Ποια είναι η μάσκα ΚΝ95 που πρέπει να φοράμε σε σουπερμάρκετ και ΜΜΜ – Πόσο κοστίζει

Επανέρχεται από την Παρασκευή (24.12.2021) η υποχρεωτικότητα της μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Θάνος Πλεύρης και Γιάννης Οικονόμου, ενώ αλλάζουν τα δεδομένα για τα σουπερμάρκετ. 

 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξήγησε πως στα σουπερμάρκετ η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική ωστόσο πλέον θα απαιτείται η χρήση διπλής μάσκας ή η χρήση της μάσκας Ν95 (FFP2). 

 

Το μέτρο για τη διπλή μάσκα ή τη χρήση μάσκας ΚΝ95 ισχύει και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Ποία είναι όμως η μάσκα ΚΝ95 που πρέπει πλέον να φοράμε στα σουπερμάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Η μάσκα ΚΝ95 – ή η πανομοιότυπη FFP2 – χρησιμοποιείται ήδη στο εξωτερικό σε περιοχές όπου οι αρχές συνιστούν επιπλέον προσοχή. 

 

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι μάσκες αυτές είναι αισθητά πιο ακριβές από τις απλές χειρουργικές μάσκες και το κόστος τους μπορεί να φτάσει ακόμα και στο τριπλάσιο της τιμής της απλής μάσκας. Μάλιστα, η τιμή της μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1 ευρώ. 

 

Αυξημένη προστασία

 

Η ΚΝ95 προσφέρει αυξημένη προστασία, καθώς είναι σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

 

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

 

Την ίδια ώρα βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν κάποιος βήχει η φταρνίζεται. Ταυτόχρονα μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον.

 

Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχής χρήσης και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 10 ώρες, αντί για 2 με 3 που έχουν οι συνηθισμένες μάσκες μίας χρήσης.