Το νέο ΕΣΠΑ μεγάλο στοίχημα για γόνιμη ανάπτυξη

Στη σημασία εκπόνησης εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του «Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», στο Μέγαρο Μουσικής, την Παρασκευή.

 

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός για το νέα ΕΣΠΑ μετατρέπεται σε ένα μεγάλο στοίχημα για τη γόνιμη μετάβαση σε μία βιώσιμη, κυκλική και πράσινη ανάπτυξη, μέσα από τον μετασχηματισμό της οικονομίας.

 

Όπως τόνισε, η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες επωφελήθηκε σημαντικά από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους, με τον απολογισμό συνολικά θα είναι θετικός. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, πρέπει να κάνουν όλοι μαζί αυτοκριτική, καθώς «δεν απουσίασαν οι στιγμές που οι ευρωπαϊκοί πόροι αντιμετωπίστηκαν επιπόλαια και κοντόφθαλμα ως ευκαιριακές επιδοτήσεις και όχι ως μακρόπνοα χρηματοδοτικά εργαλεία». Κατά τον κ. Μητσοτάκη, με αυτόν τον τρόπο εξηγείται η μικρή απορρόφηση κονδυλίων, με τον ίδιο να επισημαίνει πως σχεδόν ποτέ οι πόροι αυτοί δεν έγιναν μέρος ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης.

 

​Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε απλοποίηση των διαδικασιών στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων, σημειώνοντας στη θέση σχεδίων που δεν προχωρούν εντάσσονται άλλα με βάση τις πραγματικές προτεραιότητες της κοινωνίας και οικονομίας. Εξέφρασε, εξάλλου, ότι μέχρι το 2023, το σύνολο των πιστώσεων θα έχει απορροφηθεί σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία που ανακλάται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, αλλά και στους δείκτες καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. «Ένας αέρας αισιοδοξίας πνέει σήμερα, και πάλι μετά από μια δεκαετία, στην ελληνική οικονομία», τόνισε.

 

Tα εμπόδια

 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, δύο είναι τα μεγάλα εμπόδια:

 

  • Οι διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν διορθωθεί ακόμη, εμποδίζοντας την αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

 

  • Η απογύμνωση της χώρας από ένα κρίσιμο μέγεθος του παραγωγικού της δυναμικού.

 

Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι αυτό που καθορίζει τελικά την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων είναι το επενδυτικό μίγμα. «Δηλαδή η σχέση μεταξύ επενδύσεων τεχνολογίας, καινοτομίας, παραγωγικότητας σε σχέση με επενδύσεις σε συμβατικούς τομείς της οικονομίας», πρόσθεσε. 

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ότι έχει ήδη ανατεθεί σε μία επιτροπή επιστημόνων, με πρόεδρο τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισαρίδη, να εκπονήσει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας και να κατευθύνει τις επενδυτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

 

Επεσήμανε, δε, πως θεμέλιο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διοχέτευση των περιορισμένων εθνικών πόρων που υπάρχουν σε παραγωγικούς τομείς, οι οποίοι προσφέρουν στη χώρα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ώστε οι δημόσιες επενδύσεις να κινητοποιήσουν τις πολλές ιδιωτικές επενδύσεις που είναι απαραίτητες. 

 

Οι προτεραιότητες

 

Σημείωσε εξάλλου ότι οι σημερινές υστερήσεις θα πρέπει να καταστούν προτεραιότητες, τις οποίες περιέγραψε ως εξής:

 

  • Επενδύσεις στην καινοτομία ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

  • Δράσεις που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εξοικονόμηση και μείωση του κόστους ενέργειας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, τη διαχείριση υδάτων και συνολικά τις πολιτικές που αφορούν στην κυκλική οικονομία. 

 

  • Η εκπαίδευση των εργαζομένων με προγράμματα κατάρτισης. Όπως είπε, κεντρική προτεραιότητα είναι η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση.

 

  • Η αντιμετώπιση της ανισότητας στην ανάπτυξη σε απομακρυσμένες ορεινές, αλλά και νησιωτικές περιοχές.

 

kathimerini.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ