Νοσοκομείο Κορίνθου: Η "ταυτότητα" των ασθενών από Covid - Ποιοι νοσούν βαριά

Αναλυτικά στοιχεία για τους βαριά νοσούντες και τους θανάτους στο Νοσοκομείο της Κορίνθου δίνει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο Χρυσοβαλάντη Μέλλο και τον γραμματέα Παναγιώτη Φίλη.

 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι το 80% των βαριά νοσούντων και των θανάτων στο Νοσοκομείο Κορίνθου άνω των 45 ετών, είναι ανεμβολίαστοι, ενώ το κείμενο καταλήγει με δραματική προειδοποίηση που υπογραμμίζει ότι «Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόληψη».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

 

«Η συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της πανδημίας, θα μας βρει στη δίνη του 4ου κύματος της covid-19. Η Κορινθία για άλλη μια φορά περνά “στα κόκκινα” και αυτό είναι ξεκάθαρο θέμα της μη τήρησης μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα, αποστάσεις κ.λπ.) και του μικρού ποσοστού εμβολιασμού (55%).

 

Στις υγειονομικές μονάδες του νομού και κυρίως στο νοσοκομείο ασκείται μεγάλη πίεση, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού οδηγεί σε αθρόα προσέλευση συνανθρώπων μας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Οι δύο κλινικές covid-19 ασφυκτιούν, ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι μονίμως πλήρης. Κυρίαρχο κλινικό εύρημα σε όλους τους ασθενείς αποτελεί η βαρύτατη υποξαιμία.

 

Οι βαριά νοσούντες και οι θάνατοι, για την ώρα στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι ανεμβολίαστοι ηλικίας 45 ετών και άνω (80%) ή εμβολιασμένοι πέραν του εξαμήνου άνω των 65 ετών (15%), καθώς και ελάχιστοι (5%) προσφάτως εμβολιασμένοι άνω των 80 ετών (με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα}. Ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ασθενείς με νοσήματα γενικής παθολογίας ή χειρουργικής, το οποίο δυσχεραίνει στο έπακρο το έργο του ήδη κουρασμένου ιατρονοσηλευτικού μας προσωπικού, γεγονός που οφείλεται ξεκάθαρα στη παραμέληση της ατομικής υγείας που προκαλεί η πανδημία και αποτελεί σημείο που είχε τονίσει, πως θα συμβεί, ο ΙΣΚ προ μηνών.

 

Αισιόδοξα μηνύματα λαμβάνουμε το τελευταίο δεκαήμερο από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, που εν τέλει σχημάτισαν πιο ολοκληρωμένη άποψη και επέλεξαν να προασπίσουν την υγεία τους, αφού μόνο στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου μας τα ραντεβού εκτινάχθηκαν από 100/ημέρα σε 500/ημέρα με τη πληρότητα, πια, να αγγίζει τις 10 ημέρες. Το πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως το 60% των ραντεβού αφορά πρώτες δόσεις.

 

Η διέξοδος βρίσκεται στη ΠΡΟΛΗΨΗ. Αυτή προϋποθέτει συνδυαστικά τη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας και τον προτεραιοποιημένο εμβολιασμό. Η επιλογή μας πρέπει να γίνεται πάντα με κριτήριο τη προστασία της υγείας μας και όχι με γνώμονα τη πολιτική-κοινωνική διάσταση, που πολλοί εκμεταλλεύονται και επιχειρούν για να εξυπηρετήσουν μικροσκοπιμότητες, βασιζόμενοι σε αντιεπιστημονικό μένος.

 

Διαχρονικά, όποια πτυχή της πολιτικής τα “έβαλε” με την ΥΓΕΙΑ, βρέθηκε χαμένη.

 

Αυτό θα γίνει και τώρα.»