Οι συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος με το Mirage 2000-5 στη Σκύρο

Με κλίση καθόδου 15 μοιρών και με ταχύτητα μεγάλη μπήκαν στο σύννεφο που υπήρχε μπροστά τους κατά τη κάθοδό τους για προσγείωση στη Σκύρο τα δύο Mirage 2000-5. Στο πρώτο χειριστής ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, με κοντά στις 1000 ώρες πτήσης. “Κλειδωμένος” πίσω του ο συνάδελφός του με το δεύτερο Mirage 2000-5. Κανείς από τους δύο και ειδικά ο Σμηναγός δεν είχαν καταλάβει ότι ζούσαν την επανάληψη της τραγωδίας της 15ης Οκτωβρίου 2004, όταν δύο διθέσια μαχητικά F-16 “κάρφωναν” το ένα μετά τ΄ άλλο στο Πήλιο.

 

Ο Σμηναγός Μπαλταδώρος ήταν έμπειρος πιλότος. Τι πήγε στραβά σ΄ αυτή τη τελευταία φάση της προσγείωσης μέσα στο σύννεφο πιθανόν να το βρουν οι εμπειρογνώμονες της ΠΑ που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της τραγωδίας. Κακός υπολογισμός του μεγέθους της νέφωσης; Λάθος επιλογή να μη χρησιμοποιηθεί ο αυτόματος πιλότος που διαθέτουν τα Mirage 2000; Υπερβολική κούραση από τις πτήσεις και τις πολυήμερες υπηρεσίες; Όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά έχει τη σημασία του και το ρόλο του.

 

Είναι θαύμα που ο δεύτερος χειριστής γλίτωσε. Τα θαύματα δεν γίνονται από μόνα τους βέβαια. Η εκπαίδευσή του τον έσωσε. Κατάλαβε ή είδε το τελευταίο δευτερόλεπτο ότι κάτι δεν πήγε καλά με το αεροσκάφος του συναδέλφου του. “Τράβηξε” και απαγκιστρώθηκε 300 πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας. Ένα κλάσμα δευτερολέπτου αργότερα αν λειτουργούσε ο εγκέφαλος και τα αντανακλαστικά του θα θρηνούσαμε και δεύτερο νεκρό.

 

Η Ελλάδα συνεχίζει να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος σ’ ένα πόλεμο που ξεκίνησε το 1974 και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Οι Έλληνες πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών είναι στα μάτια μας Θεοί… Μηχανές πολέμου… Τέτοιες στιγμές καταλαβαίνουμε ότι είναι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και κουράζονται, όχι τόσο σωματικά από τις εξαντλητικές απαιτήσεις των πολεμικών πτήσεων που κάνουν, αλλά και ψυχολογικά από το διαρκές στοίχημα που αναγκάζονται να παίζουν. Στοιχηματίζουν κάθε μέρα την ίδια τους τη ζωή και κάποιες φορές δυστυχώς χάνουν…

 

Δείτε την ανάλυση του συναδέλφου Πάρη Καρβουνόπουλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου:

 

 

Πηγή: militaire.gr/Ant1

 

Οι Τούρκοι δεν σέβονται ούτε τη μνήμη του 34χρονου νεκρού - Ανέβασαν ψευδές video στο youtube (video)

 

Δείτε μέσα από το πιλοτήριο αερομαχία πάνω από το Αιγαίο - "θα τον ξεσκίσω τον μπινέ" (video)

 

Τα τελευταία λεπτά πριν από τη συντριβη στη Σκύρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ