Ολονύχτια μάχη για να σωθούν ζωές σε Κύθηρα και Μυτιλήνη κόντρα στα 10 μποφόρ

Μάχη κόντρα στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες δίνουν όλη τη νύχτα οι άνδρες του Λιμενικού και του Στρατού για να σώσουν τους μετανάστες που ναυάγησαν σε Κύθηρα και Μυτιλήνη. Τουλάχιστον 15 γυναίνες νεκρές - Πάνω από 80 οι διασωθέντες

 

Συναγερμός σήμανε στο Λιμενικό Σώμα αργά το απόγευμα της Τετάρτης όταν ενημερώθηκαν για σκάφος που βυθιζόταν στα Κύθηρα. Οι ισχυροί άνεμοι των 10 Μποφόρ ήταν βέβαιο ότι θα δυσχαιράνουν το έργο διάσωσης. Ο προβληματισμός έγινε εντονότερος όταν έγινε κατανοητό πως στο καρυδότσουφλο που προσέκρουσε στην περιοχή επέβαιναν πάνω από 80 άτομα.

 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ενώ η μάχη των Κυθήρων ήταν σε πλήρη εξέλιξη ακολούθησε δεύτερος συναγερμός: βυθίστηκε λέσβος στη Μυτιλήνη ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έως 8 μποφόρ.

 

Ο τραγικός απολογισμός μέχρι ώρας κάνει λόγο για 15 νεκρές γυναίκες. Προέρχονται όλοι από το ναυάγιο της Μυτιλήνης, στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα. Στο πλωτό φέρετρο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επέβαιναν περίπου 40 μετανάστες.

 

kythira-1

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ν. Λέσβου
 

Μέχρι στιγμής διασώθηκαν εννιά άνθρωποι, ενώ τρεις εγκλωβίστηκαν σε βραχώδη, απόκρημνη περιοχή.

 

Οι έρευνες των λιμενικών αρχών εκτείνονται στην ευρύτερη χερσαία περιοχή, καθώς θεωρείται πως ορισμένοι μετανάστες βρίσκονται στη ξηρά.

 

Στην περιοχή του πολύνεκρου δυστυχήματος επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης στελέχη του Λιμενικού, του Ελληνικού Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

 

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης έως 7 μποφόρ.

 

Στην περιοχή σπεύδουν Παράκτιο Περιπολικό του λιμενικού και ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

 

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ν. Κυθήρων 1
 

Στο ναυάγιο των Κυθήρων πάλι, τουλάχιστον 80 μετανάστες που επεβαιναν σε ιστιοφόρο έχουν διασωθεί ενώ αναζητούνται άλλοι 15 καθώς οι πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα οι αρχές είναι πως συνολικά είναι 95 άνθρωποι.

 

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

 

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού , στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες

 

 

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ν. Κυθήρων

Προς εκεί κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών

 

Στην περιοχή από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν παραπλέοντα πλοία, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού ενώ τις προσπάθειες ενισχύουν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και της Π.Υ., καθώς και εθελοντές διασώστες, ενώ άμεσα έφτασαν κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) και ομάδα Μ.Υ.Α. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ