Νταμπλούχος Ελλάδας 2019 ο ΠΑΟΚ: Νίκησε 1-0 την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου

Πρωταθλητής, Κυπελλούχος κι απόλυτος κυρίαρχος εντός των συνόρων! Μετά το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το βράδυ του Σαββάτου (11/5) και του Κύπελλο Ελλάδος, νικώντας για τρίτο συνεχόμενο τελικό την ΑΕΚ -αυτή τη φορά με 1-0- και πανηγύρισε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

 

 

Σε έναν τελικό που δεν διεκδικεί... δάφνες ποιότητας, επικράτησε ο πιο αποφασισμένος. Και ο πιο αποτελεσματικός, τη στιγμή που έπρεπε, με τον παίκτη που έπρεπε. Τον Τσούμπα Άκπομ, ο οποίος «σφράγισε» τον 10ο τίτλο της ιστορίας του ΠΑΟΚ με ένα υπέροχο γκολ, στο φινάλε του α' ημιχρόνου, στο οποίο δεν βρήκε ποτέ «απάντηση» η ΑΕΚ.

 

 

Το ματς ξεκίνησε... μουδιασμένα. Το λάθος του Κρέσπο στο 6’, έδωσε την ευκαιρία στον Λιβάγια να κλέψει τη μπάλα και να τη «σπάσει» στον κατάλληλο χρόνο στον Πόνσε, όμως το πλασέ του Αργεντινού πέρασε λίγο άουτ απ’ το δεξί δοκάρι του Πασχαλάκη.

 

 

Μετά από ένα ημίωρο, χωρίς πολλά-πολλά στις δύο εστίες, ο ΠΑΟΚ «απάντησε» με διπλή φάση μέσα σε δύο λεπτά. Στο 36’ ο Ζαμπά «χόρεψε» τους Χουλτ και Λιβάγια από τα δεξιά κι έβγαλε χαμηλή σέντρα προς τον Άκπομ, ο οποίος κοντρόλαρε και πλάσαρε σε δύο δευτερόλεπτα, όμως ο Μπάρκας έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά και κράτησε το «μηδέν» στην εστία του. Ένα λεπτό μετά από ωραίο αντεπίθεση του ΠΑΟΚ και ασίστ του Μπίσεσβαρ προς τον Άγγλο στράικερ του δικεφάλου του Βορρά, ο Τσιγκρίνσκι έβαλε «σωτήρια» κόντρα στο τελείωμα του Άκπομ, με αποτέλεσμα η μπάλα να φτάσει… χαλαρά στα χέρια του γκολκίπερ της ΑΕΚ.

 

 

 

 

Ο Ουκρανός στόπερ ήταν πρωταγωνιστής και στο 39’, αυτή τη φορά όμως στην επίθεση. Σε κόρνερ του Μπακασέτα, ο Τσιγκρίνσκι έπιασε την κεφαλιά με εντυπωσιακό άλμα, ο Πασχαλάκης απέκρουσε ασταθώς κι ο Λιβάγια απ’ τα δύο μέτρα δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα, την οποία κι απομάκρυνε απ’ την περιοχή ο Βαρέλα. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Κρίστισιτς βρήκε λίγο χώρο αρκετά μέτρα έξω απ’ την περιοχή και σούταρε δυνατά, με τον Πασχαλάκη να καλύπτει σωστά τη γωνία του αποκρούει σε κόρνερ.

 

 

Κι ενώ όλα έδειχναν πως ο τελικός θα πήγαινε «σβηστός» για «Χ» στο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ βρήκε τη μεγάλη στιγμή που έψαχνε σε μία φάση που δεν… μύριζε γκολ. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Πέλκας είδε το κενό στην άμυνα της ΑΕΚ, μετά από σουτ του Σάχοβ που κόντραρε, «τρύπησε» τα μετόπισθεν των «κιτρινόμαυρων» και μολονότι βρέθηκε σε (πλάγια) θέση βολής, προτίμησε να «σπάσει» τη μπάλα προς τον Τσούμπα Άκπομ, ο οποίος με ένα… ακροβατικό γυριστό έκανε το 1-0 για τον ΠΑΟΚ.

 

 

Εξαιρετική διαχείριση

 

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ βγήκε ένα «κλικ» πιο επιθετικά στο γήπεδο και λίγο έλειψε να φέρει το ματς στα ίσα στο 52’, όταν από ασίστ του Μάνταλου, ο Πόνσε βρέθηκε σε θέση βολής, όμως στο πλασέ του νικήθηκε απ’ τον Πασχαλάκη, που είχε άριστη τοποθέτηση σώματος. Ένα λεπτό μετά, ο ΠΑΟΚ κυκλοφόρησε έξοχα τη μπάλα η οποία κατέληξε στον Ζαμπά, όμως το πλασέ του Βραζιλιάνου από τα δεξιά δεν ήταν όσο γωνιακό θα ήθελε κι έδωσε την ευκαιρία στον Μπάρκα να αποκρούσει.

 

 

Στο 54’ είχαμε την πρώτη χρήση του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς μετά από ένα γύρισμα του Κρίστισιτς, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Κάνιας. Ο Τσβάιερ μετά από αναμονή λίγων δευτερολέπτων κι αφού επικοινώνησε με το κοντρόλ, πήγε σε εξέταση της φάσης από το «Video Assistant Referee», ωστόσο έκρινε πως δεν υπήρχε παράβαση, καθώς η φάση έγινε εξ επαφής.

 

 

Οσο περνούσε η ώρα, ο ΠΑΟΚ οργανώθηκε ακόμη περισσότερο πίσω απ’ τη μπάλα και μολονότι άρχισε να χάνει μέτρα μέσα στο γήπεδο, δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από την ΑΕΚ. Οσο κι αν άλλαξε δύο και τρεις φορές το σύστημά του ο Χιμένεθ μέσα σε ένα δεκάλεπτο, με τις συνεχόμενες αλλαγές, ο δικέφαλος του Βορρά είχε ηρεμία στη διαχείριση των φάσεων, απέναντι σε μία ΑΕΚ που είχε αρχίσει να ψάχνει με κάθε τρόπο το γκολ της ισοφάρισης. Δεν το κατάφερε ως το 96' και ο ΠΑΟΚ κατέκτησε εντέλει, μετά το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος.

 

 

Άριστη η διαιτησία του Γερμανού Φέλιξ Τσβάιερ, ο οποίος «κιτρίνισε» από πλευράς ΠΑΟΚ τους Άκπομ κι από πλευράς ΑΕΚ τους Οικονόμου, Λιβάγια, Κρίστισιτς, Πόνσε. Βοηθοί του ήταν οι συμπατριώτες του Τόρστεν Σίφνερ, Μάρκο Αχμούλερ και 4ος ο Γερμανός Σβεν Γιαμπλόνσκι. Διαιτητής VAR ήταν ο Γερμανός Σάσα Στέγκεμαν και βοηθός VAR ο Μαρκ Μπορς.

 

 

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου, 4-2-3-1): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Σάχοβ, Κάνιας, Ζαμπά (65’ Λημνιός), Πέλκας (80’ Ολιβέιρα), Μπίσεσβαρ (93' Ίνκνασον), Άκπομ.

 

 

ΑΕΚ (Χιμένεθ, 4-2-3-1): Μπάρκας, Μπακάκης (80’ Γαλανόπουλος), Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Κρίστισιτς (76’ Μπογέ), Σιμόες, Μάνταλος, Λιβάγια, Μπακασέτας (71’ Γκάλο), Πόνσε.

 

cnn.gr/ethnos.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ