Ένταση, ΗΠΑ, Τουρκία, κυπριακή ΑΟΖ, 6ος στόλος, ανατολική Μεσόγειος, Exxon Mobil

Σκηνικό ναυμαχίας μεταξύ ΗΠΑ Τουρκίας στήνεται στην κυπριακή ΑΟΖ! (VIDEO)

Σκηνικό ναυμαχίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας στήνεται στην ανατολική Μεσόγειο, με την ένταση μεταξύ των δυο χωρών να αναμένεται να κορυφωθεί σε δυο επικίνδυνες περιόδους: Η πρώτη το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και η δεύτερη στα τέλη του 2018 και πιο συγκεκριμένα περί τον προσεχή Οκτώβριο.

 

Την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή βλέπουν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκτιμώντας πως δεν αποκλείεται τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά κατά τις εργασίες της Exxon Mobil καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δραστηριότητες του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού στην Κυπριακή ΑΟΖ.

 

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων πολιτειών και της Τουρκίας φαίνεται πως δεν διστάζουν να καλλιεργήσουν αυτό το κλίμα έντασης, με τον Ταγίπ Ενρτογάν να δείχνει πως θέλει ακράδαντα να καταδείξει πως η Τουρκία είναι περιφερειακή υπερδύναμη και “απόλυτο αφεντικό στην Ανατολική Μεσόγειο” και τον Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να πατάξει το “φαινόμενο Ερντογάν” εν τη γενέσει του.

 

Η ιστοσελίδα Ahval, αλλά και το Sputnik, γράφουν πως  αμέσως το επόμενο διάστημα αμερικανικά πλοία θα φτάσουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενόψει των γεωτρήσεων της Exxon Mobil. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο "Iwo Jima" (LHD-7), το οποίο είναι ένα αμφίβιο πλοίο επιθέσεων κατηγορίας Wasp, όπως μεταδίδει το Sigmalive της Κύπρου.

 

 

Το "Iwo Jima" (LHD-7) έχει ενταχθεί στον Αμερικανικό Στόλο από τον Ιούνιο του 2001 και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και η παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον Κόλπο του Μεξικού μετά τον τυφώνα “Κατρίνα”. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Ναυτικού, το «USS IWO JIMA» έχει ήδη καταπλεύσει στη Νάπολη μεταφέροντας άγνωστο αριθμό ελικοπτέρων τύπου Cobra, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, καθώς και 2.500 πεζοναύτες της 26ης Μονάδας Επέμβασης.

 

Η μεγάλη αυτή Αμερικανική δύναμη πυρός και επέμβασης εντάχθηκε στο επιχειρησιακό δυναμικό του 6ου Στόλου από την Τετάρτη, 21η Φεβρουαρίου 2018 και δικαίως ερμηνεύεται ως ηχηρό μήνυμα κυριαρχίας προς την Τουρκίας, αφού τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) τα ερευνητικά πλοία της κοινοπραξίας Exxon Mobil-Qatar Retroleum .

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Mobil

 

Επιπροσθέτως, η αμερικανική ναυτική δύναμη διαθέτει ακόμη πέντε πλοία, στην ανατολική Μεσόγειο, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αντιτορπιλικά τύπου «ARLEIGH BURKE CLASS», τα οποία περιπολούν συνεχώς στην περιοχή.

 

 

Η Τουρκία “προειδοποιεί” τις ΗΠΑ…

 

H Άγκυρα από την πλευρά της, στέλνει την δική της, “αυστηρή προειδοποίηση” σχετικά με τις κινήσεις των ΗΠΑ στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο «NTV».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το NTV χθες (6/3/2018) το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης «προειδοποιούν την Ουάσιγκτον ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ που με τον 6ο στόλο κατευθύνεται στην περιοχή για να παρέχει ασπίδα προστασίας στα πλοία της Exxon Mobil, σε όποιο σημείο ξεκινήσουν προσπάθειες και εργασίες που δεν αφορούν τα πεδία δικαιοδοσίας και εργασίας τους, η Τουρκία θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα»!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ