Σπουδαία η Στεφανίδη πάλεψε κατακτώντας την έκτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - Στην οκτάδα της Ευρώπης ο Παυλίδης - Πρεμιέρα για Καραλή, Τζένγκο στο Μπέρμιγχαμ

Kατερίνα Στεφανίδη παραμένει τεράστια αθλήτρια και αθλήτρια των μεγάλων αγώνων και το απέδειξε για άλλη μια φορά στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Μπέρμιγχαμ.

 

Του Δημήτρη Ντζάνη

 

Η 36χρονη ολυμπιονίκης και μητέρα από τον Ιούνιο του 2025, ταξίδεψε στην Αγγλία, «απλά για να νιώσω ότι κάνω επί κοντώ» κατά δήλωσή της και στο τέλος έδωσε μια σπουδαία μάχη για μια θέση στο βάθρο, καταλαμβάνοντας τελικά την 6η θέση με 4,60μ.

 

Η Στεφανίδη στην 6η παρουσία της σε τελικό της διοργάνωσης, θύμισε τη μαχήτρια, την πρωταθλήτρια με τα πέντε μετάλλια στη διοργάνωση τα δύο χρυσά και τα τρία ασημένια μετάλλια κι έδωσε τη μάχη της για ένα ανέλπιστο μετάλλιο.

 

Πήγε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με ρεκόρ περιόδου με 4,48μ., στον προκριματικό το βελτίωσε στα 4,50μ. και στον τελικό «πέταξε» μέχρι τα 4,60μ. Πέρασε με την πρώτη προσπάθεια με 4,30μ. και τα 4,45μ., στο 3ο άλμα της «καθάρισε» και τα 4,60μ., αποκτώντας το δικό της δικαίωμα να προσπαθήσει για μια θέση στο βάθρο.

 

Όμως στα 4,70μ. ήταν φανερό πως δεν είχε άλλες σωματικές δυνάμεις, δεν τα ξεπέρασε, όμως το χαμόγελό της και το καθολικό χειροκρότημα, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για την προσπάθειά της. Αντίθετα, η Αριάδνη Αδαμοπούλου έμεινε στα 4,30μ. και μαζί με τη Λιθουανή, Ρουγκίλε Μικλουστιούτε κατέλαβαν την 11η θέση.

 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Η τρυφερή αγκαλιά της Στεφανίδη στον γιο της μετά τον τελικό

 

Η Μόζερ διατήρησε το «στέμμα» της

 

Η Αντζέλικα Μόζερ, από την Ελβετία διατήρησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, καθώς με 4,80μ. ισοφάρισε τη φετινή της περίοδο.

 

Η Φινλανδή, Βίλνα Χελτέλα (πρώην Μούρτο), νικήτρια στο Μόναχο το 2022, πήρε το ασημένιο μετάλλιο με 4,75μ. Η Γαλλίδα, Μαρί-Ζουλί Μπονί πήγαινε βήμα - βήμα με τη Στεφανίδη στον τελικό, όμως κατάφερε να περάσει τα 4,70μ. στο 2ο άλμα κι αυτό της χάρισε το χάλκινο μετάλλιο. Η Γαλλίδα Μαργκό Σεβριέ και η Βελγίδα, Ελιέν Βέκεμανς πέρασαν τα 4,60μ. με την πρώτη και γι αυτό κατέλαβαν την 4η θέση.

 

Στην οκτάδα της Ευρώπης ο Παυλίδης

 

Ευρωπαϊκό Στίβου: Στην οκτάδα της Ευρώπης ο Παυλίδης

 

Του Δημήτρη Μύτικα

 

Σπουδαία εμφάνιση από τον 23χρονο Έλληνα πρωταθλητή, που με βολή στα 64,34 μ. κατέλαβε την 8η θέση στον τελικό της δισκοβολίας.

 

Απέναντι σε κορυφαίους αθλητές της Ευρώπης, ο Δημήτρης Παυλίδης μπήκε στον τελικό χωρίς να έχει το πλεονέκτημα της κατάταξης. Ήταν, μάλιστα, ο αθλητής με τη χειρότερη επίδοση και το χαμηλότερο ranking μεταξύ των φιναλίστ. Αυτό, όμως, δεν τον λύγισε.

 

Με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, ο αθλητής του Αλέξανδρου Παυλίδη έκανε μια εξαιρετική σειρά προσπαθειών και έδειξε από νωρίς ότι δεν είχε ταξιδέψει στο Alexander Stadium απλώς για τη συμμετοχή. Η δεύτερη βολή του ήταν εκείνη που έκανε τη διαφορά: ο δίσκος προσγειώθηκε στα 64,34 μέτρα, επίδοση που τον ανέβασε στην όγδοη θέση.

 

Η εμφάνισή του ήταν εντυπωσιακά σταθερή, καθώς όλες σχεδόν οι έγκυρες προσπάθειές του κινήθηκαν σε μεγάλες αποστάσεις: 62,45 μ., 64,34 μ., 62,33 μ., 61,55 μ. και 61,52 μ. Ακόμη και η έκτη, άκυρη προσπάθειά του, είχε ταξιδέψει πέρα από τα 60 μέτρα.

 

Τα 64,34 μ. αποτελούν την καλύτερη βολή του σε ευρωπαϊκό έδαφος και την τρίτη καλύτερη επίδοση της καριέρας του. Κυρίως, όμως, αποτελούν την επιβεβαίωση ότι ο 23χρονος Έλληνας έχει θέση ανάμεσα στους κορυφαίους και μπορεί να κοιτάζει στα μάτια αθλητές με πολύ υψηλότερη θέση στο ranking.

 

Από τον αθλητικό του δρόμο στις ΗΠΑ μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα και πλέον την παρουσία του σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό, η πορεία του δείχνει ότι το μέλλον του ανήκει.

 

Όγδοος στην Ευρώπη, με 64,34μ. και μια εμφάνιση που μόνο ως τεράστια επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί.

 

Πρεμιέρα για Καραλή, Τζένγκο στο Μπέρμιγχαμ

 

Ευρωπαϊκό Στίβου: Πρεμιέρα για Καραλή για Τζένγκο στο Μπέρμιγχαμ

 

Η πέμπτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Μπέρμιγχαμ έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, με τον Εμμανουήλ Καραλή, την Ελίνα Τζένγκο, τον Γιάννη Ρίζο και την Αναστασία Ντραγκομίροβα να αγωνίζονται στα προκριματικά και τον Αντώνη Μέρλο με τον Αντρέα Μίτα να διεκδικούν τη διάκριση στον τελικό του ύψους.

 

Ο Εμμανουήλ Καραλής μπαίνει στη μάχη του επί κοντώ, έχοντας ως μεγάλο στόχο ακόμη μία παρουσία σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Ο Έλληνας άλτης διαθέτει φετινό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο στα 6,00 μ., ενώ έχει περάσει τα 6,17 μ. στον κλειστό, επίδοση που τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση όλων των εποχών.

 

Στον ίδιο προκριματικό θα αγωνιστεί και ο Γιάννης Ρίζος. Ο Έλληνας επικοντιστής άφησε πίσω του τα προβλήματα τραυματισμών και φορμαρίστηκε την κατάλληλη στιγμή, έχοντας φετινό ρεκόρ στα 5,70 μ. Ο προκριματικός αρχίζει στις 12:50, με το όριο πρόκρισης να έχει οριστεί στα 5,80 μ.

 

Στις 12:40 είναι προγραμματισμένη η έναρξη του προκριματικού του ακοντισμού, με την Ελίνα Τζένγκο να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ελληνικές παρουσίες της ημέρας. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 χρειάζεται βολή στα 61,00 μ. για να εξασφαλίσει απευθείας την πρόκρισή της στον τελικό. Το φετινό της ρεκόρ είναι 58,37 μ., ωστόσο η Τζένγκο έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι διαθέτει την ικανότητα να ξεπερνά με άνεση τα 61 μέτρα.

 

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 12:35, ξεκινά η προσπάθεια της Αναστασίας Ντραγκομίροβα στο έπταθλο. Η Ελληνίδα αθλήτρια θα αγωνιστεί την Παρασκευή στα 100 μ. με εμπόδια, στο ύψος, στη σφαιροβολία και στα 200 μ., σε μια ημέρα που θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Η Ντραγκομίροβα βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει με τις επιδόσεις της την εικόνα που έχει παρουσιάσει μέσα στη σεζόν.

 

Τα βλέμματα, ωστόσο, θα στραφούν το βράδυ στον τελικό του ύψους. Στις 22:00, ο Αντώνης Μέρλος και ο Αντρέα Μίτα θα βρεθούν στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας ήδη αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στον προκριματικό.

 

Οι δύο Έλληνες άλτες θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε έναν τελικό υψηλού επιπέδου, με στόχο να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να χαρίσουν στην ελληνική αποστολή ακόμη μία σημαντική διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ