Παράδειγμα προς μίμηση ο Δήμαρχος της Πάτρας

«Όταν αγωνίζεσαι για την πόλη σου, για τα δίκια σου, κερδίζεις»

Κωνσταντίνος Πελετίδης: Γιατρός, καρδιολόγος στο επάγγελμα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1953 στο ορεινό χωριό Ρυάκιο Κοζάνης, από οικογένεια προσφύγων από τον Πόντο. Τελείωσε το δημοτικό στο χωριό του ενώ το γυμνάσιο και το λύκειο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Μετέπειτα σπούδασε Ιατρική στην Ιταλία και έκανε ειδικότητα στην καρδιολογία στο νοσοκομείο Έδεσσας. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Πάτρα μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του. Είναι ο πρόεδρος του «Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων» ενώ έχει χρηματίσει και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ.

Κατάφερε να πραγματοποιήσει έργα, όπως η αποκατάσταση της πλαζ με πολύ μικρό κόστος (με 1.000 ευρώ αντί για 300.000 που απαιτούσε ο προϋπολογισμός) αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις υπηρεσίες του Δήμου. Διώχθηκε δικαστικά γιατί έφτιαξε το νότιο πάρκο της Πάτρας, κατηγορούμενος για μεταβολή χρήσης του χώρου, ο οποίος ήταν εγκαταλελειμένος και είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Οργάνωσε και πήρε μέρος σε πορείες, ως επικεφαλής ενάντια στην ανεργία. Ο Κώστας Πελετίδης, κέρδισε πρώτη φορά την εκλογική μάχη του 2014 με ποσοστό 63,51%, επανεξελέγη με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό. Στις δημοτικές εκλογές της φετινής χρονιάς, συγκέντρωσε περισσότερο από το 70 % των ψήφων.

«Όμορφες πόλεις είναι αυτές που δεν έχουν ανέργους, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση»“Οι εργαζόμενοι δεν είναι μία αφηρημένοι έννοια. Έχουν ψυχή και πνεύμα, έχουν μεράκι και διάθεση, στοιχεία που θα πρέπει να τους αναδείξουν όσοι διοικούν το δημόσιο τομέα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εμείς στο δήμο και είναι αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι μας σε όλους τους τομείς, μας έχουν αφήσει άφωνους με τις ικανότητες και τα όσα μπορούν να προσφέρουν”.

«Δεν υπάρχει κακός εργαζόμενος, μονάχα κακός εργοδότης»

 

Κάποια απ’αυτά που κατάφερε να θεμελιώσει στον δήμο της Πάτρας, στην μέχρι τώρα πορεία του σαν δήμαρχος είναι να εξασφαλίσει την ημερήσια διατροφή για όλους τους απόρους της πόλης. Κατάφερε να κάνει την διανομή κατ’ οίκον των μερίδων φαγητού μέσω δικύκλων, για όσους άπορους αδυνατούν να βγουν από το σπίτι είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ασθένειας, είτε λόγω ηλικίας. Έφτιαξε κεντρικά μαγειρεία στην Πλαζ για να φτιάχνουν το φαγητό και προμηθεύτηκε βαν για να μεταφέρει εγκαίρως το ζεστό φαγητό από τα κεντρικά μαγειρεία προς τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Παράλληλα, καθιέρωσε από από αυτή την σχολική χρονιά κολατσιό για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των γονιών τους, προκειμένου να μην γίνεται διάκριση ανάμεσα σε εύπορους και μη.

Ωστόσο έχει ήδη ετοιμάσει 13 δομές σε όλη την πόλη, που καλύπτουν γεωγραφικά όλη την Πάτρα, για την διανομή του φαγητού και επίσης μείωσε τα δημοτικά τέλη, αύξηση για τη μεγάλη ιδιοκτησία. Ακόμη έθεσε ως μέτρο, τα παιδιά των πιο αδύναμων οικονομικά οικογενειών της Πάτρας θα μπορούν να μαθαίνουν όποια ξένη γλώσσα θέλουν και σε όποιο φροντιστήριο της πόλης θέλουν χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Η δικαστική διαμάχη του Κώστα Πελετίδη με την ΧΑ

Ο Κώστας Πελετίδης κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει το 2015 ο τότε υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, επειδή με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν παραχώρησε στη Χρυσή Αυγή δημοτικό χώρο, κατά την τότε προεκλογική περίοδο.

Η κατηγορία εις βάρος του Πελετίδη:

“Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι στην Πάτρα στις 09-06-2015, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του (…) με σκοπό να προκαλέσει βλάβη σε άλλον, και συγκεκριμένα, υπό την ιδιότητά του ως δημάρχου Πατρέων, απέστειλε το υπ’ αριθ. πρωτ. 2490/70160 έγγραφο στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών, στους αντιδημάρχους του Δήμου Πατρέων και στους Προϊσταμένους όλων των διευθύνσεων του Δήμου Πατρέων και παρεμπόδισε την πρόσβαση των μελών του κόμματος “Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή” στα έγγραφα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων για τις δημόσιες εμφανίσεις τους, με αντίστοιχη βλάβη τους, συνισταμένη ιδίως στο ότι στερήθηκαν με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα να προβούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ενεργειών του Δήμου Πατρέων και να εκφράσουν δημοσίως στους ως άνω χώρους τις πολιτικές τους απόψεις κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, ενώ κατά τα προεκτεθέντα καθήκοντά του είχε υποχρέωση να τους επιτρέψει την πρόσβαση στα προειρημένα στοιχεία του δήμου και κοινόχρηστους χώρους”.

Η απάντηση του Κώστα Πελετίδη

“Ως δήμαρχος της Πάτρας και συνολικά ως δημοτική αρχή έχουμε σαφή πολιτική θέση για τη Χρυσή Αυγή, εξ ονόματος της οποίας μάλιστα, όπως ο ίδιος δηλώνει, καταθέτει τη μηνυτήρια αναφορά ο πρώην βουλευτής Αχαΐας και υπόδικος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η θέση μας απορρέει από το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, ως μίας καθαρά ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης.

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής περιγράφεται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στο με αριθμό 215/2015 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με το οποίο παραπέμφθηκαν οι βουλευτές – ηγέτες της, μεταξύ των οποίων και ο μηνυτής, σε δίκη που είναι ήδη σε εξέλιξη, για τα κακουργήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και μια σειρά άλλων εγκλημάτων, τα οποία διέπραξε, μέσω των ταγμάτων εφόδου που έχει συγκροτήσει”.

Η δήλωση στήριξης των κατοίκων Ανωγείων

«Η αλληλεγγύη μας στο δήμαρχο Πάτρας Κώστα Πελετίδη και σε κάθε αγωνιστή κατά του φασισμού είναι δεδομένη αφού η ιστορική μνήμη του τόπου μας επιτάσσει τον συνεχή και αταλάντευτο αγώνα μας ενάντια του φασισμού μέχρι την εξάλειψη του», δηλώνουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων επισημαίνοντας παράλληλα πως :«ο λαός των Ανωγείων όπως και ολόκληρος ο λαός της Ελλάδας έχει μνήμη. Οι θηριωδίες των ναζί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, τα ολοκαυτώματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως και του χωριού μας στις 13 Αυγούστου του 1944, μας θυμίζουν την αντίσταση του λαού μας απέναντι στο τέρας του φασισμού, μας εμπνέουν για τους αγώνες του σήμερα.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, σε όλες τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις η ΧΑ δεν πήρε καμιά ψήφο στο Δήμο Ανωγείων και αυτό αποτελεί απόδειξη για την στάση των Ανωγειανών απέναντι στους σημερινούς θιασώτες του ναζισμού… Το δημοτικό συμβούλιο Ανωγείων πιστεύει ότι η αντιφασιστική πάλη είναι συλλογική υπόθεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας μας».

Η παμψηφεί αθώωση

«Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζουν να υπερασπίζονται με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας, να μην διευκολύνουμε τη δράση της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική της ιδεολογία, από την οποία εκπορεύεται ο εγκληματικός της χαρακτήρας. Συνεχίζουμε μαζί με το λαό και τις οργανώσεις του, που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τη Δημοτική Αρχή, για να απομονωθεί η δράση ενός μορφώματος που εκφράζει την πιο ακραία μορφή της ταξικής εκμετάλλευσης. Μαζί με το λαό μας στον αγώνα για να παίρνει ανάσες η λαϊκή οικογένεια, που δοκιμάζεται από τα βάρβαρα μέτρα των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων».

 

fanpage.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ