Σέιχ Σου: «Καταστρέφεται το δάσος με τρομερή ταχύτητα»

SOS εκπέμπει ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, για την κατάσταση που επικρατεί στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, με το φλοιοφάγο έντομο να έχει αποξηράνει χιλιάδες πεύκα.

 

Όπως λέει ο κ. Δανιηλίδης, η περιοχή του οποίου «ακουμπά» το περιαστικό δάσος, εδώ και δύο μήνες έχει σταματήσει το έργο της κοπής των «νεκρών» δένδρων ενώ χιλιάδες άλλα έχουν προσβληθεί από το έντομο.

 

«Έχει σταματήσει η κοπή των δένδρων. Ήταν 5-6 Σεπτεμβρίου, όταν ήρθε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και δούλευαν τα αλυσοπρίονα. Μετά σταμάτησαν. Δύο μήνες τώρα, έχουν σταματήσει εντελώς. Το φαινόμενο επεκτείνεται σε όλο το δάσος. Καταστρέφεται το δάσος με τρομερή ταχύτητα, γιατί αυτό το ζωύφιο, μόλις ξεραίνεται ένα δένδρο, για να βρει τροφή πηδάει στο διπλανό. Άμα περάσουν 2-3 μήνες και φτάσουμε στην Άνοιξη, δεν θα υπάρχει δένδρο. Δεν είναι μόνο τα ξερά. Το θέμα είναι πόσα είναι τα προσβεβλημένα, τα άρρωστα, αυτά τα οποία ούτε ράντισμα σηκώνουν για να σωθούν, ούτε τίποτα» είπε ο κ. Δανιηλίδης.

 

Το Σέιχ Σου αποτελεί τον «πνεύμονα» όλης της Θεσσαλονίκης και, όπως λέει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, «η ζημιά είναι τεράστια, πάνω από 100.000 είναι τα ξερά δένδρα και πάνω από 150.000 τα προσβεβλημένα δένδρα και επεκτείνεται συνέχεια».

 

Μάλιστα, είπε, για το θέμα έχει ενημερώσει και τον Εισαγγελέα, καταθέτοντας μηνύσεις, καθώς «το έντομο εμφανίστηκε από το 2016».

 

«Δεν έγιναν ποτέ αραιώσεις στο Σέιχ Σου»

Ο πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητής Θεοχάρης Ζάγκας είπε ότι για το Σέιχ Σου «χρειάζεται να πάρουμε ολοκληρωμένα μέτρα, να μην εστιάζουμε μόνο στον φλοιοφάγο. Η άποψη μου είναι, ότι πρέπει να σχεδιαστεί το δάσος του μέλλοντος».

 

«Όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα, το οικοσύστημα μας προειδοποιεί για πιθανές παραλήψεις, έστω και με αυτόν τον δραματικό τρόπο. Κι αυτές οι παραλήψεις, είναι η συστηματική καλλιέργεια του δάσους και η φροντίδα», ανέφερε ο κ. Ζάγκας, προσθέτοντας, ότι στο Σέιχ Σου δεν έγιναν ποτέ αραιώσεις.

 

«Η πυκνότητά του είναι πάρα πολύ μεγάλη και δεν έγιναν αραιώσεις και στο παλιό και στο καινούργιο δάσος που προέκυψε μετά την πυρκαγιά του 1997. Πρέπει να καλλιεργηθεί συστηματικά και να έχει την παρακολούθηση των ειδικών, δηλαδή των αρμόδιων δασολόγων. Δεν είναι μόνο να το κοιτάμε. Στο παρελθόν, ξοδεύτηκαν χρήματα για το δάσος όπως κάποιες κλαδεύσεις με σκοπό την αντιπυρική προστασία, αλλά, ταυτόχρονα, η άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε το δάσος να καλλιεργηθεί, πράγμα που δεν έγινε», κατέληξε ο κ. Ζάγκας.

 

 

Στη Βουλή το θέμα

Τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε επισκεφτεί το δάσος, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για καταστροφή που έχει αγγίξει το 10-15% του Σέιχ Σου. Τότε, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε τη διάθεση κονδυλίου 500.000 ευρώ προς το Δασαρχείο, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες, μεταξύ των οποίων, η απαραίτητη - σύμφωνα με τους αρμόδιους - κοπή των ξερών δένδρων.

 

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον κ. Χατζηδάκη, αναφέροντας ότι:

 

«Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες διεκόπησαν πλήρως οι εργασίες υλοτόμησης», ρωτώντας τον , σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί, σχετικά με την ταχεία ολοκλήρωση της υλοτόμησης, την παράλληλη απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης, τη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και τη μελέτη για την αναδάσωση της κατεστραμμένης περιοχής.

 

Λίγες ημέρες μετά, η ερώτηση συζητήθηκε στη Βουλή με τον κ. Καστανίδη να λέει στον αρμόδιο υπουργό ότι «οι εργασίες υλοτόμησης έχουν σταματήσει».

 

Στην απάντησή του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι από τα στοιχεία που του έχει δώσει το Δασαρχείο, το οποίο προέβη και στην καταγραφή των προσβεβλημένων από το φλοιοφάγο έντομο δένδρων, «έχει καταστραφεί το 10-15% του δάσους».

 

«Από την καταγραφή, προέκυψε ότι η προσβολή αυτή εντοπίζεται σε περίπου 20.000 κυβικά μέτρα ξύλου και, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, είχε παραληφθεί ποσότητα 14.000 κυβικών μέτρων υλοτομημένης ξυλείας. Δηλαδή, λέει το Δασαρχείο, ότι έχει ξεκινήσει η υλοτομία και η απομάκρυνση των ξύλων. Επιπροσθέτως, η πληροφόρηση που έχω, είναι ότι η υλοτόμηση ανατέθηκε σε δύο δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής, οι οποίοι αναδείχτηκαν ως μισθωτές. Πλήρωσαν τα σχετικά μισθώματα και ξεκίνησαν τις υλοτομικές εργασίες. Με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης αξιολογεί πως δεν χρειάζεται ενίσχυση με επιπλέον δυναμικό», είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Χατζηδάκης.

 

Η αγωνία για τη διάσωση του Σέιχ Σου είναι μεγάλη και για όλους τους Θεσσαλονικείς, καθώς, ουδείς ξέχνα την καταστροφή που είχε υποστεί το δάσος από την πυρκαγιά του 1997, ενώ ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών έχει δεσμευτεί ότι θα πιέζει όσο μπορεί, για να μην χαθεί άλλος χρόνος.

 

iefimerida.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ