«Σπάστε τη Σιωπή» για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στον αθλητισμό

 

Διεθνή πρωτοβουλία, για να σπάσει η σιωπή στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και ανηλίκων που συντελείται σε αθλητικούς χώρους, ξεκίνησε το Συμβούλιο της Ευρώπης, καλώντας τις κυβερνήσεις, τους αθλητικούς συλλόγους, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες, καθώς και τους αθλητές, τους προπονητές και τους γονείς να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.

 

Σύμφωνα με έρευνες, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα κάποιου είδους σεξουαλικής βίας, που συχνά διαπράττεται από ανθρώπους του «κύκλου εμπιστοσύνης» τους.

 

Παρόλο που υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στον χώρο του αθλητισμού, το Συμβούλιο της Ευρώπης συμπεραίνει πως τα παιδιά και οι ανήλικοι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο στους αθλητικούς χώρους, λόγω των άνισων σχέσεων εξουσίας μεταξύ προπονητών και παιδιών και επειδή τα περιστατικά συχνά αποκρύπτονται για την αποφυγή σκανδάλων.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, λέει στη διακήρυξή του το Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι στους αθλητικούς χώρους απαιτούνται συχνά σωματικές επαφές, γίνεται ανεκτή σεξουαλική συμπεριφορά ακατάλληλη και ότι οι διακρίσεις και η ανισότητα των φύλων γίνονται αποδεκτές. Επιπλέον, ο αθλητισμός προσφέρει χώρους, για εκδηλώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, στα αποδυτήρια, στα ντους και στις από κοινού διανυκτερεύσεις.

 

Στην έκκλησή του για δράση, το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τους αθλητικούς οργανισμούς να προωθήσουν μια κουλτούρα σεβασμού και μηδενικής ανοχής κατά της σεξουαλικής βίας, να ορίσουν ένα πρόσωπο για την προστασία των παιδιών, ώστε όλοι να ξέρουν με ποιον να επικοινωνήσουν, να παρακολουθήσουν επαγγελματίες που εργάζονται σε επαφή με παιδιά, να εκπαιδεύουν προπονητές για την πρόληψη, την ανίχνευση και την αναφορά καταχρήσεων και τη διασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας για τις υποδομές.

 

Συνιστά, επίσης, συγκεκριμένα μέτρα για προπονητές, αθλητές και γονείς.

 

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να μεταβείτε στο κανάλι των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

 

 Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

 

zougla.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ