Σοκ από τις ΗΠΑ: Προς εμπάργκο όπλων στην Τουρκία!

“Αγριεύει” η κόντρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την Τουρκία, με την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και είναι “σκλήρυνση” της στάσης απέναντι στον Ερντογάν και όχι προς την Τουρκία, διότι είναι πλέον, πασίδηλο από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι το πρόβλημά τους δεν είναι η Τουρκία. Αντιθέτως, την Τουρκία τη θέλουν διακαώς στο πλευρό τους. Διακαώς, αλλά όχι “πάση θυσία”…

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, από τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, για την περίοδο 2018-2019, αποδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν ήδη ένα βήμα παρακάτω στην πίεση που ασκούν –και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου- στον Ταγίπ Ερντογάν. Στον νέο προϋπολογισμό λοιπόν, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και μέτρα για την προσωρινή αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία!

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Defence Point και του πρακτορείου Reuters, η αρμόδια Επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου πρόκειται να συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα την Εξουσιοδοτική Πράξη για την Εθνική Άμυνα (National Defense Authorization Act – NDAA) η οποία προσδιορίζει και εγκρίνει το επίπεδο των αμυντικών δαπανών και παράλληλα προσδιορίζει και τις πολιτικές για τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα του αμυντικού προϋπολογισμού θα αξιοποιηθούν.

 

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο αυτό η Επιτροπή ζητά από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να παρέχει στο Κογκρέσο μια αναλυτική αναφορά – έκθεση για τις σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα εμποδίσει την πώληση στην Τουρκία ΚΥΡΙΩΝ οπλικών συστημάτων έως ότου η μελέτη του Πενταγώνου ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο Κογκρέσο.

 

Είναι δεδομένο, ότι στην Τουρκία η «προσωρινή απαγόρευση» που μπορεί σύμφωνα με τη φρασεολογία που έχει υιοθετηθεί, να εξελιχθεί σε… μονιμότερο, θα επαναφέρει μνήμες του εμπάργκο όπλων μετά την εισβολή στην Κύπρο (1975-78). Οι Αμερικανοί το κάνουν για να «σφίξουν» τον Ερντογάν, όμως αυτό δεν θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο από τους Τούρκους.

 

Φαίνεται πως στόχος είναι η μη παράδοση των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία που αναμένονται στις 23 Ιουνίου με τελετή που θα γίνει στις ΗΠΑ. Άρα, εάν ψηφιστεί, απλά σημαίνει ότι η διαδικασία θα παγώσει, μέχρι την έκθεση του Πενταγώνου.

 

Οι εξελίξεις θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, αν και θα ήταν μάλλον λογικό να υποθέσει κανείς ότι δεν θα αφεθεί η Τουρκία ανεξέλεγκτη να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα. Ας περιμένουμε όμως να διαπιστώσουμε πως αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς πολλοί ευελπιστούν σε μεθόδευση αποφυλάκισής τους μετά τις εκλογές.

 

Πηγή: Reuters/Defence Point/HellasJournal

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ