Σε «πράσινες» και «κόκκινες» χωρίζει τις σχολές ο Γαβρόγλου από το 2020

Με το απολυτήριο του Λυκείου θα εισέρχονται οι υποψήφιοι στις σχολές ΑΕΙ που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται ως «πράσινες», από το 2020.

 

 

Αντίθετα, στις δημοφιλείς σχολές με υψηλή βάση, τις επονομαζόμενες και «κόκκινες», οι υποψήφιοι φοιτητές θα εισέρχονται με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

 

 

Αυτό προανήγγειλε την Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή. Ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. 

 

 

Τα… χρώματα των σχολών όμως,  δεν θα είναι οριστικά και αμετάκλητα, καθώς, κάθε χρόνο, η ζήτηση των υποψηφίων θα ορίζει σε ποια κατηγορία ανήκει κάθε σχολή. Ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε επίσης, ότι στον επερχόμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας.

 

 

Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.) Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση, το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.

 

 

 

 

Πηγή: Protagon.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ