Ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο με τρία πρόσωπα

Ο Jérôme Hamon είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, που έχει τρία πρόσωπα, μετά τις μεταμοσχεύσεις που έχει κάνει. Η τελευταία πρωτοποριακή επέμβαση έγινε τον περασμένο Ιανουάριο και ο ασθενής, όπως λέει, αισθάνεται καλά.

 

Ο Γάλλος ασθενής πάσχει από νευροϊνωμάτωση τύπου 1, μια γενετική κατάσταση που του προκάλεσε σοβαρές παραμορφώσεις με όγκους στο πρόσωπό του.

 

 

Η πρώτη του μεταμόσχευση, το 2010, είχε επιτυχία, αλλά κρυολόγησε το 2015 και πήρε αντιβιοτικά, τα οποία ήταν ασύμβατα με την ανοσοκατασταλτική θεραπεία που έπαιρνε, προκειμένου ο οργανισμός του να μην απορρίψει το μεταμοσχευμένο υλικό.

 

Τελικά, όμως, αυτό δεν κατέστη εφικτό και το πρώτο του μεταμοσχευμένο πρόσωπο απορρίφθηκε. Τα πρώτα σημάδια απόρριψης ήρθαν το 2016 και τον περασμένο Νοέμβριο, το πρόσωπο, που υπέφερε από νέκρωση, έπρεπε να απομακρυνθεί. Ο 43χρονος παρέμεινε σε νοσοκομείο Georges-Pompidou στο Παρίσι χωρίς πρόσωπο για δύο ολόκληρους μήνες, μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης. 

 

Δεν μπορούσε να δει, να μιλήσει ή να ακούσει μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε βρέθηκε ένας δότης και πραγματοποιήθηκε η δεύτερη μεταμόσχευση προσώπου.

 

Για να αποφευχθεί κι άλλη απόρριψη, ο κ. Hamon - που τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ονόμασαν "ο άνθρωπος με τρία πρόσωπα" - έκανε ειδική θεραπεία για τον καθαρισμό του αίματος πριν από τη μεταμόσχευση.

 

Το νέο του πρόσωπο παραμένει απαλό αλλά ακίνητο και το κρανίο, το δέρμα και τα χαρακτηριστικά του δεν έχουν ακόμη ευθυγραμμιστεί πλήρως. Αλλά είναι θετικός σχετικά με την ανάκαμψή του.

 

Όπως δήλωσε, μιλώντας με δυσκολία, στο πρακτορείο AFP: ""Εάν δεν είχα δεχτεί αυτό το νέο πρόσωπο θα ήταν τρομερό, είναι θέμα ταυτότητας... Αλλά είμαστε εδώ, είναι καλό, είμαι εγώ. Είμαι 43 ετών και ο δωρητής ήταν 22, οπότε είμαι και πάλι 22 ετών".

 

Την επέμβαση έκανε ο καθηγητής πλαστικής χειρουργικής Laurent Lantieri, ειδικός σε μεταμοσχεύσεις χεριών και προσώπων, ο οποίος είχε κάνει και την αρχική χειρουργική επέμβαση του κ. Hamon πριν από οκτώ χρόνια.

 

Η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε το 2005 στη βόρεια Γαλλία. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν περίπου 40 εγχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

 

healthmag.gr