Ώρα 10:15 – Καλύτερη η εικόνα του μετώπου των Αγ. Θεοδώρων – Ενισχύθηκαν κι άλλο οι δυνάμεις!

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει μετά από τέσσερις ώρες σημερινών προσπαθειών, το μέτωπο της Πυρκαγιάς που έδειχνε να κινείται απειλητικά προς οικισμούς των Αγίων Θεοδώρων. Πρόκειται για μέτωπο, το οποίο ξεκίνησε από την κεντρική πυρκαγιά της Κινέτας και κινήθηκε στην πλαγιά των Γερανείων Ορέων με κατεύθυνση προς τους Αγίους Θεοδώρους, ενώ στη συνέχεια διασπάστηκε σε δυο υπομέτωπα, με το ένα να κινείται προς το Καβυλάρι και το δεύτερο προς τους Αγίους Θεοδώρους.

 

Το μέτωπο των Αγίων Θεοδώρων συγκεντρώνει πλέον, όλη την προσοχή των ανωτάτων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού όλη τη νύχτα ήταν σε εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα απειλεί και οικισμούς. Για τους λόγους αυτούς, το γενικό συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης ανέλαβε ο ίδιος ο αντιστράτηγος Π.Σ., Βασίλειος Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Σώματος, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση πέντε οικισμών. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τους οικισμούς Λιοντάρι, Κατσιβίρι, Νέα Ζωή, Αναγέννηση και Νέα Πολιτεία (Αγίων Θεοδώρων), αν και οι περισσότεροι κάτοικοι -με εξαίρεση αυτούς του Λιονταριού- παρέμειναν και διανυκτέρευσαν στα σπίτια τους.

 

Παράλληλα όμως, ενισχύθηκαν σημαντικά και τα μέσα πυρόσβεσης, τα οποία επιχειρούν στο συγκεκριμένο πύρινο μέτωπο. Από τις 9:30 περίπου, το πρωί απελευθερώθηκαν δυνάμεις από άλλες πυρκαγιές και στους Αγίους Θεοδώρους, επιχειρούν πλέον 6 ελικόπτερα, 4 αεροπλάνα, συνολικό έμψυχο δυναμικό 228 εποχούμενων και πεζοπόρων τμημάτων, με 114 υδροφόρα οχήματα, 10 υδροφόρες, 13 οχήματα από ΟΤΑ και 5 γεωπροωθητικά μηχανήματα (έργου).

 

Υπ’ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την σχεδόν ολική, εξασθένηση του ανέμου, ο οποίος πλέον δεν ξεπερνά τα 2-3 μποφόρ, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων διευκολύνεται και οι πύρινες γλώσσες τιθασεύονται, δείχνοντας σαφή σημάδια ότι δεν θα καταφέρουν να αντέξουν στο “σφυροκόπημα” των ισχυρών δυνάμεων πυρόσβεσης. Από την άλλη πλευρά, νωρίτερα σήμερα, ακύρωσε τη μετάβασή του στους Αγίους Θεοδώρους, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αλλά επιβεβαιώθηκε ότι ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Σώματος, αντιστράτηγος Π.Σ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος θα παραμείνει να συντονίσει ο ίδιος μέχρι τέλους, τις επιχειρήσεις κατάσβεσης του σημαντικότερου αυτή την ώρα πύρινου μετώπου στη χώρα.

 

΄Ετσι, αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν γνώση της εικόνας του συγκεκριμένου πύρινου μετώπου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι, εφόσον η κατάσταση παραμείνει ως έχει, είναι πολύ πιθανόν, μέσα στις επόμενες ώρες να είναι σε θέση να ανακοινώσουν μερικό έλεγχο της πυρκαγιάς…