Πλεύρης: Αλλάζουν οι φαρμακευτικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ – Στο 59% – 41% ο εξορθολογισμός

Στην πολυπόθητη για τη φαρμακοβιομηχανία εξαγγελία για το ποσοστό του διαχωρισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, στο 59% και 41%, προχώρησε το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

 

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, η διάρθρωση του προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ διαμορφώνεται στο 59-41.

 

Αυτό σημαίνει πως οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αναδιαρθρωθούν με μεταφορά 60 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα λοιπά φάρμακα, οπότε και εξορθολογίζεται ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% που είχε αρχικά εξαγγελθεί, σε περίπου 59%-41%.

 

«Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα. Η χώρα μας θα εξορθολογίσει την κατανάλωση και καλεί τις εταιρίες να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις παρέχοντας εκπτώσεις όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φάρμακα τους τιμολογούνται με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύονται με κόφτη 7%, καθεστώς τιμολόγησης που θα επανεξετασθεί το 2023», τόνισε ο ίδιος.

 

Να σημειωθεί, πως η διόρθωση του ποσοστού αυτού έγινε μετά από παρέμβαση της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία κρίνει ότι επιβαρύνεται υπέρμετρα μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), εξαιτίας των χαμηλών κονδυλίων που διαθέτει το κράτος για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ