Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο «Καπετάν Ερμής»

 

Σε ηλικία 100 ετών έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής Βασίλης Πριόβολος, γνωστός και ως «Καπετάν Ερμής», που στα χρόνια της Αντίστασης είχε διατελέσει υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη.

 

 

Ο Βασίλης Πριόβολος είχε γεννηθεί το 1918 στη Χρύσω Ευρυτανίας, στα Άγραφα. Είχε σπουδάσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είχε λάβει πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε ενταχθεί στο ΚΚΕ.

 

 

Κατά την Κατοχή ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη και εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες. Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως Ερμής. Ο Βελουχιώτης του ανέθεσε πολλές αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο μετέβη και ο Ερμής, όπου αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

 

 

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης είχε ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, όντας στενός φίλος και συνεργάτης του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου είχε χρηματίσει αντιπρόεδρος τής τότε Επιχείρησης Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), του σημερινού ΟΑΣΑ.

 

 

Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ