Ο σχεδιασμός για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού- Μαζικός εμβολιασμός και για τη γρίπη

Καθώς η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια στον κορονοϊό, με τη πρώτη παράδοση στα τέλη του 2020, ανακοινώθηκε και επισήμως, η κυβέρνηση προχωρά ήδη στο σχεδιασμό έχοντας διασφαλίσει το ποσοστό που αναλογεί στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ετοιμάζει και πρώιμα πρωτόκολλα για μαζικό εμβολιασμό και κατά της γρίπης, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εφέτος η χώρα έχει ήδη παραγγείλει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εμβόλια κατά της γρίπης και ο μαζικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει ήδη από το Σεπτέμβριο, αντί για τον Οκτώβριο- Νοέμβριο. Στόχος είναι, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και τους επαγγελματίες υγείας, να αποφευχθεί κύμα γρίπης που θα δυσκόλευε το ΕΣΥ και να μην πέσει φορτίο γρίπης και κορονοϊού μαζί.

 

Παράλληλα ετοιμάζονται και τα πρωτόκολλα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όταν θα είναι αυτό διαθέσιμο, ώστε να εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και οι ιατροί και νοσηλευτές

 

Το γεγονός βεβαίως ότι θα παραληφθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό στο τέλος του 2020, δε σημαίνει ότι ο εμβολιασμός θα μπορέσει να προχωρήσει πριν το πρώτο εξάμηνο του 2021.

 

Εξάλλου όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - κατά την τακτική σύσκεψης για την εξέλιξη της επιδημίας - η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορονοϊού που της αναλογεί, με βάση τη συμφωνία προαγοράς που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εφόσον αυτό περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές και εφόσον όλα πάνε καλά θα έχουμε διαθέσιμες τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον Δεκέμβριο του 2020 και οι υπόλοιπες δόσεις θα παραδοθούν στη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

 

Ο κ.Πέτσας επισήμανε ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά του κορονοϊού που βρίσκονται σε φάση δοκιμών, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στους πολίτες, αλλά αντίθετα θα πρέπει όλα αυτά να συνοδευτούν από «αυξημένη εγρήγορση» τώρα και τους επόμενους μήνες .

 

Προσλήψεις στο ΕΣΥ

 

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά σε μερικά ακόμη νέα μέτρα για τη θωράκιση του ΕΣΥ:

 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

 

Από τις 14 Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο Σύστημα Υγείας 1.650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ