Σεισμός στην Αταλάντη: Ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες σε χωριά της Λοκρίδας

Συνεχίζει να κουνιέται η γη στη Λοκρίδα μετά το μεγάλο σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:33' το μεσημέρι της Πέμπτης με επίκεντρο 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

 
 

Οι κάτοικοι έντρομοι στα πρώτα λεπτά του σεισμού, αλλά και μετά τους απανωτούς μετασεισμούς, βγήκαν στους δρόμους περιμένοντας ενημέρωση κυρίως για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και αν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.

 
 

Στους δρόμους και η Πυροσβεστική

 

Από τα πρώτα λεπτά του μεγάλου σεισμού, σύμφωνα με το lamiareport.gr, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Σίμος Αποστόλου βρέθηκε στους δρόμους, ενώ είχε άμεση επαφή με τους Διοικητές Νομών και ειδικά με τους επικεφαλής σε Φθιώτιδα και Βοιωτία ώστε να βρίσκονται όλοι σε επιφυλακή.

 

 

 

Ο κ. Αποστόλου βρέθηκε γρήγορα σε Καλαπόδι, Έξαρχο, Σφάκα στη Φθιώτιδα και στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας, όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες.

Ειδικότερα στο Καλαπόδι και στον Έξαρχο υπάρχουν ζημιές (ρωγμές) σε σπίτια και στις εκκλησίες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Καλαπόδι) και Αγίου Γεωργίου (Έξαρχου). Καταγράφονται επίσης ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας αλλά και σε σπίτια στο συγκεκριμένο χωριό.

 

 

 

 

 

 

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Αταλάντης, Αμφίκλειας και η Π.Υ. Λιβαδειάς, μαζί με την 7η ΕΜΑΚ, ενώ είναι έτοιμες να συνδράμουν αν χρειαστεί δυνάμεις και από τη Λαμία και την υπόλοιπη Βοιωτία.

 

Σε βίντεο που εξεσφάλισε το lamianow.gr φαίνεται και κατολίσθηση που γίνεται εξ'αιτίας του σεισμού σε πλαγιά βουνού της περιοχής.

 

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Το real.gr επικοινώνησε με τους Αθανάσιο Γκανά, Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, και Γεράσιμο Χουλιάρα, Διευθυντή ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Αμφότεροι εμφανίζονται καθησυχαστικοί και δεν συνδέουν το σημερινό σεισμό με το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης.

«Είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι είναι ο κύριος, όμως είναι ένας σεισμός που έγινε πάνω σε ένα μικρό ρήγμα της περιοχής και αυτό δεν προκαλεί ανησυχία», σημείωσε αρχικά ο κ.Γκανάς. Και πρόσθεσε: «Ο σεισμός έγινε 5 χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Έξαρχος και δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης».

 

 

 

 
 
 

 

«Είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούμε για αυτόν τον σεισμό, πρέπει να περάσουν αρκετές ώρες για να δούμε πώς εξελίσσονται οι μικρότεροι σεισμοί που καταγράφονται αυτήν τη στιγμή. Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός», δήλωσε ο κ. Χουλιάρας.

 

«Ο σεισμός ήταν επιφανειακός γι'αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και επίσης ο μηχανισμός γήρανσης του σεισμού δεν έχει τους μηχανισμούς που έχει το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης, οπότε μας λύνει και αυτήν την απορία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

 

 

 

 
 
 

 

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας σημείωνει πως ο συγκεκριμένος σεισμός δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης.

 

«Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουμε να κάνουμε αρχικά με ένα σεισμό της τάξης των 5,1 Ρίχτερ σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Μετά υποβαθμίστηκε σε 4,8 Ρίχτερ, δεν είναι το τελικό μέγεθος του σεισμού αυτού», είπε αρχικά μιλώντας στο Mega.

 

«Ο σεισμός είναι κοντά στην Αταλάντη, αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα, το οποίο έχει βαρύ ιστορικό από τον 19ο αιώνα και έχει δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα που αντιμετωπίζουμε με δέος», είπε και συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα κοντινό ή εγκάρσιο ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 200 χλμ από το ρήγμα της Αταλάντης.

 

Ο Ευθύμης Λέκκας σύστησε στους κατοίκους της περιοχής να μην προσεγγίζουν μέσα στις επόμενες ώρες παλιά σπίτια και περιοχές που υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθούν κατολισθήσεις, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί χωρίς να χάνουν τη ψυχραιμία τους.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ