ΠΕΣΥ Πελοποννήσου: Εκλογή προεδρείου και οικονομικής επιτροπής

Ο γιατρός Μανώλης Σκαντζός (πρώην δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, νυν περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Αρκαδίας) είναι ο νέος πρόεδρος του νέου περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

 

Η εκλογή του έγινε κατά πλειοψηφία.

 

 

Απέσπασε 26 θετικές ψήφους (απ’ την παράταξη της περιφερειακής αρχής και από δύο παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας, αυτές του κ. Γ. Δέδε και του κ. Ι. Μπουντρούκα).

 

 

Δεν συμμετείχαν στην διαδικασία (απείχαν δηλαδή), οι μειοψηφικές παρατάξεις της Λαικής Συσπείρωσης (Νίκος Γόντικας) του κ. Θ. Πετράκου (Αγωνιστική Συνεργασία) και του κ. Π. Κάτσαρη (Ανταρσία στο Μωριά).

 

 

Απούσα τη στιγμή της ψηφοφορίας (ήρθε αργότερα) η Δ. Λυμπεροπούλου (Πράσινη Πελοπόννησος), ενώ «παρών» ψήφισε ο κ. Αρκάς Δ. Τζεμπετζής (Ελληνική Αυγή για την Πελ/σο).

 

 

Απών και ο κ. Χρονάς (παράταξη Νίκα από Μεσσηνία), που εμφανίστηκε στο συμβούλιο, καθυστερημένος, λόγω συγκοινωνιακού εμποδίου.

 

 

 

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Πελοπόννησος) του τέως Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη (διαθέτει 17 έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο, όσες και η περιφερειακή αρχή), είπε «όχι» στην επιλογή της παράταξης Νίκα.

 

 

Συνολικά, ο κ. Σκαντζός, πήρε 26 ψήφους. Τα «όχι» ήταν 17, ενώ υπήρξαν 5 αποχές και 1 «παρών» επί των παρευρισκόμενων (απουσίαζε ο κ. Χρονάς της παράταξης Νίκα και η κ. Λυμπεροπούλου).

 

 

• Αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, εκλέχθηκε ο νεαρός οικονομολόγος κ. Απόστολος Γκούνης (Νέα Πελοπόννησος-Πέτρος Τατούλης). Απέσπασε 44 ψήφους (τον ψήφισε και η παράταξη Νίκα), ενώ υπήρξαν 5 αποχές, ένα «όχι» (Τζεμπετζής) και 2 απουσίες.

 

 

• Γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου, εκλέχθηκε ο Μεσσήνιος δικηγόρος της παράταξης του Γ. Δέδε (Νέοι δρόμοι για την Πελοπόννησο), πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Καλαμάτας, κ. Γιώργος Ράλλης ( 44 «ναι», 5 αποχή, Τζεμπετζής «παρών», 2 απουσίες).

 

 

• Σε δηλώσεις του, ο νέος πρόεδρος (φωτό βάσης) του περιφερειακού συμβουλίου, μεταξύ άλλων, ζήτησε συνεργασία, σύμπνοια, συνεννόηση και κοινή προσπάθεια για την αναβάθμιση του κύρους του οργάνου:

 

 

«Τρία πράγματα θα πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκαντζός: α) την υπεράσπιση της δημοκρατίας, β) την τήρηση του κανονισμού και γ) την λειτουργία των υπηρεσιών. Θα έχετε λόγο όλοι. Θα ακουστείτε όλοι», δήλωσε με έμφαση ο νέος πρόεδρος.

 

 

Η νέα οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Πελοποννήσου

 

 

Στελεχώθηκε η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έτσι όπως προβλέπουν οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

 

 

Η παράταξης του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, διαθέτει έξι (6) μέλη στην κρίσιμη αυτή επιτροπή, ενώ αυτή του Π. Τατούλη (αξιωματική αντιπολίτευση),τρία (3).

 

 

Από ένα (1) μέλος διαθέτουν οι παρατάξεις του Γ. Δέδε και του Ιωάννη Μπουντρούκα.

 

 

Οι λοιπές παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας δεν έχουν αντιπροσώπευση στην επιτροπή, αφού αυτό προστάζουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

 

Το θέμα αυτό, έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής απ’ όλη την αντιπολίτευση, η οποία και μίλησε για υποβάθμιση οργάνων, για απαγορεύσεις, για αντισυνταγματικότητα και για νόθευση της λαικής βούλησης, που όλα αυτά, θα κριθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

 

 

Η νέα Οικονομική Επιτροπή, έτσι όπως αυτή προέκυψε απ’ την ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, έχει ως εξής:

 

 

– Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο (Παναγιώτης Νίκας)

 

Τζινιέρης Νίκων

Μαλτέζος Ιωάννης (αναπληρωτής)

Τσουκαλάς Ανδρέας

Μαντζούνης Γιάννης (αναπληρωτής)

Σαρδέλης Τάσος

Χρονάς Άγγελος (αναπληρωτής)

 

 

– Νέα Πελοπόννησος (Πέτρος Τατούλης)

 

Νικολάκου Ντίνα

Πετρίτσης Γιώργος

Τζανετέα Ντία

Ρουμελιώτης Γ. (αναπληρωτής)

Σιδέρης Β. (αναπληρωτής)

Γιαννακούρας Ευαγγελ. (αναπληρωτής)

 

 

– Νέοι δρόμοι για την Πελοπόννησο (Γιώργος Δέδες)

 

Μποζίκης Τάσος

Πουλοκέφαλος (αναπληρωτής)

 

 

– Πελοποννησιακή Συμμαχία (Γιάννης Μπουντρούκας)

 

– Μπουντρούκας Ιωάννης

– Γκιλίτσης Νίκος-Κωνσταντίνος (αναπληρωτής)

 

 

Η τελική σύνθεση

 

Τζινιέρης Νίκων, Τσουκαλάς Ανδρέας, Σαρδέλης Τάσος, Νικολάκου Ντίνα, Πετρίτσης Γιώργος, Τζανετέα Ντία, Μποζίκης Τάσος, Μπουντρούκας Γιάννης

 

• Επιπλέον, θα οριστούν 3 αντιπεριφερειάρχες, με αναπληρωτές απ’ την παράταξη του περιφερειάρχη, Π. Νίκα.

 

 

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

 

Πηγή:ert.gr