Όλο το παρασκήνιο από την εκλογή προέδρου ΔΣ - Το σαρδάμ, οι ψήφοι και ο γρίφος

Σε ιδιαίτερα χαλαρό κλίμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι προσήλθαν στο Δημαρχείο Λουτρακίου στο περιθώριο της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Νέος πρόεδρος ψηφίστηκε ο Γιώργος Στάμου, με τη διαδικασία της ψηφοφορίας που κράτησε μόλις 20 λεπτά, να έχει αρκετό παρασκήνιο, πολιτικές συζητήσεις, σαρδάμ και γρίφους.

 

Κοφινάς: Η μεγαλύτερη τιμή για δημοτικό σύμβουλο είναι να προεδρεύει όντας ο πρώτος σε ψήφους
Ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κοφινάς, σε κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε με την Χριστίνα Τερχίνογλου της ανέφερε ότι θεωρεί ύψιστη τιμή για κάποιον δημοτικό σύμβουλο να συγκαλεί το πρώτο συμβούλιο, προκειμένου να συγκροτηθεί σε Σώμα το Δημοτικό Συμβούλιο στην αρχή της θητείας της Δημοτικής Αρχής ή σε έκτακτες περιπτώσεις όπως η χθεσινή, όντας πρώτος σε ψήφους. Φυσικά, η αναφορά του, αφορούσε στη Μαρία Πρωτοπαππά η οποία ως πλειοψηφίσασα, εκτέλεσε χρέη προέδρου γι αυτό το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

 

Η καθυστέρηση λόγω απουσιών

Κώλυμα στη διαδικασία, προέκυψε λόγω των απουσιών των Δημοτικών Συμβούλων Μιχάλη Θυμή και Κώστα Παντελέου, οι οποίοι, αν και αρχικά είχαν δηλωθεί ως παρόντες, απουσίαζαν. Έτσι, η διαδικασία καθυστέρησε για πέντε περίπου λεπτά και μετά από την έλευση τους, συνεχίστηκε κανονικά η συνεδρίαση του Σώματος.

 

Δικαίωμα ψήφου έχετε;

Παρών στη συνεδρίαση αν και δεν είχε δικαίωμα ψήφου ως πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας και συγκεκριμένα των Αγίων Θεοδώρων, ήταν και ο Άρης Κωνσταντής. Αυτός, ήταν και ο μοναδικός πρόεδρος τοπικής κοινότητας που έδωσε κανονικά το παρόν, αφού οι Γιάννης Γκίκας (τοπικού Πισίων), Ελένη Βενετσάνου (τοπικού Λουτρακίου - Περαχώρας) και Κώστας Δήμου (τοπικού Ισθμίας) απουσίαζαν από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

 

 

Η πρώτη ψηφοφορία έδωσε την έγκριση

Ο Δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης πρότεινε ως νέο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Γιώργο Στάμου, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Με ανάταση χειρός έγινε η πρώτη ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο, η οποία απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη των Συμβούλων μόνο της Δημοτικής Αρχής. Από την ψηφοφορία προέκυψε ότι σύμφωνη γνώμη είχαν και οι 12 παρόντες Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής.

 

 

Ο νέος Δημοτικός Σύμβουλος κύριος "Νικόλαος Σωτηρίου"

Την ώρα της εκφώνησης των ονομάτων που ψήφισαν υπέρ του νέου προέδρου από τη Μαρία Πρωτοπαππά, ένα σαρδάμ με το όνομα του Σωτήρη Νικολάου, που τον ανέφερε ως Νικόλαο Σωτηρίου, στάθηκε η αφορμή για να σχηματιστούν κάποια χαμόγελα στο στόμα των δημοτικών συμβούλων και να αρχίσουν τα πειράγματα.

 

 

Χωρίς λευκό!

Χωρίς την ύπαρξη λευκού ψηφοδελτίου έγινε η Β φάση της ψηφοφορίας, η οποία ήταν μυστική. Συγκεκριμένα, στους Δημοτικούς Συμβούλους μοιράστηκε μόνο το ψηφοδέλτιο στο οποίο υπήρχε το όνομα του Γιώργου Στάμου. Αν και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι προέβαλαν (έστω και μικρές) αντιστάσεις για την συνέχιση της διαδικασίας, τελικά βρέθηκε η Σολωμόντιος λύση για να μην καθυστερήσει η διαδικασία: Όποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφιζαν υπέρ, έβαζαν ένα σταυρό δίπλα στο όνομα του Γιώργου Στάμου και όσοι ψήφιζαν κατά, το άφηναν χωρίς σταυρό!

 

 

Η δεύτερη ψηφοφορία: 15-6

Κάπως έτσι, συνεχίστηκε τελικά η διαδικασία, οι όποιες "αντιστάσεις" κάμφθηκαν και η ψηφοφορία συνεχίστηκε κανονικά. Και ενώ το αποτέλεσμα της πρώτης (φανερής) ψηφοφορίας μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων, μόνο της Δημοτικής Αρχής προέκυψε με 12 ψήφους υπέρ, κατά τη δεύτερη (μυστική, πλέον) ψηφοροία, επί του συνόλου των παρόντων Συμβούλων (21), το αποτέλεσμα ήταν 15 ψήφοι υπέρ και 6 λευκά.

 

Γρίφος!

Το 15-6 έκανε τους πάρευρισκόμενους να αναρωτηθούν για το ποιοι ήταν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα που πρότειναν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παρούσας Αρχής. Γρίφος για δυνατούς λύτες!

 

Η αποκάλυψη του Γιώργου Στάμου

Αμέσως μόλις ο Γιώργος Στάμου εξελέγη πρόεδρος, πήρε το λόγο ευχαριστώντας τους δημοτικούς συμβούλους για την ψήφο τους και προέβη σε μία αποκάλυψη: Το 2014, του είχε γίνει ξανά πρόταση από το Δήμαρχο για να ασκήσει καθήκοντα προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως είχε αρνηθεί, θεωρώντας ότι τότε ήταν νέος δημοτικός σύμβουλος και ότι κάποιοι παλαιότεροι έπρεπε να προηγηθούν.