Σήμερα αποφασίζεται αν θα εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 στρατιωτικοί

Σήμερα Παρασκευή συζητείται στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, το τρίτο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των 8 στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ζητώντας άσυλο.

 

 

Σε μία δύσκολη χρονική περίοδο με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας να είναι ιδιαίτερα τεταμένες, το Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης εκζητεί τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς προκειμένου να δικαστούν  στην γείτονα χώρα για οκτώ αδικήματα.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τρίτο αίτημα, σε βάρος των 8 εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το 33ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να δικαστούν για τα παρακάτω αδικήματα:

 

1. Απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της,

 

2. Απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης,

 

3. Απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της,

 

4. Συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση,

 

5. Απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως,

 

6. Λιποταξίας σε ξένη χώρα,

 

7. Κλοπή στρατιωτικού υλικού και

 

8. Πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

 

Οι 8 αξιωματικοί κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών λόγω των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου.

 

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η έκδοση της απόφασης του Τμήματος Αναστολών για τον ένα εξ αυτών, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim.

 

Ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ζήτησε να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε  άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

 

Τέλος, η κυβέρνηση, πλέον της αίτησης αναστολής έχει καταθέσει και αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης της  3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών, η οποία θα συζητηθεί την  4η Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

 

politisonline.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ