Σεισμός στην Τουρκία: Εκατόμβη νεκρών - Εικόνες αποκάλυψης και παιδιά κάτω από τα συντρίμμια

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας αναφέρει ότι ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ σκότωσε τουλάχιστον 76 ανθρώπους σε επτά τουρκικές επαρχίες. Το πρακτορείο ανέφερε ότι 440 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μέχρι στιγμής, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία φθάνει τους 138, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός απολογισμός θα αυξηθεί δραματικά

 

Η δόνηση μεγέθους 7,8 Ρίχτερ έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία νωρίς τη Δευτέρα, γκρεμίζοντας κτήρια και οδηγώντας τους πανικόβλητους κατοίκους να ξεχυθούν έξω σε μια κρύα νύχτα του χειμώνα.

 

 

Τα σωστικά συνεργεία και οι κάτοικοι έψαχναν μανιωδώς για επιζώντες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτηρίων σε πολλές πόλεις και στις δύο πλευρές των συνόρων. Σε μια τουρκική πόλη που επλήγη από το σεισμό, δεκάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να τραβήξουν με γυμνά χέρια κομμάτια σκυροδέματος και μέταλλα. Άνθρωποι στο δρόμο φώναζαν για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων έξω από μια μερικώς γκρεμισμένη πολυκατοικία που έγερνε επικίνδυνα.

 

Εικόνα

Εικόνα

 

Αισθητός σε όλη τη Μέση Ανατολή

Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε αισθητός μέχρι το Κάιρο ήταν βόρεια της πόλης Γκαζιαντέπ σε μια περιοχή περίπου 90 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Συρία.Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο περίπου 33 χιλιόμετρα από το Γκαζιαντέπ, μια μεγάλη πόλη και πρωτεύουσα της επαρχίας. Είχε εστιακό βάθος 18 χιλιομέτρων και ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 σημειώθηκε περίπου 10 λεπτά αργότερα.

 

Στη συριακή πλευρά των συνόρων, η ισχυρή δόνηση έπληξε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση και είναι γεμάτες με περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους εκτοπισμένους από άλλες περιοχές της χώρας λόγω του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου.

 

Εικόνα

Πολλοί από αυτούς ζουν σε άθλιες συνθήκες με ελάχιστη υγειονομική περίθαλψη. Τουλάχιστον 11 σκοτώθηκαν στην πόλη Aτμέχ, και πολλοί άλλοι θάφτηκαν στα ερείπια, όπως δήλωσε στο Associated Press ένας γιατρός στην πόλη, ο Muheeb Qaddour. «Φοβόμαστε ότι οι θάνατοι είναι εκατοντάδες», είπε αναφερόμενος στα βορειοδυτικά που ελέγχονται από τους αντάρτες. «Είμαστε υπό ακραία πίεση».

seismos-tourkia

 

Μήνυμα από τον Ερντογάν

 

Από την τουρκική πλευρά, η περιοχή έχει πολλές μεγάλες πόλεις και φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στο Twitter ότι «απεστάλησαν αμέσως ομάδες έρευνας και διάσωσης» στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό. «Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την καταστροφή μαζί το συντομότερο δυνατό και με τις λιγότερες ζημιές», έγραψε.

 

Σημειώθηκαν τουλάχιστον 6 μετασεισμοί και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κάλεσε τους ανθρώπους να μην εισέρχονται σε κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές λόγω των κινδύνων. «Προτεραιότητά μας είναι να βγάλουμε έξω ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από ισοπεδωμένα κτήρια και να τους μεταφέρουμε στα νοσοκομεία», είπε.

 


Συντρίμμια στην πόλη Αζμαρίν της βόρειας ΣυρίαςΑ.Ρ

Οι απολογισμοί από διάφορους αξιωματούχους αναφέρουν τον απολογισμό σε τουλάχιστον 38 νεκρούς στην Τουρκία και 62 στη Συρία. Τουλάχιστον 130 κτίρια κατέρρευσαν στην επαρχία Μαλάτια της Τουρκίας, κοντά στο επίκεντρο, δήλωσε ο κυβερνήτης Χουλουσί Σαχίν. Στην τουρκική πόλη Ντιγιάρμπακιρ κατέρρευσαν τουλάχιστον 15 κτήρια. Οι ομάδες διάσωσης ζητούσαν από τους κατοίκους να σωπάσουν καθώς έφτιαχναν λίστα για επιζώντες σε ένα κτήριο 11 ορόφων που γκρεμίστηκε.

 

Στη βορειοδυτική Συρία, η εθελοντική οργάνωση Λευκά Κράνη, επίσημα γνωστά ως Civil Defence της Συρίας, περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες ως «καταστροφική», προσθέτοντας ότι ολόκληρα κτήρια έχουν καταρρεύσει και άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Η πολιτική άμυνα προέτρεψε τον κόσμο να εκκενώσει τα κτίρια για να συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους. Τα επείγοντα ήταν γεμάτα τραυματίες, δήλωσε ο Amjad Rass, πρόεδρος της Συριακής Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας.

 

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι ορισμένα κτίρια κατέρρευσαν στη βόρεια πόλη Χαλέπι και στην κεντρική πόλη Χάμα. Στη Δαμασκό τα κτίρια σείστηκαν και πολλοί άνθρωποι κατέβηκαν έντρομοι στους δρόμους.

 

Ο σεισμός τάραξε τους κατοίκους και στο Λίβανο, ταρακουνώντας κτήρια για περίπου 40 δευτερόλεπτα. Πολλοί κάτοικοι της Βηρυτού άφησαν τα σπίτια τους και βγήκαν στους δρόμους ή οδήγησαν με τα αυτοκίνητά τους μακριά από κτήρια και πολυσύχναστες περιοχές.

 


Mάχη για τον εντοπισμό επιζώντωνΑ.Ρ

Ο σεισμός σημειώθηκε καθώς η Μέση Ανατολή βιώνει χιονοθύελλα που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη. Η Τουρκία βρίσκεται πάνω σε μεγάλα ρήγματα και συχνά δονείται από σεισμούς. Περίπου 18.000 σκοτώθηκαν σε ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη βορειοδυτική Τουρκία το 1999.

 

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, η ιταλική Πολιτική Προστασία προειδοποίησε τους κατοίκους νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας για κίνδυνο να χτυπήσει τσουνάμι.

 

Συνέστησε στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να απομακρυνθούν προσωρινά από παραθαλάσσιες περιοχές, να καταφύγουν σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η ιταλική Πολιτική Προστασία θύμισε πως ακόμη κι ένα κύμα ύψους μισού μέτρου μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες πλημμύρες και ισχυρά ρεύματα. Πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες για την εξέλιξη της κατάστασης.

 
 
 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ