Ποινή έξτρα φόρου για όσους δεν πιάσουν το όριο των δαπανών με κάρτα

Αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου θα έλθουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι το 2020 δεν θα πραγματοποιήσουν ποσοστό δαπανών ίσο με το 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα.

 

 

Η υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών ίσων με το 30% του εισοδήματος για όλους τους φορολογουμένους, με εξαίρεση κατοίκους μικρών χωριών και μικρών νησιών αλλά και φορολογουμένους άνω των 70 ετών, αποσυνδέεται πλήρως από το κτίσιμο του αφορολογήτου μετά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για τα φυσικά πρόσωπα.

 

 

Το νέο όριο υποχρεωτικής συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων είναι αισθητά αυξημένο σε σχέση με τα ισχύοντα κλιμακωτά ποσοστά.

 

 

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος ο οποίος δήλωσε φέτος εισόδημα 10.000 ευρώ είχε υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών 1.000 ευρώ προκειμένου να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο. Του χρόνου ο ίδιος φορολογούμενος θα πρέπει για εισόδημα 10.000 ευρώ να εμφανίσει ηλεκτρονικές πληρωμές 3.000 ευρώ.

 

 

Εάν στο τέλος της χρονιάς του λείπουν υποθετικά ηλεκτρονικές πληρωμές 500 ευρώ, το 2021, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 125 ευρώ εάν τελικά το ποσοστό της ποινής διαμορφωθεί στο 25% ή 100 ευρώ εάν επιλεγεί συντελεστής 20%.

 

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η στατιστική ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων έχει δείξει ότι φορολογούμενοι με εισόδημα 10.000 ευρώ δήλωσαν κατά μέσο όρο δαπάνες ύψους 4.400 ευρώ ή το 44% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα όταν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν δαπάνες 1.000 ευρώ.

 

 

Αντίστοιχα σε δηλωθέντα εισοδήματα 30.000 ευρώ, το μέσο ποσοστό ηλεκτρονικών πληρωμών στις δηλώσεις του 2019 ήταν στη ζώνη του 36%, κάνοντας το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί ότι το όριο απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών του 30% σε συνάρτηση με το εισόδημα είναι εύκολη υπόθεση για τους φορολογουμένους.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ