Πέντε καθημερινές συνήθειες που επιταχύνουν την απώλεια των μαλλιών σου

Τα λάθη που κάνεις κι εσύ και όλοι μας και ευνοούν την τριχόπτωση.

 

την περίπτωση της τριχόπτωσης η στατιστική δεν λέει ψέματα: οκτώ στους δέκα άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους και κάνουν φαλάκρα εξ' αιτίας της κληρονομικότητας. Δεν είναι μια ευχάριστη διαπίστωση αυτή, αλλά στις μέρες μας δεν είναι και κάτι που δεν αντιμετωπίζεται.

 

 

Αν αντιληφθείς ότι χάνεις τα μαλλιά σου με ανησυχητικό ρυθμό (οι άνδρες, στη συντριπτική μας πλειοψηφία εμφανίζουμε αλωπεκία πριν κλείσουμε τα 30), το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ο οποίος θα σε καθησυχάσει, θα σε καθοδηγήσει και θα προτείνει κάποια συντηρητική ή πιο δραστική θεραπεία για να λύσεις το πρόβλημά σου.

 

 

Υπάρχει, όμως, αυτό το 20% που περισσεύει και δεν είναι αμελητέο ποσοστό. Αυτός είναι ο βαθμός στον οποίο μπορούμε όλοι, μόνοι μας να προστατεύσουμε την υγεία και τη μακροημέρευση του τριχωτού της κεφαλής μας. Πώς; Αποφεύγοντας κάποια λάθη που πιθανότατα τα κάνουμε όλοι, γιατί είναι ενταγμένα στην καθημερινότητά μας ως συνήθειες, πολύ ταπεινές και καθόλου ενοχοποιημένες.

 

 

Το καυτό νερό

Λίγα πράγματα σ' αυτή τη ζωή είναι πιο ευχάριστα από το ντους στο οποίο αυξάνεις σταδιακά τη θερμοκρασία του νερού, μέχρι που το σώμα σου συνηθίζει το καυτό και αφήνεται στην ιδανική (και ηδονική) αναλογία πόνου και απόλαυσης.

Ελάχιστες συνήθειες είναι πιο βλαβερές για τα μαλλιά σου απ' αυτό το ντουσάκι. Δυστυχώς, το καυτό νερό που έρχεται σε επαφή με το δέρμα του κεφαλιού σου λειτουργεί ως χαλαρωτικό που -σταδιακά- αποδυναμώνει τα τριχοθυλάκια.

Αποτέλεσμα εικόνας για τριχοπτωση ανδρων

 

Το στέγνωμα των μαλλιών

Ό,τι κι αν έχεις ακούσει για τη συχνότητα του λουσίματος είναι μύθος. Μπορείς να λούζεσαι όσο συχνά θέλεις (στη πραγματικότητα πρέπει να το κάνεις, για το καλό των γύρω σου), αρκεί να προσέχεις λίγο τη ρουτίνα σου μετά το λούσιμο.

Το νερό αφαιρεί τα λίπη από τις τρίχες των μαλλιών σου, με αποτέλεσμα προσωρινά να τις κάνει λιγότερο ελαστικές. Αυτό, συνδυασμένο με την προαναφερθείσα επίδραση της θερμοκρασίας στο δέρμα του κεφαλιού σου, καθιστά τα μαλλιά σου πολύ ευαίσθητα μετά το λούσιμο. Μην τα ταλαιπωρείς πολύ με το πιστολάκι, μην το τρίβεις άγαρμπα με την πετσέτα – περιορίσου σε απαλές κυκλικές κινήσεις που θα τονώσουν τις ρίζες και θα ενεργοποιήσουν τους θύλακες.

Και μην ξεχνάς να χτενίζεσαι. Τα απαλά περάσματα της βούρτσας θα κάνουν καλή δουλίτσα στον ερεθισμό και την ενεργοποίηση των τριχοθυλακίων σου.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τριχοπτωση ανδρων

Το άγχος

Δυστυχώς, το άγχος επηρεάζει καταλυτικά και την υγεία των μαλλιών σου και την πυκνότητα της κόμης σου. Ξέρουμε ότι δεν ξέρεις από πού προέρχεται, οπότε δεν μπορείς και να το ελέγξεις ή να το περιορίσεις, αλλά αν κάθε πρωί βρίσκεις τρίχες στο μαξιλάρι σου, ίσως έχει έρθει η ώρα να το ψάξεις λίγο παραπάνω.

 

 

Η κακή διατροφή, οι κακές δίαιτες

Τα μαλλιά σου χρειάζονται πρωτεΐνες, σίδηρο και όσα περισσότερα μεταλλικά στοιχεία μπορείς να προσφέρεις στον οργανισμό σου μέσω των τροφών που καταναλώνεις. Μια σκληρή δίαιτα που θα σε οδηγήσει σε ξαφνική απώλεια βάρους θα έχει επίπτωση τόσο στην υγεία όσο και στον αριθμό των τριχών σου. Το ίδιο αρνητική θα αποβεί και μια διατροφική ρουτίνα που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του σώματός σου για πρωτεΐνες και μέταλλα. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς, αλλά αυτά που τρως είναι στην πραγματικότητα κι αυτά που τρέφουν τα μαλλιά σου.

 

 

Προϊόντα styling (κάποια) και φάρμακα (κάποια)

Δεν χρειάζεται να δαιμονοποιήσεις τα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών σου συλλήβδην. Στην τελική, τα μαλλιά μας τα έχουμε για να μπορούμε να τα φορμάρουμε, να τους δίνουμε και να μας δίνουν στυλ. Μια σοφή πρακτική είναι να αποφεύγεις τα προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ – αυτά σίγουρα μπορούν να βλάψουν το τριχωτό της κεφαλής σου, ειδικά αν υπάρχει εκεί κάποια κληρονομική προδιάθεση ή μια ευαισθησία.

 

 

Ως άμεσα συνδεδεμένες με την τριχόπτωση και την παροδική απώλεια μαλλιών έχουν καταγραφεί και κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων (στατίνες, αντικαταθλιπτικά), όπως και κάποιες ορμονοθεραπείες (για τον θυρεοειδή πχ). Αυτές οι ουσίες διακόπτουν ή αλλοιώνουν τον φυσιολογικό κύκλο της ανάπτυξης των τριχών, με αποτέλεσμα αυτές να νεκρώνουν (και να πέφτουν) πριν την ώρα τους.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τριχοπτωση ανδρων

Έχοντας υπ' όψιν σου τα παραπάνω, μπορείς να κάνεις κάποιες απλές και ανώδυνες κινήσεις για να προστατεύσεις τα μαλλιά σου, ή τουλάχιστον, για να σταματήσεις να σαμποτάρεις άθελά σου τον φυσικό κύκλο της ζωής τους. Εννοείται, βέβαια, ότι αν η τριχόπτωσή σου σε ανησυχεί, αν τώρα τελευταία χάνεις περισσότερα μαλλιά απ' ό,τι συνήθως ή αν έχεις ήδη δει αρχές φαλάκρας στο κεφάλι σου, δεν έχεις λόγο να χρονοτριβείς. Είναι πολύ εύκολο πλέον να σώσεις τα μαλλιά σου, ή να τα αναπληρώσεις με κάποια μέθοδο μεταμόσχευσης, αρκεί να απευθυνθείς εγκαίρως σε κάποιον εξειδικευμένο επιστήμονα.

 

 

oneman.gr