Πανούσης για το φόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια: "Θα έρθουν και άλλοι θάνατοι"

Τη δική του άποψη κατέθεσε ο καθηγητής Εγκληματολογίας, Γιάννης Πανούσης, αναφορικά με τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια, προειδοποιώντας μάλιστα πως προβλέπει ότι θα υπάρξουν και άλλα αιματηρά επεισόδια με τραγικό τέλος.

 

«Τα επεισόδια αυτά δεν έχουν καμία σχέση με οπαδική βία, επισήμανε ο ίδιος. «Οπαδική βία είναι βία οπαδών μέσα στο γήπεδο κάποια στιγμή για κάποιο λόγο. Καμία σχέση και με εγκληματική ενέργεια εν θερμώ. Εδώ μιλάμε για εισβολή και κατάλυση της πολιτείας. Δηλαδή άνθρωποι οργανωμένοι, διακόσιοι, δεν ξέρω πόσοι, μπαίνουν μέσα στη χώρα τη διασχίζουν, παίρνουν τον ηλεκτρικό, πάνε οργανωμένα και χτυπούν με μαχαίρια και με καπνογόνα και με άλλους τρόπους πολίτες, ανθρώπους που ανήκουν σε άλλη ομάδα. Αυτό είναι κατάλυση της πολιτείας με εισβολή στους θεσμούς και στις υπηρεσίες, από την αστυνομία μέχρι το κράτος. Άρα εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με οπαδική βία και κακώς χρησιμοποιείται ο όρος». Αυτό τόνισε ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφορικά με τη δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

 

«Είναι φανερό ότι θα έρθουν και άλλοι θάνατοι», προειδοποίησε ο κ. Πανούσης, ενώ σημείωσε ότι «το ποδόσφαιρο έχει γίνει ένας χώρος πολύ οικείος σε ακραίες οργανώσεις, οι οποίες βρίσκουν τρόπο να συνεργάζονται με οργανώσεις από άλλα κράτη και να δημιουργούν αυτής της φύσεως τις καταστροφές και τα επεισόδια που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν και στο θάνατο.

 

Νέα Φιλαδέλφεια: «Η κατάσταση στο ποδόσφαιρο είναι αρρωστημένη»

 

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «αρρωστημένη» ατμόσφαιρα στο χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού.

 

«Την ίδια ώρα που μια ελληνική οικογένεια και όχι μόνο, έχει προβλήματα οικονομικά, εμφανίζονται προκλητικά δισεκατομμύρια, στημένα κέρδη, παράνομοι παράγοντες που αναμειγνύονται σε σκάνδαλα και μέσα από όλα αυτά γεννιούνται ή πλάι σε αυτά γεννιούνται ακραία πολιτικά στοιχεία και μέσα σε αυτά και εγκληματοειδή. Δηλαδή, αν τους αναλύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, φαντάζομαι μπορεί να γίνει κάποια στιγμή, αν και το ενδιαφέρον είναι αστυνομικό, θα δούμε ότι μπορεί να είχαν ναρκωτικά, μπορεί να είχαν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, προφανώς αναμεμειγμένοι σε ακραίες ακροδεξιές ή άλλες οργανώσεις. Άρα δεν έχει να κάνει τίποτα μα τίποτα με αυτό καθαυτό το αθλητικό γεγονός ενός ποδοσφαιρικού ματς» προσέθεσε.

 

Ερωτηθείς τι και ποιος φταίει για την εικόνα που παρουσιάζει το ποδόσφαιρο, εξέφρασε την άποψη, ότι είναι μια αλυσίδα που πηγαίνει ακόμη και 30 χρόνια πίσω. «Ποιος φταίει στην ΟΥΕΦΑ, ποιος φταίει στην Ελλάδα, στην ΕΠΟ, στα Σούπερ Λίγκ, στα σωματεία, στους συνδέσμους, όπου θες την πας αυτή την ιστορία. Άρα το ποιος φταίει θα έλεγα ότι δεν είναι ερώτημα. Ερώτημα είναι τι κάνουμε και το τι κάνουμε είναι η λύση, γιατί η αναγωγή στο 1990 και στο 2000 που ήταν τελείως διαφορετικά τα γεγονότα, ακόμα και αν είχαμε θανάτους, ήταν με άλλο τρόπο. Γιατί τώρα όταν σκοτώθηκε ο Άλκης Καμπανός, θα έρθουν κι άλλοι θάνατοι» προέβλεψε.

 

«Πίσω από το ποδόσφαιρο γενικά, κρύβεται ένα σύστημα μαύρου χρήματος. Αυτό λοιπόν το υπόγειο σύστημα μιας μαύρης οικονομίας παράγει μπράβους, παράγει στο περιθώριο αυτής της λειτουργίας, ανθρώπους τέτοιους» υποστήριξε ο κ. Πανούσης.

 

Σταθερή άποψη του καθηγητή είναι ότι χρειάζεται κάθαρση και πως η κάθαρση δεν γίνεται εν κινήσει.

 

«Υποβιβασμός αμέσως»

 

«Δηλαδή, αντιλαμβάνομαι τις συναισθηματικές αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας που έναν νέο άνθρωπο ξαφνικά τον σκοτώνουν με αυτόν τον τρόπο. Αλλά αυτά δεν είναι παρά μιας μέρας, μιας περιόδου. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Άρα λοιπόν, πώς λύνεις το πρόβλημα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να μην το κάνεις εν κινήσει. Δηλαδή στοπ. Δεν αρχίζεις και εξυγιαίνεις. Δεν αρχίζεις το πρωτάθλημα» επισήμανε ο κ. Πανούσης. «Με τι ψυχή θα πάω εγώ με τα παιδιά μου στο γήπεδο;» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως εφόσον σημειωθούν επεισόδια στο εθνικό πρωτάθλημα, ούτε πρόστιμο ούτε διεξαγωγή αγώνα χωρίς φιλάθλους αρκούν. «Υποβιβασμός αμέσως. Ύστερα, οι σύνδεσμοι τι δουλειά κάνουν; Εγώ θυμάμαι την τελευταία εικοσαετία τρεις νόμους να έχουν γίνει που τους καταργούν, τους ξανακάνουν, τους κάνουν λέσχες, τι δουλειά κάνουν οι Σύνδεσμοι ακριβώς σε σχέση με τις μονομαχίες και τα ραντεβού;» ανέφερε.

 

Σε αυτό το σημείο, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για μια κόντρα της μίας πλατείας με τη διπλανή και ότι γίνονται «διακρατικές ιστορίες». «Τι δουλειά έχει η Κροατία να σκοτώνει ανθρώπους στην Ελλάδα ή να συμπλέκεται;» τόνισε.

 

«Τα κυκλώματα αυτά, αυτές οι οργανώσεις, οι ακραίες, δεν μπορούν να επιβιώσουν, αν δεν λειτουργούν μαζί με την πολιτική διαφθορά, δηλαδή με συγκάλυψη. Γιατί δε διαλύονται ακόμα και οι ελληνικοί σύνδεσμοι; Διάλυσέ τους. Και προφανώς είναι και ο άλλος που έχει εντολή να δείρει και αντί να δείρει σκοτώνει, γιατί είναι ο ίδιος τέτοιος τύπος. Αλλά χωρίς συμφέροντα, χωρίς χρηματοδοτήσεις, πώς γίνονται όλα αυτά; Πώς μετακινούνται όλοι αυτοί; Αλλά δεν ασχολείται κανείς. Το τραγικό γεγονός είναι ότι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Είναι τραγικό, αλλά δεν θα τελειώσει εδώ» είπε καταλήγοντας ο κ. Πανούσης, ενώ προειδοποίησε πως «τώρα θα αρχίσουν οι διακρατικό-ιστορικό-πολιτικό-εθνοτικό αντιδράσεις».