Ντικ Φόσμπερι - Πέθανε ο αθλητής που άλλαξε για πάντα το άλμα εις ύψος

Ο εμβληματικός αθλητής του στίβου Ντικ Φόσμπερι πέθανε σε ηλικία 76 ετών μετά από υποτροπή λεμφώματος.

 

Ο Αμερικανός αθλητής του άλματος εις ύψος, ο οποίος υπήρξε χρυσός Ολυμπιονίκης το 1968 στο Μεξικό, ήταν εκείνος που άλλαξε για πάντα την ιστορία του αγωνίσματος. Σε μια εποχή που κυριαρχούσε η τεχνική στραντλ (straddle), με την οποία ο άλτης επιχειρούσε να περάσει τον πήχη όχι με την πλάτη αλλά με πρόσωπο προς το στρώμα, ο Φόσμπερι έφερε την επανάσταση εισάγοντας μια νέα κίνηση.

 

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρωταθλητής εισήγαγε την τεχνική του άλματος με την πλάτη, η οποία έγινε σχολή και που σήμερα φέρει το όνομά του. Ο «παλμός Φόσμπερι» (Fosbury flop) είναι η πλέον διαδεδομένη τεχνική, την οποία ανέπτυξε αρχικά το 1963 και τελειοποίησε στη συνέχεια.

 

 

 

Αρχικά επικρίθηκε και θεωρήθηκε ανορθόδοξο αλλά όταν ο Αμερικανός αθλητής ξεπέρασε τα 2,24 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, όλοι αντιλήφθηκαν την επανάσταση που έφερε στο ολυμπιακό αγώνισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 4 χρόνια αργότερα στους Ολυμπιακούς του Μονάχου οι 28 απ' τους 40 άλτες είχαν υιοθετήσει την τεχνική του.

 

 

Την είδηση του θανάτου του αθλητή γνωστοποίησε ο μάνατζερ του, Ρέι Σούλτε, με μια ανάρτηση στο Instagram. «Με βαριά καρδιά πρέπει να ανακοινώσω ότι ο μακροχρόνιος φίλος και πελάτης Ντικ Φόσμπερι πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του νωρίς το πρωί της Κυριακής, μετά από μια σύντομη επανεμφάνιση λεμφώματος», έγραψε.