Προσοχή: Η μωβ μέδουσα έχει εμφανιστεί στον Σαρωνικό και έχει τσιμπήσει πολλούς λουόμενους

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις ελληνικές παραλίες καθώς εδώ και μερικές βδομάδες έχει κάνει την εμφάνισή της στη θάλασσα η μωβ μέδουσα.

 

Όπως είναι ήδη γνωστό η μωβ μέδουσα της Μεσογείου έχει εμφανιστεί και στο Σαρωνικό. Σύμφωνα με δηλώσεις αρκετοί λουόμενοι στα Ίσθμια δεν γνώριζαν για την μωβ μέδουσα με αποτέλεσμα να τους τσιμπήσει.

 

Ύστερα από την επαφή με την Μέδουσα όπως δήλωσαν στο loutraki365 οι άνθρωποι που τους τσίμπησε κάποια από τα συμπτώματα ήταν φοβερός πόνος και κάψιμο στο δέρμα ενώ ορισμένοι δήλωσαν και έντονη ναυτία.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής η παραλία του Λουτρακίου είναι καθαρή καθώς και των γύρω περιοχών.

 

Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

 

Ορισμένα είδη μεδουσών μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, προκαλώντας έτσι τοπικές επιδερμικές αντιδράσεις και περιστασιακές διαταραχές.

 

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες μέθοδοι για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, ανάλογα με το είδος της μέδουσας που εμπλέκεται. Σε αυτές περιλαμβάνονται παυσίπονα, ζεστό νερό και παγοκύστες. Για μερικά μόνο είδη (Carybdea marsupialis, Olindias phosphorica και Physalia physalis) το ξύδι που εφαρμόζεται για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτρέψει τυχόν εναπομείναντα κεντρίδια να απελευθερώσουν περαιτέρω δηλητήριο κάτω από το δέρμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας.