,0% το 2019, ενώ για τη σοβαρή ανεπάρκεια τροφής την περίοδο 2019-2022 το ποσοστό ανήλθε στο 1,5%, εκτός του έτους 2020 που ήταν 1,6%.

 

Σύμφωνα με τον ορισμό που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή, λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

 

Επίσης, ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

 

ΕΛΣΤΑΤ συμπεριέλαβε στην Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, από το 2019, οκτώ ερωτήματα τα οποία πρότεινε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) για την κατάρτιση του δείκτη της βιώσιμης ανάπτυξης (εξάλειψη πείνας έως το 2030), ο οποίος αφορά στον επιπολασμό της μέτριας ή σοβαρής ανεπάρκειας τροφής.

 

Η έρευνα καλύπτει όλα τα ιδιωτικά νοικοκυριά της Χώρας με τα μέλη τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή οποιαδήποτε οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους.

 

Εξαιρούνται από την έρευνα οι συλλογικές κατοικίες, όπως ξενοδοχεία, πανσιόν, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατόπεδα, αναμορφωτήρια κ.λπ. και τα νοικοκυριά με μέλη ξένους υπηκόους που υπηρετούν σε ξένες διπλωματικές αποστολές.

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ