Προσφυγές από ιερωμένους στο ΣτΕ για τις νέες ταυτότητες

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, όπως όλα δείχνουν, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα κληθεί εκ νέου να κρίνει τις νέου τύπου ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες, μετά την προσφυγή 4 ιερωμένων δύο δικηγόρων και της εταιρίας Πατερικών Μελετών.

 

 

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τις νέες ταυτότητες και το τσιπάκι rfid που θα περιέχουν.

 

 

Οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών δεδομένων, μεταξύ των άλλων και τον ΑΜΚΑ των πολιτών, την ομάδα αίματος, και άλλα στοιχεία και σύμφωνα με τους προσφεύγοντες προσκρούουν στο Σύνταγμα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

 

Μάλιστα στην προσφυγή τους επικαλούνται και τον γέροντα Παΐσιο και το κείμενό του «Σημεία των καιρών», υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο «RFID chip» των νέων ταυτοτήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση των πολιτών, αποτελούν προσωπικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία σχετίζονται με το πρόσωπο του κάθε πολίτη, ενώ αποθηκεύεται και ελέγχεται κάθε συναλλαγή του είτε με τις δημόσιες είτε με τις ιδιωτικές υπηρεσίες.

 

 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι –όπως επισημαίνεται- ότι λόγω του «RFID chip» που περιέχει είναι εφικτός ο εντοπισμός και η γνώση της ακριβούς γεωγραφικού στίγματος της θέσης του κατόχου της ταυτότητας, ακόμα και εάν αυτός βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο. Ετσι, η υπουργική απόφαση επιβάλλει έναν αντισυνταγματικό και παράνομο περιορισμό των δικαιωμάτων σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας κινήσεως των πολιτών, περιορισμοί που μπορεί να επιβάλλει μόνο ένα ποινικό δικαστήριο και όχι η πολιτεία, όπως λένε.

 

 

Τέλος, σύμφωνα με την προσφυγή, προσβάλλεται και η αρχή της αναλογικότητας, ενώ όπως σημειώνεται θα υπάρχει καταναγκαστική διαδικασία συλλογής, καταχώρησης, αποθήκευσης και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2000 είχε δημιουργηθεί μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα από την σύγκρουση της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον Χριστόδουλο, με την τότε κυβέρνηση Σημίτη σχετικά με την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.

 

 

.iefimerida.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ