O Joker αποκτά τη δική του ταινία και έναν εκπληκτικό πρωταγωνιστή

Εάν δεν είχε πεθάνει νωρίς, μόλις στα 28 του χρόνια, ο Xιθ Λέτζερ θα ήταν φυσικά ο ιδανικός Joker στην πρώτη ταινία που έχει ως θέμα τον εφιαλτικό κακό και όχι το αντίπαλο δέος του, τον Μπάτμαν. Εν τη απουσία του Λέτζερ, όμως, το κενό καλύπτει ένας από τους πλέον υποτιμημένους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Χοακιν Φίνιξ.

 

Και το κάνει εκπληκτικά.

 

 

Ο Joker αποκτά τη δική του ταινία, ήταν θέμα χρόνου μέχρι να συμβεί και αυτό σε έναν κινηματογραφικό κόσμο που βουτάει όλο και βαθύτερα στα αποθέματα ηρώων που του δίνει το σύμπαν των κόμιξ. Ο κακός του Γκόθαμ Σίτι, έχει μια ιδιαιτερότητα στην πρώτη -και πιθανώς μοναδική, τουλάχιστον αυτό έχει εννοηθεί- ταινία με το όνομά του: Δεν παλεύει με τον Μπάτμαν, ο οποίος πιθανώς δεν έχει ακόμα εφευρεθεί, αλλά με τους εσωτερικούς του δαίμονες.

 

Ο Φίνιξ υποδύεται τον Άρθουρ Φλεκ, έναν αποτυχημένο stand-up comedian με διαταραγμένο ψυχισμό, ο οποίος στη συνέχεια γίνεται ο περιβόητος Τζόκερ, ο κακοποιός που βυθίζει στο χάος τη Γκόθαμ Σίτι. Η ταινία δεν είναι ακριβώς περιπέτεια, αλλά μάλλον την κατατάσσει κανείς στην κατηγορία του ψυχολογικού θρίλερ. Ο Joker του Τοντ Φίλιπς (αυτός θα είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας), είναι σκοτεινός και διαταραγμένος και έχει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τη μητέρα του, καλώς ήλθατε στον καναπέ του κινηματογραφικού ψυχαναλυτή. Ο Μπάτμαν έχει περάσει κι αυτός από τον ίδιο καναπέ, όταν περιήλθε στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν. 

 

 

O Φλεκ γράφει στο σημειωματάριό του τη λέξη «αστεία» (Jokes) μαζί με τη φράση «το χειρότερο όταν έχεις μια ψυχική ασθένεια είναι ότι ο κόσμος περιμένει από σένα να συμπεριφέρεσαι σαν να μην έχεις». «Η μητέρα μου πάντα μού έλεγε να χαμογελάω, μου έλεγε να έχω έναν σκοπό, να φέρω χαμόγελα και χαρά στον κόσμο», ακούγεται να λέει ο Φλεκ-Φίνιξ. Στην ψυχανάλυση, οι εύκολες εξηγήσεις είναι συνήθως και οι σωστές.

 

Πίσω από το κακό -και το καλό εξίσου- κρύβεται η ψυχασθένεια, πίσω από την ψυχασθένεια τα παιδικά τραύματα, όλα αυτά αναιρούν τις μανιχαϊστικές αντιλήψεις των απλοϊκών κόμιξ που γέννησαν τους χαρακτήρες αυτούς, ο Μπάτμαν μάς αποκάλυψε τη σκοτεινή του πλευρά και τώρα έρχεται η σειρά του Joker να μάς αποκαλύψει τη δική του ανθρώπινη και ευάλωτη. 

 

Το ρόλο επρόκειτο να πάρει αρχικά ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Η επιλογή ήταν μέρος της εμμονής που έπαθε ο Φίλιπς με τον κινηματογραφικό κόσμο του Μάρτιν Σκορτσέζε, όμως τελικά δεν μπόρεσε (θα είχε ενδιαφέρον, βέβαια, να βλέπαμε τη δική του εκδοχή του Joker) και έτσι εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Φίνιξ. Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας υπόσχεται πολλά και δίνει πρόγευση μιας μοναδικής ερμηνείας. Ίσως βάλει επιτέλους τον ηθοποιό εκεί που του αξίζει: Στην πρώτη γραμμή ερμηνευτών. 

 

H ταινία αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους τον προσεχή Οκτώβριο.

 

Δείτε το teaser trailer της ταινίας παρακάτω: