Ραγδαίες εξελίξεις: Όλα δείχνουν “Βόρεια Μακεδονία” – Άμεση επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη και ενώ επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα ή το αργότερο την Παρασκευή.

 

Παρά τα όσα λέγονται περί διαφορετικών εκτιμήσεων του υπουργείου Εξωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου και στις δύο πλευρές υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι η συμφωνία απέχει μια ανάσα από την ευόδωση της. Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία μέχρι τώρα εξέφραζαν σκεπτικισμό για το αν υπάρχουν παραπάνω από 15% πιθανότητες για επίλυση του ζητήματος, πλέον θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο ως το πιο πιθανό. Από την άλλη μεριά, επαναλαμβάνεται η διευκρίνιση ότι «μέχρι να κλείσουν όλα, δεν έχει κλείσει τίποτα».

 

Ως προς τα συγκεκριμένα βήματα που απομένουν, είναι προφανές ότι την αποδοχή του erga omnes δεν μπορεί να την εγγυηθεί ο υπουργός εξωτερικών της γείτονος Νιοκολά Ντιμιτρόφ, αλλά είναι ευθύνη που μπορεί να τη σηκώσει, ιδίως προς το εσωτερικό της χώρας του, μόνο ο πρωθυπουργός της Ζάεφ.

 

Επιπλέον, θα πρέπει αποφασιστεί και ποια από τις τρεις ονομασίες (Βόρεια, Άνω ή Νέα) που βρίσκονται ακόμη πάνω στο τραπέζι θα είναι και η τελική και σε αντιστοιχία να κλείσουν οι τελευταίες 2-3 τελευταίες πινελιές της συμφωνίας, αν και όλα δείχνουν ότι τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το “Βόρεια”, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα καταλήξουν σε αγγλικό (North) ή σλαβικό (Severna) προσδιορισμό . Σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σαφής διαχωρισμός σε σχέση με την αρχαία Μακεδονία και ρητή αναφορά σε σλαβική ρίζα.

 

Υπ’ αυτή την έννοια, όντως, ισχύει η δήλωση Κοτζιά ότι οι υπουργοί εξωτερικών έχουν ολοκληρώσει την αποστολή που τους ανατέθηκε. Αν όλα τα παραπάνω εξελιχθούν ομαλά, συμφωνία μεταξύ των δύο μερών είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων.

 

Κοτζιάς: Εθνικό μας συμφέρον η συμφωνία με ΠΓΔΜ

«Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ -βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό- αλλά πρωτίστως έγινε επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ».

 

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας και επανέλαβε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ολοκλήρωσαν την δουλειά τους. Εξήγησε, δε, «ότι στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις». Το θέμα, κατόπιν, θα παραπεμφθεί στους δύο πρωθυπουργούς.

 

Γερμανός ΥΠΕΞ: Αυτονόητο το ενδιαφέρον μας για επίλυση

Ο κ. Μάας, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ - «το πολύ εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μία ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά» δήλωσε, αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

 

«Οι διαμάχες εκεί δεν πρέπει να υποτιμώνται και ιδιαίτερα τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μεγάλο θέμα για μας και πρέπει στη μεταρρυθμιστική διαδικασία εκεί, η οποία εξελίσσεται πότε περισσότερο και πότε λιγότερο εντατικά, να δώσουμε κάποια βιωσιμότητα με το να διατηρηθεί ανοιχτή η προοπτική ένταξης στην ΕΕ» υπογράμμισε.

 

Πηγή: Real.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ