Σε απόγνωση χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι Γεωπονικών σχολών

Τα λάθη και τις παραλείψεις υπουργών πληρώνουν χιλιάδες απόφοιτοι και φοιτητές Γεωπονικών σχολών καθώς ακόμη και σήμερα δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία τους ως πενταετούς φοίτησης και τα επαγγελματικά τους δικαιωμάτα καταδικάζοντάς σε ανεργία τους νέους και τις σχολές σε μαρασμό.

 

Οι φοιτητές δηλώνουν όμηροι μιας κατάφωρης αδικίας και ζητούν την άμεση αναγνώριση των τμημάτων στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές της χώρας. Οι φοιτητές των τμημάτων Γεωπονίας από επτά πανεπιστήμια της χώρας καταγγέλλουν την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τμήματα Γεωπονίας του πανεπιστημίου της Πάτρας στο Μεσολόγγι. Οι φοιτητές μάλιστα ξεκίνησαν κατάληψη από τις 16 του μήνα ως ένδειξη διαμαρτυρίας όπως λένε «στην άρνηση των υπεύθυνων υπουργών και της κυβέρνησης να υποβάλλουν προς ψήφιση στην βουλή την αναγνώριση του πτυχίου και της Γεωπονικής Σχολής ως 5ετούς φοίτησης, με αποτέλεσμα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα. Με αυτή την αφορμή, ο πανεπιστημιακός χώρος θα παραμείνει υπό κατάληψη, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

 

Το θέμα αυτό αφορά τους φοιτητές και πτυχιούχους των σχολών Γεωπονίας που «αναβαθμίστηκαν» το 2019 μετά την κατάργηση των ΤΕΙ αλλά κανείς δεν πρόβλεψε το πρόβλημα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φοιτητές «δυο ταχυτήτων» από ίδιες σχολές.

 

Οι φοιτητές όλων αυτών των τμημάτων έχουν στείλει προς την κυβέρνηση δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας αλλά κανείς δεν τους ακούει. Ζητούν θεσμική παρέμβαση ώστε να υποβληθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που να συμπεριλαμβάνει τα συγκεκριμένα τμήματα με όλα τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα. Σχετική επιστολή έστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας κ. Χρήστος Μπούρας, προκειμένου να ενημερώσει για το πρόβλημα και να ζητήσει λύση.

 

foitites patra2

 

Οι καταγγελίες φοιτητών Γεωπονίας, από 7 πανεπιστήμια

 

Οι φοιτητές των τμημάτων Γεωπονίας από επτά πανεπιστήμια της χώρας καταγγέλλουν την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα. «Γεωπονία δύο ταχυτήτων λοιπόν. Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός τραγελαφικού θιάσου όπου η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται πεισματικά εδώ και πέντε χρόνια να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα. Νεοϊδρυθέντα, τρόπος του λέγειν καθότι έχουν μεσολαβήσει ήδη 5 χρόνια από το μακρινό 2019 από την πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ ,όπου όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019.

 

Στην παρούσα επιστολή συνυπογράφουν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι των νέων 5ετών γεωπονικών τμημάτων. Χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται όμηροι αυτής της κατάφορης αδικίας. Σπουδάζουν δηλαδή σε Ανώτατα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που το ίδιο το κράτος, με νόμους του κράτους ίδρυσε, τα οποία δεν χορηγούν επαγγελματικά δικαιώματα, τίτλο, integrated Master, πρόσβαση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και σαφώς πρόσβαση σε διαγωνισμούς του δημοσίου και στην αγορά εργασίας. Μερικές εκατοντάδες είναι πλέον οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων, οι οποίοι μετά λύπης τους διαπιστώνουν ότι το πτυχίο που με τόσο κόπο και θυσίες απέκτησαν, δεν έχει καμία χρησιμότητα και αναγνώριση. Σκεφτείτε δε, ότι το πτυχίο αυτών των τμημάτων δεν αποδίδει καν τον τίτλο του γεωπόνου στον/στην απόφοιτο.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ