Ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας αντιδρά στην τοποθέτηση 21 ανεμογεννητριών στη Ζήρεια

Την ανησυχία και τον προβληματισμό του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, για την επικείμενη τοποθέτηση 21 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της “Μικρής Ζήρειας”  Κορινθίας στα όρια των δήμων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης & Σικυωνίων σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2000μ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση, η περιοχή είναι πολύ σημαντική για τη βιοποικιλότητά της και ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000...

 

Δείτε την ανακοίνωση:

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ εκφράζει τις ανησυχίες του για την επικείμενη τοποθέτηση 21 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της “Μικρής Ζήρειας”  Κορινθίας στα όρια των δήμων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης & Σικυωνίων σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2000μ.

 

Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 και πιο συγκεκριμένα σε ειδική ζώνη διατήρησης (ΕΖΔ) με κωδικό GR 2530001 & σε ζώνη ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) με κωδικό GR 2530006, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, η περιοχή είναι πολύ σημαντική για τη βιοποικιλότητα αφού εκτός των άλλων συναντάμε ενδημικά είδη  χλωρίδας που υπάρχουν μόνο στη Ζήρεια και πουθενά αλλού καθώς και αρκετά είδη πανίδας (αρπακτικά) μερικά από τα οποία είναι σπάνια.

 

Δεν είμαστε συλλήβδην κατά των ΑΠΕ και των ανεμογεννητριών γενικότερα, η χωροθέτησή τους όμως πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα οικολογικά , περιβαλλοντικά & πολιτιστικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Στη συγκεκριμένη περιοχή η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας απαιτεί ένα εκτεταμένο δίκτυο δρόμων μεγάλου πλάτους για να ανέβουν  τα κομμάτια των ανεμογεννητριών και επιπλέον ισοπέδωση της κορυφογραμμής για τη δημιουργία τεράστιων βάσεων που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι οι πολλές πηγές που υπάρχουν στον ορεινό όγκο της Ζήρειας, μετά από μία τέτοια επέμβαση μεγάλης κλίμακας είναι πιθανόν κάποιες από αυτές να σταματήσουν να βγάζουν νερό γεγονός καταστροφικό αφού πολλά χωριά της περιοχής υδρεύονται από αυτές τις πηγές. Εκτός των άλλων η μεταφορά του ρεύματος που παράγουν οι ανεμογεννήτριες συνιστά ένα επί πλέον πρόβλημα για την φύση αφού για να δημιουργηθούν οι καλωδιώσεις στον χώρο  καταστρέφεται ένα μέρος του φυσικού περιβάλλοντος. Φυσικά ούτε λόγος για την απομάκρυνσή τους μετά την 25 ετή περίπου περίοδο λειτουργίας αφού το κόστος είναι τεράστιο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες πολλές & αξιόλογες τουριστικές μονάδες που θα πληγούν από την παραπάνω επέμβαση αφού ο κύριος λόγος που προτιμούν την περιοχή οι τουρίστες & οι επισκέπτες είναι η ομορφιά και η σπανιότητα του φυσικού τοπίου της περιοχής. Μην ξεχνάμε ότι και το ίδιο το τοπίο είναι ένας φυσικός πόρος και σαν τέτοιον θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. 

 

Από όλα τα παραπάνω καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι το παραπάνω έργο θα προκαλέσει μεγάλη και ανεπίστρεπτη βλάβη στο οικοσύστημα της περιοχής όποτε και δεν πρέπει να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας και σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2000μ., μιας περιοχής ασύγκριτου φυσικού κάλλους με σπάνια οικολογικά & περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. 

 

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας