Ξεκινά στο Ζάππειο η Σύνοδος της «Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια»
Η Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση και σχέδιο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και συνδιαμορφώνει τον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής σχολιάζουν από το Μέγαρο Μαξίμου και παραπέμπουν στη Σύνοδο της «Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια».
Συγκεκριμένα, αυτό το διήμερο η Αθήνα θα φέρει τον τίτλο της ενεργειακής πρωτεύουσας της ευρύτερης περιοχής, καθώς από σήμερα το πρωί ξεκινά στο Ζάππειο η Σύνοδος της «Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια».
Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ, 25 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ και 300 εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών από Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία θα βρεθούν αυτό το διήμερο στην Ελλάδα, ώστε να συζητηθεί η ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η δυνατότητα της χώρας μας να είναι ενεργειακός κόμβος, προκειμένου το αμερικανικό φυσικό αέριο να εισέρχεται απρόσκοπτα στην Ευρώπη.
Τον τόνο θα δώσει την Παρασκευή το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα παραστεί στο Ζάππειο για τις εργασίες της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC) και ο οποίος χτες το απόγευμα συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ Νταγκ Μπέργκαμ, τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ, την πρέσβη των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και πολυμελή αμερικανική κυβερνητική αντιπροσωπεία.
«Η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά αλλά σταθερά σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια πολλών χωρών της ευρύτερης περιοχής, έως και την Ουκρανία, σε μία συγκυρία όπου η ΕΕ απεξαρτάται βαθμιαία από ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν:
«Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση αλλά και τις ενεργειακές υποδομές υποδοχής, αποθήκευσης, αεριοποίησης και μεταφοράς που διαθέτει, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών και σε σημαντική πύλη υποδοχής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
Η αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας σε αριθμούς
Όπως λένε οι ίδιες πηγές, η αναβάθμιση της διμερούς ενεργειακής σχέσης αντικατοπτρίζεται στην αυξημένες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι πλέον ο κύριος πάροχος LNG στην Ελλάδα. Το 2019 τα αμερικανικά φορτία LNG που παραδίδονταν στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 5% των συνολικών εισαγωγών και ισοδυναμούσαν με λιγότερες από 5 TWh, ενώ το πρώτο οκτάμηνο του φετινού έτους αντιστοιχούσαν σε άνω του 80% των εισροών και άγγιξαν τις 20 TWh.
Η δυνατότητα της χώρας μας να λειτουργεί αποτελεσματικά ως εφοδιαστικός κόμβος για χώρες της ευρύτερης περιοχής αποτυπώνεται στην προώθηση μεγάλου μέρους των εισαγόμενων φορτίων. Το 2020 η Ελλάδα εισήγαγε περίπου 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου αλλά εξήγαγε ελάχιστες ποσότητες. Αντίθετα, το 2024 οι εισροές ξεπέρασαν τα 17 bcm αερίου αλλά οι εκροές ανήλθαν στα 11 bcm.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι προωθήσεις γίνονται τόσο μέσω του αγωγού TAP, προς την Ιταλία, όσο και προς τη Βουλγαρία και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη, εξυπηρετώντας δηλαδή τον Κάθετο Διάδρομο.
Όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει συστηματικά τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών της, όσο και σε διασυνδέσεις με άλλες χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι και στο πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι η Ελλάδα κατάφερε να γίνει καθαρός εξαγωγέας για πρώτη φορά μετά το 2000.
Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων και στην αιχμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για ενεργειακή αυτονομία και πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο καταλήγουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.











