Πόλεμος για τις λέσχες καπνίσματος

Πρίν από λίγες ημέρες ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο που ήθελαν την εμφάνιση των πρώτων «Λεσχών Καπνίσματος» η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρενέβη και με ανακοίνωσή της προειδοποιούσε πως ο αντικαπνιστικός νόμος είναι απολύτως σαφής και δεν επιδέχεται καμία παρερμηνεία ως προς το ρυθμιστικό του πλαίσιο.

 

Χτες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί όσους επιχειρήσουν να καταλύσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, μέσω ίδρυσης «λεσχών καπνίσματος», ότι θα υποστούν πολύ σοβαρές κυρώσεις.

Το σωματείο των “Λεσχών” προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του Αντικαπνιστικού νόμου ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η χρήση καπνού, χωρίς να προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης οποιουδήποτε καταστήματος.

Το σωματείο των καταστηματαρχών (ΠΑΣΚΕΔΙ) ανακοίνωσε ακόμα ότι έχουν υποβληθεί τουλάχιστον 2.000 αιτήσεις για λέσχες καπνίσματος.

 

Μιλώντας στην iefimerida o επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Αγγελος Μπίνης δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κάτι τέτοιο και ότι μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 12.000 ευρώ (2.000 ευρώ κατά «κεφαλήν») σε καταστήματα – «λέσχες καπνιστών» που παραβίαζαν τον αντικαπνιστικό νόμο.

Όπως είχε ανακοινώσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κάθε κατάστημα που θα δήλωνε «λέσχη» θα δεχόταν τριπλό έλεγχο. Και από το ΣΔΟΕ και από το Υγειονομικό.

 

«Φυσικά και μπορεί κάποιος να κάνει μια πραγματική λέσχη καπνιστών. Όμως το να φτιάξεις στα 100 τ.μ. μιας ταβέρνας, μια γυάλινη αίθουσα 20 τ.μ., και να τη “βαφτίσεις” ως λέσχη καπνιστών, με σκοπό να παρακάμψεις τον αντικαπνιστικό νόμο, είναι κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό», τονίζει ο διοικητής της ΕΑΔ.

 

iefimerida.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ