ΣΚΑΝΔΑΛΟ- στο Δήμο Κορινθίων θέλουν να συστεγάσουν το Ειδικό Σχολείο με το 1ο Νηπιαγωγείο

Μας έχει ανακοινωθεί η πρόθεση του δήμου Κορινθίων με εισήγησή του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ Αντωνίου για συρρίκνωση του ήδη κορεσμένου ειδικού δημοτικού Σχολείου Κορίνθου και συστέγαση του, με ένα Τμήμα του 1ου νηπιαγωγείου Κορίνθου σε άθλιες μάλιστα και επικίνδυνες συνθήκες για τα παιδιά του εν λόγω Νηπιαγωγείου.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι απαράδεκτη, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων παιδιών με σοβαρές αναπηρίες, είναι πιθανώς έκνομη και εκθέτει επίσης και τα 17 παιδιά προ και νηπιακής ηλικίας του 1ου Νηπιαγωγείου που τυχόν θα συστεγαστούν στην αίθουσα του ειδικού, σε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια τους από την συνύπαρξη με σαφώς μεγαλύτερα παιδιά του ειδικού σχολείου και από το απάνθρωπο στοίβαγμα σε αίθουσα 25 μόλις τετραγωνικών μέτρων.

 

Ομόφωνα αντιτιθέμεθα και καλούμε τους γονείς αναπήρων τέκνων καθώς και των νηπίων, το υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου τους Βουλευτές του νομού μας, την Πολεοδομία ,και την Ελληνική Αστυνομία (για αποτροπή παράνομων ενεργειών) να παρέμβουν και ενδεχομένως να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση.

 

Επισημαίνουμε

 

Ότι η συνύπαρξη τυπικών νηπίων με μεγαλόσωμα και πολύ μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση είναι επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των νηπίων λόγω των ιδιαιτέρων θεμάτων συμπεριφοράς και υγιεινής ενός ποσοστού μαθητών του ειδικού σχολείου.

 

Δεν υπάρχει επαρκής χώρος στο ειδικό σχολείο αφού ήδη στεγάζονται 9 τμήματα σε 8 αίθουσες , δεν υπάρχει αίθουσα εκτόνωσης και ηρεμίας όπως προβλέπεται για όλα τα ειδικά σχολεία, δεν υπάρχει αίθουσα φυσιοθεραπείας, δεν υπάρχει αίθουσα για το ειδικό βοηθητικό προσωπικό, το οποίο στεγάζεται στο διάδρομο.

 

Ήδη στερήθηκε τα Ειδικό Δημοτικό την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γιατί παραχωρήθηκε στο Ειδικό Νηπιαγωγείο που αντιμετωπίζει και αυτό πρόβλημα χώρου και υποστελέχωσης.

 

Οι εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας είναι ανεφάρμοστες απαράδεκτές και επικίνδυνες και έξω από κάθε παιδαγωγική πρακτική και θεωρία. Δεν γίνεται να στοιβαχτούν σε αίθουσα 20-25 τετραγωνικών μέτρων 17 προνήπια και νήπια.

 

Ούτε βέβαια είναι αποδεκτός ο διαχωρισμός αιθουσών, ο οποίος θα τις καθιστούσε μη λειτουργικές και ανεπαρκείς για τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών ΑΜΕΑ.

 

Από τη άλλη πλευρά είναι εξίσου απαράδεκτο και επικίνδυνο σε 20 τετραγωνικά χώρο να στοιβαχτούν 8 μαθητές του ειδικού σχολείου με σοβαρές αναπηρίες, με όποιες συνέπειες στη ψυχική τους υγεία και ισορροπία.

 

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου και οι γονείς τους είναι θύματα της παντελούς έλλειψης σχεδιασμού και πρόνοιας επί σειρά μηνών εκ μέρους του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο οποίος υπαναχώρησε από την δημόσια δέσμευση του για διευθέτηση του θέματος με την χρήση προκατασκευασμένης αίθουσας. Είναι υποχρέωσή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και του Δήμου η προκατασκευασμένη αίθουσα που είχε επιλεγεί , να καταστεί άρτια και λειτουργική ή να βρεθεί μια εναλλακτική λύση στέγασης σε ξεχωριστό χώρο για λογούς αξιοπρέπειας ασφάλειας και σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

 

Χωρίς ύπαρξη κτιριολογικού προγράμματος, πολεοδομικής μελέτης, ελέγχου και αδείας τόσο από την αρμόδια Πολεοδομία καθώς και από το Υπουργείο παιδείας , δεν μπορεί να γίνει καμία κτηριακή αλλαγή-μετασκευή του χώρου του ειδικού σχολείου.

 

Παράνομες εργασίες θα καταγγελθούν άμεσα στις αρμόδιες αρχές και για οποιαδήποτε έκπτωση στην ασφάλεια των παιδιών θα υπάρξουν οι αντίστοιχές ποινικές ευθύνες.

 

Η απαξίωση και συρρίκνωση του ειδικού σχολείου Κορίνθου είναι ακόμα ένα παράδειγμα πολιτικής διακρίσεων απέναντι στην ασθενέστερη κοινωνική ομάδα: τα παιδιά με αναπηρίες.

 

Σε μια εποχή που πολεμάμε τον ρατσισμό και την περιθωριοποίηση και το σχολείο μας αγκαλιάζεται από τη τοπική κοινωνία , με χορηγίες , υποστήριξη από φορείς και τον απλό κόσμο είναι ανεπίτρεπτο οποιοδήποτε πισωγύρισμα.

 

Θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο μέσο και θα απευθυνθούμε σε Μαζικά μέσα ενημέρωσής (τοπικά και πανελλαδικά) στους αρμοδίους φορείς, σε συλλογικότητές.

 

Δεν θα υποχωρήσουμε για το καλό ΟΛΩΝ των παιδιών.

 

Ο Πρόεδρος                                    Η Γραμματέας

 

Νικόλαος Καμπάς                   Παγώνα Παπαδοπούλου

 

 

protinewskorinthias.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ