Πέτρος Δαμιανός / Τηλεκπαίδευση στη φυλακή - Ένα παράθυρο στη ζωή

Γιατί όταν είσαι Δάσκαλος πραγματικός γεματος αγάπη και με έντονη την αίσθηση του καθηκοντος προς τους μαθητές σου, δεν ησυχάζεις ποτέ μέχρι να βρεις την λύση

Από 

Ευγενία Λουπάκη

 και 

Petros Damianos

Το είχαμε συζητήσει ως ιδέα από τη στιγμή που το σκέφθηκε. Κι από τη στιγμή που το σκέφθηκε δεν σταμάτησε λεπτό να πασχίζει- αυτό είναι το μόνο ρήμα που ταιριάζει- να πασχίζει, λοιπόν, για την υλοποίησή του. Σήμερα ανακοίνωσε στην εκπομπή μου, όπως είχε υποσχεθεί στον αέρα, την λειτουργία "εκπαιδευτικής τηλεόρασης" στις φυλακές Νέων Αυλώνα. Και το εγχείρημα πέτυχε γιατί η προσπάθεια του Πέτρου Δαμιανού συνεπήρε δεκάδες φίλους του σχολείου και τα τεχνικά προβλήματα ξεπεράστηκαν. Γιατί τα έπεα είναι πτερόεντα και μόνο οι πράξεις παραδειγματίζουν και εμπνέουν.

(Σημειώνω ότι τα προβλήματα χώρου στη φυλακή δεν ξεπεράστηκαν. Κρατούμενοι, παιδιά δηλαδή, κοιμούνται στο πάτωμα ή δυο δύο στα κρεβάτια, λόγω μιας ανακαίνισης που δεν λέει να τελειώσει. Και δυστυχώς ουδείς ενδιαφέρθηκε, ούτε από την κυβέρνηση, αλλά ούτε και από την αντιπολίτευση όπως είχε καταγγείλει ο Πέτρος Δαμιανός στην αμέσως προηγούμενη επικοινωνία μας.)

Ακολουθεί μια μικρή περίληψη όσων μας είπε. Αλλά σας συνιστώ να τον ακούσετε, ν' ακούσετε τη χαρά του δάσκαλου, τη χαρά του πραγματικά αριστερού ανθρώπου.

«Από σήμερα και μετά από μεγάλη προετοιμασία λειτουργούμε τηλεοπτικό εκπαιδευτικό δίκτυο στη φυλακή» ανακοίνωσε γεμάτος χαρά μιλώντας Στο Κόκκινο ο διευθυντής του σχολείου των Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνα Πέτρος Δαμιανός.«Με πολύ δυσκολία λόγω των κλειστών καταστημάτων, αλλά και με μεγάλη βοήθεια από πολλούς φίλους του σχολείου, προμηθευτήκαμε τα υλικά και τα καταφέραμε»

«Με βασάνιζε καιρό ότι τα παιδιά τα δικά μας δεν μπορούσαν να κάνουν καθόλου μάθημα, ούτε με τηλεκπαίδευση όπως τα άλλα, διότι στα κελιά δεν επιτρέπονται λαπτοπ. Η σκέψη μου ήταν να δημιουργήσουμε ένα κανάλι εσωτερικό που να συντονίζεται με τις τηλεοράσεις που υπάρχουν στα κελιά και να μεταδίδουμε μαθήματα.

Τώρα το καταφέραμε και σκέφτομαι ήδη το επόμενο βήμα. Σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να επεκταθεί στα σχολεία όλων των φυλακών. Σκέφτομαι ότι θα μπορούσαμε να το λειτουργούμε και Σαββατοκύριακο ως κανάλι πολιτισμού, εγκεκριμένο φυσικά από το Υπουργείο. Να βλέπουν τα παιδιά ταινίες, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ…να είναι ένα παράθυρο στη ζωή».

AVGI.GR

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ