Ολόκληρο το αυγό ή μόνο το ασπράδι;

Το Πάσχα… έρχεται και τα αυγά αναμένεται να μπουν για τα καλά στη διατροφή μας. Μάλιστα. ένας διατροφικός μύθος που έχει επικρατήσει είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε μόνο το ασπράδι από το αυγό.

 

Διατροφολόγοι όμως, έχουν καταρρίψει αυτόν το μύθο και συμβουλεύουν τους καταναλωτές να τρώνε ολόκληρο το αυγό, χωρίς βέβαια υπερβολές. Το ασπράδι έχει ελάχιστες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

 

 

Συγκεκριμένα, σε ένα κανονικό αυγό, το ασπράδι έχει 16 θερμίδες και 4 γραμμάρια πρωτεΐνη, ενώ ολόκληρο το αυγό έχει 71 θερμίδες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνη. Παρ’ όλα αυτά, η κατανάλωση ολόκληρου αυγού μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πλήρεις πιο εύκολα από το σκέτο ασπράδι που αποτελείται από 90% νερό και 10% πρωτεΐνη.Ακόμη και αν το ασπράδι έχει το 67% της συνολικής πρωτεΐνης, έρευνα του Πανεπιστημίου στο Ιλινόι έδειξε ότι η πρωτεΐνη ολόκληρου του αυγού βοηθάει τη μυϊκή ανάπτυξη κατά 40% περισσότερο συγκριτικά με την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης που προέρχεται μόνο από ασπράδια. Παράλληλα, το ασπράδι δεν περιέχει σχεδόν κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό, πέρα από μικρή ποσότητα καλίου. Αντίθετα, ο κρόκος έχει υγιεινά λιπαρά, χοληστερόλη, βιταμίνη Β12, Β2, Β5, D, Α, φολικό οξύ και σελίνιο.

 

Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι οι κρόκοι των αυγών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην υγεία των ματιών, αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, μια θρεπτική ουσία που βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόλο που ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε χοληστερόλη, δεν έχει διαπιστωθεί ότι η μέση κατανάλωσή του μπορεί να βλάψει τον οργανισμό. Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι τα αυγά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

 

 

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης χοληστερόλης είναι 300 mg. Ένα ολόκληρο αβγό περιέχει 211mg, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν καταναλωθεί μέσα στη μέρα κάποιο άλλο τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα τη χοληστερόλη στο αίμα, με εξαίρεση όσους έχουν γονίδια, όπως είναι το ApoE4 γονίδιο, που τους προδιαθέτουν σε υψηλή χοληστερόλη. Οι διατροφολόγοι προτείνουν να μην ξεπερνάμε τα δυο αυγά την ημέρα, αναφέρει το valueforlife.gr.