Σε ποια περίπτωση θα γίνουν τρίτες εκλογές- Σενάρια και πιθανές ημερομηνίες

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το αποτέλεσμα που δεν ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση, η χώρα οδηγείται επίσημα σε δεύτερες κάλπες με τα επιτελεία των κομμάτων να βρίσκονται σε εγρήγορση.

 

Στο μεταξύ, η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση ορκίστηκε και αναλαμβάνει καθήκοντα μέχρι τη διεξαγωγή των δευτέρων εκλογών, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 25 Ιουνίου.

 

Οι αρχηγοί των κομμάτων ξεκινούν από τη Δεύτερα τον νέο προεκλογικό τους αγώνα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους όσο όμως και στη διατήρηση αλλά κυρίως στην αύξηση των αποτελεσμάτων τους, όπως αυτά αναδείχθηκαν από την κάλπη της 21ης Μαΐου.

 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό 40,79%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,07% και ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ με 11,45%, το ΚΚΕ 7,23% ενώ η Ελληνική Λύση 4,45%.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, κάτι που ευνοεί το πρώτο κόμμα, ωστόσο φέρει διαφοροποιήσεις με το αντίστοιχο σύστημα παλαιοτέρων εκλογικών διαδικασιών.

 

Εκλογές 2023: Σε ποια περίπτωση θα πάμε σε τρίτες κάλπες

 

Την ίδια ώρα όμως, δεν είναι λίγοι όσοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους κατά το πόσο θα μπορέσει να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις δεύτερες εκλογές και συνεπώς τα σενάρια για τρίτες κάλπες παραμένουν ανοιχτά.

 

Αν πράγματι δεν προκύψει αυτοδυναμία, τότε η χώρα οδηγείται με ακρίβεια σε νέο εκλογικό αγώνα με πιθανές ημερομηνίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις 4 ή στις 13 Αυγούστου. Το τελευταίο όμως προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς λόγω του καλοκαιρινού μήνα, θα σημειωθεί μεγάλη αποχή. Συνεπώς τα σενάρια θέλουν προς το παρόν τις τρίτες κάλπες να στήνονται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου.

 

Ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας σήμερα στο Mega, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες κάλπες αν η Νέα Δημοκρατία δεν λάβει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

 

«Όλα τα κόμματα λένε όχι σε συνεργασία. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, πάμε υποχρεωτικά σε τρίτες κάλπες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης.

 

Yπενθυμίζεται πως κατά τη διαδικασία με τις διερευνητικές εντολές τα κόμματα αρνήθηκαν τις πιθανές συνεργασίες, ενώ έχουν ήδη εξαγγείλει πως θα διατηρήσουν την ίδια θέση σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και συνεπώς, βάσει Συντάγματος, οι διερευνητικές εντολές επιστρέφουν στους πολιτικούς αρχηγούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ