Πόσα θα πληρώνει κάθε δήμος στην ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια

Ποσά που θα κυμαίνονται από 250.000 ευρώ έως και δύο εκατομμύρια θα πληρώνουν ετησίως οι δήμοι της Κορινθίας στην ΤΕΡΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με την σύμβαση της ΣΔΙΤ. Αυτό προκύπτει από τον πίνακα ο οποίος αποτελεί τμήμα του πρακτικού της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), η οποία έγινε στις 19 Δεκεμβρίου. Για τις απόψεις και τις θέσεις των δημάρχων πάνω σε αυτή την τιμολογιακή πολιτική συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες ο ΦΟΔΣΑ, χωρίς να ληφθεί απόφαση, ενώ θα γίνει και νέα συνεδρίαση, πιθανότατα την επόμενη Τρίτη.

 

Οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς τον προβλεπόμενο ΦΠΑ 24%, αλλά και χωρίς τα επιμέρους κόστη που θα προκαλέσει η δημιουργία των νέων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), τα οποία εξακοντίζουν το τελικό κόστος. Για τα επιμέρους κόστη, όπως θα δείτε και στον σχετικό πίνακα, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικά σενάρια.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρόταση του ΦΟΔΣΑ, η χρέωση για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ προτείνεται να καθοριστεί στο ίδιο ύψος με την καθορισθείσα τιμή εισόδου στις μονάδες (Gate fee) που προβλέπεται στις σχετικές συμβάσεις εκτέλεσης του έργου για τα έτη 1-2 της σύμβασης, δηλαδή 69,1 € + ΦΠΑ 24 % (σύνολο 85,68 ευρώ) ανά τόνο απορριμμάτων, που θα παραδίδονται στις πύλες εισόδου (3 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων + 2 Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποβλήτων).

 

Ειδικότερα:

 

  • για τον δ. Κορινθίων, ο οποίος κινείται περίπου στους 20 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ετησίως, το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει τα δύο εκατομμύρια,

 

  • για τους δ. Σικυωνίων (περίπου 8.000 τόνοι) και Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων (7.500 τόνοι) θα ξεπεράσει τις 700.000,

 

  • για τους δ. Βέλου-Βόχας (6.600 τόνοι) και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης (6.000 τόνοι) θα αγγίξει σχεδόν τις 600.000,

 

  • για τον δ. Νεμέας (2.200 τόνοι) θα φτάσει περίπου τις 250.000 ευρώ.

 

Πολλά, πάντως, θα κριθούν από την τελική υιοθέτηση των σεναρίων που αφορούν τους σταθμούς μεταφόρτωσης.

 

Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά είναι επιπλέον αυτών που ήδη δαπανά κάθε δήμος για την αποκομιδή των απορριμμάτων και αναμένεται να «φουσκώσουν» για τα καλά τα τέλη καθαριότητας, αν και ο Βασίλης Νανόπουλος, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε πως οι αυξήσεις στην Κόρινθο δεν θα έχουν σχέση με τα ποσά που ακούγονται.

 

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. από τον Χρήστο Κορδώση, ο οποίος σήκωσε το βάρος της εκπροσώπησης όλης της υπόλοιπης παράταξης, που ήταν απούσα. Ο κ. Κορδώσης εγκάλεσε τον Βασίλη Νανόπουλο για το γεγονός πως δεν έχει ενημερώσει το σώμα για την συζήτηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην ΕΕ του ΦΟΔΣΑ. Μάλιστα, προέβλεψε πως στην επόμενη συνεδρίαση, που θα γίνει όπως είπαμε την Τρίτη, στον ΦΟΔΣΑ είναι πιθανό να προκύψουν τελικές αποφάσεις, για τις οποίες ο κ. Νανόπουλος ούτε έχει ενημερώσει το σώμα και πολύ περισσότερο δεν έχει εξουσιοδοτηθεί: «Πώς θα πάτε στον ΦΟΔΣΑ και θα ψηφίσετε, χωρίς το θέμα να έχει έρθει στο δ.σ.;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορδώσης. «Είναι ίσως το πιο σοβαρό θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και εσείς δεν μας έχετε κάνει ούτε ενημέρωση για όσα συζητήθηκαν. Ο δ. Τρίπολης έχει βάλει ήδη το θέμα στην ημερήσια διάταξη, το ίδιο κάνουν και άλλοι δήμοι. Πρέπει να μάθει ο κόσμος ποιες θα είναι οι χρεώσεις…». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Πορεία Ευθύνης» Αλέξανδρος Πνευματικός, ο οποίος επίσης υποστήριξε πως το θέμα έπρεπε να έχει έρθει στο δ.σ., ενώ σημείωσε πως σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ δεν είναι υποχρεωτικό να περάσει η έγκριση των τιμών από τα δ.σ., άρα είναι πιθανό στην επόμενη συνεδρίαση του Φορέα να ληφθούν αποφάσεις.

 

Ο Βασίλης Νανόπουλος εμφανίστηκε κατηγορηματικός πως τόσο η πρώτη συνάντηση όσο και αυτή που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν θα υπάρξουν αποφάσεις. «Αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ θα μπορέσω να σας ενημερώσω, καθώς θα έχουμε συνολική εικόνα για την τιμολογιακή πολιτική» είπε και το επανέλαβε αρκετές φορές, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να πείσει τους δύο συμβούλους. Μένει να δούμε ποια από τις δύο πλευρές θα δικαιωθεί, καθώς υπάρχει φόβος η νέα συνεδρίαση να εξελιχτεί από ενημερωτική σε καθοριστική, ειδικά, αν ισχύει πως οι δήμοι δεν είναι υποχρεωτικό να φέρουν το θέμα στα δ.σ.

 

Σε μια τέτοια περίπτωση είτε ο κ. Νανόπουλος θα πρέπει να πάρει θέση -χωρίς ωστόσο να έχει έστω συζητηθεί το θέμα στο δ.σ. της Κορίνθου- είτε θα πρέπει να απέχει και η Κόρινθος να βρεθεί χωρίς λόγο στην τελική απόφαση. Ωστόσο, ο κατηγορηματικός τόνος με τον οποίο εξέφρασε ο κ. Νανόπουλος την θέση του δείχνει πως είναι απόλυτα σίγουρος για τα χρονικά περιθώρια που έχει να φέρει το θέμα στο σώμα για ενημέρωση και ψήφιση.

 

Ενδιαφέρον είχαν, πάντως, κάποιες αιχμές που άφησε ο δ. Κορινθίων για δημάρχους, οι οποίοι όπως είπε ζητούσαν στην τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ να ξαναψηφίσουν αν θέλουν την ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ. «Αυτά είναι γελοιότητες, η σύμβαση έχει υπογραφεί και δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά. Κατά πληροφορίες, οι αιχμές του κ. Νανόπουλου αφορούσαν τον δ. Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο.

 

korinthia.net.gr