Παγκόσμια διάκριση για την Ολυμπία οδό

Ανάμεσα στις πέντε φιναλίστ για το Μέγα Βραβείο του «εξοχότερου επιτεύγματος έργου πολιτικού μηχανικού» (OCEA-outstanding civil engineering achievement) για το 2019 της ASCE (American Society of Civil Engineers) βρίσκεται ο Αυτοκινητόδρομος της Ολυμπίας Οδού και μάλιστα με μεγάλες πιθανότητες να το κατακτήσει δεδομένης της μεγάλης τεχνικής δυσκολίας κατασκευής του οδικού άξονα που συνδέει την Ελευσίνα με την Κόρινθο και την Πάτρα.

 

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

 

 

Ως ιδιαίτερα τιμητικό γεγονός για τη χώρα και τον κατασκευαστικό της τομέα χαρακτήρισε τη διεθνή αυτή διάκριση ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Δέδες.

 

 

«Αυτή η διάκριση καταδεικνύει τόσο το μέγεθος του επιτεύγματος της ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου όσο και την υψηλή τεχνογνωσία των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών και των εργαζομένων στη διαχείριση και την υλοποίησή του» επισήμανε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Δέδες, δίνοντας τα συγχαρητήριά του σε όλους τους συντελεστές που έκαναν πραγματικότητα το μεγάλο αυτό τεχνικό έργο: από την ηγεσία της Ολυμπίας Οδού μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο στο έργο, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών που με την άρτια συνεργασία και το συντονισμό τους συνέβαλαν στην κατασκευαστική ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου.

 

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

 

 

 

Το Μέγα Βραβείο «εξεχόντων επιτευγμάτων έργων Πολιτικού Μηχανικού»  (Outstanding Civil Engineering Achievement –OCEA), θέσπισε το 1960 και απονέμει κάθε χρόνο η Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών (American Society of Civil Engineers -ASCE)

 

Στόχος των βραβείων OCEA είναι η αναγνώριση έργων υποδομής που αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες της σύγχρονης μηχανικής και αντιπροσωπεύουν τη σημαντική συμβολή των έργων υποδομής στην πρόοδο της πολιτείας και της κοινωνίας.

 

Τέτοια έργα που έχουν βραβευθεί μέχρι σήμερα είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο JFK, το κτήριο του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, το θεματικό πάρκο της Walt Disney, καθώς και η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

 

 

Μεταξύ των πέντε φιναλίστ για το 2019, η Ολυμπία Οδός είναι το μόνο οδικό έργο και το μόνο έργο που έχει υλοποιηθεί εκτός ΗΠΑ. 

 

Συγκεκριμένα, οι άλλοι τέσσερις φιναλίστ είναι:

 

  • Ο 54 ορόφων ουρανοξύστης «150 North Riverside» στο Σικάγο του Ιλινόις, που χρησιμοποιεί ποικιλία  τεχνικών καινοτομιών, όπως πυρήνα οπλισμένου σκυροδέματος τρεις φορές λεπτότερο από τους συνήθεις.  

 

  • Το νέο κτήριο των Δικαστηρίων του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια (New United States Courthouse), με την καινοτόμο δομική μηχανική προσέγγιση “floating cube” που προβάλλει τον γυάλινο όγκο του κτηρίου πάνω στην πέτρινη βάση του.

 

  • Το 7,2χλμ. αντιπλημμυρικό έργο (αποχετευτική σήραγγα οδεύουσα σε βάθος 60μ.) στο (OARS- OSIS Augmentation & Relief Sewer), που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις υπερχειλίσεις των αποχετεύσεων της πόλης του Columbus.

 

  • Η διώροφη κοιλαδογέφυρα-σήραγγα «SR 99 Alaskan Way Viaduct Replacement South Access» στο Σιάτλ, με έναν πρωτοποριακό αντισεισμικό σχεδιασμό που επιτρέπει την κάμψη και την επαναφορά των πυλώνων της στην αρχική θέση. 

 

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπία Οδός Α.Ε., Παναγιώτης Παπανικόλας, δήλωσε για τη μεγάλη διάκριση: «Είναι μεγάλη τιμή για την Ολυμπία Οδό και τη χώρα, η επιλογή του αυτοκινητόδρομου στην τελική πεντάδα των Βραβείων της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών, ένα διεθνή διαγωνισμό μεγάλου κύρους.

 

Η διάκριση αυτή δικαιώνει μια μεγάλη προσπάθεια πάρα πολλών ανθρώπων και καταδεικνύει το βαθμό δυσκολίας του Έργου τόσο από πλευράς διαχείρισης (με την ταυτόχρονη κατασκευή και λειτουργία), όσο και στο καθαρά τεχνικό σκέλος με το πλήθος των μεγάλων τεχνικών έργων που υλοποιήθηκαν σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, σε μια στενή λωρίδα γης μεταξύ βουνών και θάλασσας, η οποία είναι ταυτόχρονα και μια από τις πλουσιότερες σε αρχαιολογικά ευρήματα περιοχές στον κόσμο.

 

Αυτή η διάκριση ανήκει σε όλους όσους εργάστηκαν και εργάζονται στο μεγάλο αυτό Έργο, τις τρεις μεγάλες κατασκευαστικές της χώρας μας ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&PΑΒΑΞ, τη Γαλλική VINCI και τη Γερμανική Hochtief, όλους τους συντελεστές του Έργου, από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό και τους τεχνικούς εξειδικευμένους συμβούλους, μέχρι φυσικά την Υπηρεσία του Δημοσίου και τα στελέχη των αρμόδιων διαχειριστικών αρχών.

 

Είμαστε περήφανοι για αυτή τη διάκριση, που μας δίνει την ώθηση να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά και να θέσουμε νέους στόχους στην εξυπηρέτηση των οδηγών και όλων των ωφελούμενων από το Έργο».

 

 

Στην παρουσίαση της Ολυμπίας Οδού μεταξύ των φιναλίστ, στην ιστοσελίδα της η Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών, αναφέρει: 

 

«Χρειάστηκε περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ελλάδας -παλαιότερα γνωστός ως «δρόμος-καρμανιόλα» - αντικαταστάθηκε από την Ολυμπία Οδό», δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος βελτίωσε κατακόρυφα το επίπεδο οδικής ασφάλειας, αναβαθμίζοντας συνολικά τη μετακίνηση σε εκατοντάδες προορισμούς.

 

Η τελική φάση του διαγωνισμού και η ανακοίνωση του νικητή θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου 2019 στο OPAL Gala στο Arlington στην Ουάσιγκτον.