Ο Γιώργος Τσόγκας στον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γ.Τσόγκας θα εκπροσωπίσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στον 5ο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης, που διοργανώνεται το διήμερο 13 και 14 Απριλίου 2019 από την Ελληνική Ομοσπονδία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών (ELSA Greece).

 

Η Εικονική Δίκη (Moot Court) αποτελεί μία προσομοίωση δίκης ή διαιτησίας, στην οποία οι φοιτητές καλούνται να αγορεύσουν σε ρόλο δικηγόρου (του ενάγοντος, εναγομένου ή μερών διαιτησίας),επί μίας υπόθεσης (πρακτικού) με σύνθετα νομικά ζητήματα.

 

Απαντούν επίσης σε ερωτήσεις των «δικαστών» και αντικρούουν τα επιχειρήματα των αντιδίκων τους. Σε ρόλο «δικαστών» μετέχουν καθηγητές Νομικής και καταξιωμένοι νομικοί. Οι διαγωνιζόμενοι βαθμολογούνται επί τη βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και στις καλύτερες ομάδες και αγορητές απονέμονται ομαδικά και ατομικά έπαθλα, όπως και έπαθλα καλύτερου υπομνήματος.

 

Ο διαγωνισμός Εικονικής Δίκης έχει καθιερωθεί από το 2015 ως μια ελκυστική αναγκαιότητα στο χώρο της νομικής επιστήμης, της νομικής σκέψης και πρακτικής.

 

Ο βουλευτής κος Τσόγκας αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στους διοργανωτές και σε όλους τους διαγωνιζόμενους τόνισε μεταξύ άλλων:

 

“Είναι θεμελιώδης ο στόχος μέσω του προγράμματος σχετικά με την εικονική δίκη, οι φοιτητές να αποκτήσουν εφοδιαστικά εργαλεία για τη βέλτιστη επαγγελματική τους επιλογή αλλά και την εν γένει ωρίμανσή τους, έτσι ώστε, οποτεδήποτε και αν κληθούν να αποκαλύψουν την ατομική και επιστημονική τους αρτιότητα, σε μια εποχή δύσκολη, με πολλές προκλήσεις και αντιφάσεις, να το πράξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.