"Ποτέ ξανά" είπε η Θεσσαλονίκη

Ενός λεπτού σιωπή μπροστά από το μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη τήρησαν σήμερα δεκάδες Θεσσαλονικείς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης τιμώντας την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

 

Νωρίτερα, στην αποθήκη Δ του λιμανιού Θεσσαλονίκης, το μήνυμα που ακούστηκε από όλους τους ομιλητές ήταν ο διαρκής αγώνας που πρέπει να δίνει η κοινωνία, προκειμένου “Ποτέ Ξανά” να μην ζήσει η ανθρωπότητα τη θηριωδία του ναζισμού. 

 

Αυτό τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Yossi Amrani ενώ συγκινημένος ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, μίλησε για τους 50.000 Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που αφανίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους οποίους οι Γερμανοί πριν τους στείλουν στην “κόλαση” τους συγκέντρωσαν στην πλατεία Ελευθερίας. 

 

Για τους άπραγους θεατές που ήξεραν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα εγκλήματα που γίνονταν σε αυτά αλλά δεν αντιδρούσαν, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδας και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, θυμίζοντας παράλληλα ότι η Θεσσαλονίκη λόγω του μεγάλου πληθυσμού Εβραίων που είχε λεγόταν και Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων.

 

Στην συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση του Άουσβιτς που συμπληρώνονται αύριο αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης. 

 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μικρά παιδιά άφησαν κόκκινα τριαντάφυλλα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ στη συνέχεια έγιναν καταθέσεις στεφανιών από τους φορείς αλλά και πρόξενους της πόλης μεταξύ των οποίων του Γενικού Πρόξενου της Ρωσίας, Alexander Shcherbakov και της προξένου της Γερμανίας.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ