Ο Σταυρέλης ζητά να μπει μπλόκο στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Ανακοίνωση με την οποία δηλώνει την αντίθεσή του στην απόσπαση των Λιμενικών Ταμείων απο την διαχείριση των Δήμων εξέδωσε ο Νίκος Σταυρέλης.

 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης σε πρόσφατη ημερίδα εξαγγέλοντας την κυβερνητική πολιτική για τα λιμάνια της χώρας, ανέφερε ότι εντός του 2020 τα λιμάνια που σήμερα διαχειρίζονται από τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα περιέλθουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας. Όπως ήταν παλιά δηλαδή μέχρι το 2012.

 

Ο επικεφαλής της παράταξης Πνοή Δημιουργίας τονίζει πως αν συμβεί αυτό μία σειρά από έργα που είναι σε εξέλιξη στο λιμάνι της Κορίνθου θα σταματήσουν:

 

“Ο χαρακτήρας του λιμανιού της Κορίνθου είναι και πρέπει να είναι δημοτικός“, τονίζει ο κ. Σταυρέλης. “Σειρά σημαντικών λιμενικών έργων που έχουν σχεδιαστεί από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου από το 2013 μέχρι το 2020, αλλά ελπίζω και από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου, όπως προβλέπονται στο ισχύον master plan και είναι σε φάση εκπόνησης μελετών θα σταματήσουν:

-Η επέκταση του λιμανιού

-Η κατασκευή μαρίνας τουριστικών σκαφών

-Το αλιευτικό καταφύγιο

-Η αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης και η παραχώρησή της στο Δήμο για αναπλάσεις

-Η βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου στον Κάτω Άσσο

-Η τουριστική αξιοποίηση του Κόρφου…“.

 

Ο κ. Σταυρέλης συμπληρώνει ακόμη ότι “το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αντιδράσει δυναμικά στα σχέδια αυτά, τα οποία σε τίποτα δεν ωφελούν τη τοπική κοινωνία. Αντίθετα θα φέρουν οπισθοδρόμηση. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, αν το έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.

Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδοθεί ψήφισμα στο οποίο να τονίζονται:

-Η αντίθεση του Δήμου Κορινθίων στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορινθίων, όπως βεβαίως και άλλων 70 ΔΛΤ σε όλη τη χώρα.

-Η περαιτέρω αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στο τομέα της λιμενικής πολιτικής στους Δήμους, με κατάργηση της υπάρχουσας αγκυλωτικής νομοθεσίας, που για οτιδήποτε απλό θέμα που αφορούν την ανάπτυξη των λιμανιών απαιτείται υποχρεωτικά η έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας και της ΕΣΑΛ.

-Η στήριξη της προσπάθειάς μας από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, την ΠΕΔ, τα πολιτικά κόμματα.

 

Υπενθυμίζεται ότι για το λιμάνι της Κορίνθου έχουν κατατεθεί κατά καιρούς μεγαλεπήβολα σχέδια για την αναπλασή του. Μία από τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί ανήκε και στον σημερινό αντιδήμαρχο Γιάννη Γκεζερλή, ύστερα απο μελέτη που είχε καταθέσει το Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα.

 

korinthia.net.gr